2015-10-30 06:00

2015-11-02 09:40

Svårt brott att utreda

ARVIKA: Anklagades för mobbning via kapade konton

En elev kommer till skolan och anklagas för mobbning via bland annat chattprogrammet Kik och ett webbmailkonto. Men eleven har inte själv lagt upp kontona och skickat meddelandena. Någon har gjort det i hens namn. Varken skola eller polis kan göra särskilt mycket åt saken.
– Vad ger det för signaler? undrar föräldern.

Eleven som drabbats är under 15 år och det är sannolikt den eller de som har skickat meddelanden i hens namn också.

Föräldern kontaktade skolan, men fick beskedet att de inte kunde göra något eftersom det hade hänt utanför skoltid.

Skolan har ansvar för att utreda och åtgärda kränkningar som sker på skoltid, konstaterar Christian Persman, grundskolechef i Arvika.

– Men eftersom de sociala medierna har suddat ut gränserna så är utgångsläget nu att skolan har ansvar för att utreda kränkningar som får följder i skolan – med andra ord så utreder vi som oftast även kränkningar som har skett utanför skoltid också. Men det är ingen lätt gräns att förhålla sig till. Det är ju också ett föräldraansvar att förhindra och utreda kränkningar. Det kanske finns en tendens att tro att skolan kan ”fixa allt”... Det klarar vi inte.

Kan inte utreda

– När det gäller sociala medier är det också svårt för skolan att utreda om det till exempel har skett kapningar av identitet som här verkar vara fallet. Det har vi inga resurser eller kompetens att göra. Därför är det en polisiär sak. Hur de sedan tar ställning kan inte vi påverka, säger Christian Persman.

Föräldern gick också till polisen och berättade vad som hade hänt.

– Polisen skrev ned anmälan men sa att den skulle läggas ner samma dag eftersom det rör sig om barn under 15 år.

Moment 22

När det gäller misstänkta som är under 15 år görs ingen förundersökning, istället lämnar polisen ärendet vidare till socialtjänsten. Men eftersom det i det här fallet inte finns någon utpekad kan inte heller den instansen göra något. För att hitta den eller de som är skyldiga måste ju ärendet utredas.

Ett moment 22 konstaterar föräldern.

– Vad ger det för signaler om barnen tror att de kan göra vad de vill, så länge de är under 15 år?

Att polisen inte utreder har inte bara med åldern att göra. Enligt Göran Brofeldt, förundersökningsledare vid polisen i Arvika, är det bland annat också straffsatserna som sätter hinder i vägen.

– Den här typen av ärenden rubriceras som ofredande och det ligger på för låg straffsats – böter eller fängelse upp till ett år.

Ärekränkningsbrott, som förtal och förolämpning, faller inte under allmänt åtal vilket, i de flesta fall, innebär att ingen förundersökning ska inledas.

– Låg straffsats gör att det inte blir någon utredning om det inte finns någon misstänkt. Är alla under 15 år läggs det ned utan åtgärd från polis. Sedan är det också en resursfråga, Arvika har inte resurser för att utreda sådana brott i IT-miljö. Det har mycket med prioritering att göra, säger Göran Brofeldt.

Svårt att bevisa

Det måste också gå att knyta händelsen till den person som verkligen är skyldig.

– Visst kan vi prata med målsäganden och gå in bakom allt som är skrivet och få fram IP-adresser och så vidare, men sedan gäller det också att kunna bevisa att ”det var just du som satt just här vid just det klockslaget”.

IP-adresser kan vem som helst ta fram, det finns många sådana söktjänster på internet. Problemet är just att koppla dem till en speciell person. Kontot kan exempelvis vara upplagt på en offentlig dator som många har tillgång till.

Vad kan man då göra som förälder?

– Ja man måste ju ha koll på vad ungarna gör på nätet. Som drabbad kan man också ta kontakt med leverantören och be dem ta bort det som skrivits och uppmärksamma dem om problemet, säger Göran Brofeldt.

Eleven som drabbats är under 15 år och det är sannolikt den eller de som har skickat meddelanden i hens namn också.

Föräldern kontaktade skolan, men fick beskedet att de inte kunde göra något eftersom det hade hänt utanför skoltid.

Skolan har ansvar för att utreda och åtgärda kränkningar som sker på skoltid, konstaterar Christian Persman, grundskolechef i Arvika.

– Men eftersom de sociala medierna har suddat ut gränserna så är utgångsläget nu att skolan har ansvar för att utreda kränkningar som får följder i skolan – med andra ord så utreder vi som oftast även kränkningar som har skett utanför skoltid också. Men det är ingen lätt gräns att förhålla sig till. Det är ju också ett föräldraansvar att förhindra och utreda kränkningar. Det kanske finns en tendens att tro att skolan kan ”fixa allt”... Det klarar vi inte.

Kan inte utreda

– När det gäller sociala medier är det också svårt för skolan att utreda om det till exempel har skett kapningar av identitet som här verkar vara fallet. Det har vi inga resurser eller kompetens att göra. Därför är det en polisiär sak. Hur de sedan tar ställning kan inte vi påverka, säger Christian Persman.

Föräldern gick också till polisen och berättade vad som hade hänt.

– Polisen skrev ned anmälan men sa att den skulle läggas ner samma dag eftersom det rör sig om barn under 15 år.

Moment 22

När det gäller misstänkta som är under 15 år görs ingen förundersökning, istället lämnar polisen ärendet vidare till socialtjänsten. Men eftersom det i det här fallet inte finns någon utpekad kan inte heller den instansen göra något. För att hitta den eller de som är skyldiga måste ju ärendet utredas.

Ett moment 22 konstaterar föräldern.

– Vad ger det för signaler om barnen tror att de kan göra vad de vill, så länge de är under 15 år?

Att polisen inte utreder har inte bara med åldern att göra. Enligt Göran Brofeldt, förundersökningsledare vid polisen i Arvika, är det bland annat också straffsatserna som sätter hinder i vägen.

– Den här typen av ärenden rubriceras som ofredande och det ligger på för låg straffsats – böter eller fängelse upp till ett år.

Ärekränkningsbrott, som förtal och förolämpning, faller inte under allmänt åtal vilket, i de flesta fall, innebär att ingen förundersökning ska inledas.

– Låg straffsats gör att det inte blir någon utredning om det inte finns någon misstänkt. Är alla under 15 år läggs det ned utan åtgärd från polis. Sedan är det också en resursfråga, Arvika har inte resurser för att utreda sådana brott i IT-miljö. Det har mycket med prioritering att göra, säger Göran Brofeldt.

Svårt att bevisa

Det måste också gå att knyta händelsen till den person som verkligen är skyldig.

– Visst kan vi prata med målsäganden och gå in bakom allt som är skrivet och få fram IP-adresser och så vidare, men sedan gäller det också att kunna bevisa att ”det var just du som satt just här vid just det klockslaget”.

IP-adresser kan vem som helst ta fram, det finns många sådana söktjänster på internet. Problemet är just att koppla dem till en speciell person. Kontot kan exempelvis vara upplagt på en offentlig dator som många har tillgång till.

Vad kan man då göra som förälder?

– Ja man måste ju ha koll på vad ungarna gör på nätet. Som drabbad kan man också ta kontakt med leverantören och be dem ta bort det som skrivits och uppmärksamma dem om problemet, säger Göran Brofeldt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.