2015-10-30 06:00

2015-10-30 06:00

Kål – en hälsosam och nyttig trend

MAT: Fredagsskafferiet

Kål har ett oförtjänt dåligt rykte om att det inte smakar speciellt bra, det är tråkigt att äta och sen får ju magen jobba övertid och släpper ifrån sig en massa konstiga gaser. Visst, det kanske ligger något i det, men tråkig är den inte och tillsammans med lite kompletterande smaker så smakar den underbart!

Dessutom är den ju så nyttig!Finns så många olika sorter, vitkål, blomkål och broccoli är väl vanliga i vår vardagsmat men även spetskål, savoykål och grönkål (och svartkål) börjar ta plats på middagsbordet.

Spetskål är en favorit som jag gärna använder men då vill jag helst vända runt den i en klick smör i stekpannan för att få fram lite mer smak och sötma, salta, peppra och droppa på lite worchestershiresauce så har du ett smakrikt och nyttigt tillbehör till middagen.

Vill du ha ett gott tillbehör till kött så passar spetskålen perfekt att grillas i foliepaket tillsammans med kapris och en klick smör och lite svartpeppar! Eller ånga de hela bladen lätt och vira in fiskbiten i folie för att sedan baka den i ugnen, då kan du även lägga i några tunna skivor Milanosalami för en riktig smakhöjdare!

En väldigt god och uppskattad ”sidedish” till middagen vare sig det är kött eller fisk är smörsvängd spetskål i tunna skivor tillsammans med en kryddstark chorizo som också brynts på hög värme några minuter.

Kål är ett vanligt inslag på våra julbord i form av rödkål och brunkål, men jag tycker man kan slå ett slag för den gröna kåken också och ha någon form av smakrik sallad som gör sig bra till skinkan. Förra julen gjorde jag en sallad med smörsvängd grönkål som fick samsas med smakerna från knaperstekt bacon, salt fetaost och söta rostade valnötter och med minnet av hur god den salladen blev så kommer den att få ta plats på julbordet i år igen!

SMAKLIG SPIS!

Dessutom är den ju så nyttig!Finns så många olika sorter, vitkål, blomkål och broccoli är väl vanliga i vår vardagsmat men även spetskål, savoykål och grönkål (och svartkål) börjar ta plats på middagsbordet.

Spetskål är en favorit som jag gärna använder men då vill jag helst vända runt den i en klick smör i stekpannan för att få fram lite mer smak och sötma, salta, peppra och droppa på lite worchestershiresauce så har du ett smakrikt och nyttigt tillbehör till middagen.

Vill du ha ett gott tillbehör till kött så passar spetskålen perfekt att grillas i foliepaket tillsammans med kapris och en klick smör och lite svartpeppar! Eller ånga de hela bladen lätt och vira in fiskbiten i folie för att sedan baka den i ugnen, då kan du även lägga i några tunna skivor Milanosalami för en riktig smakhöjdare!

En väldigt god och uppskattad ”sidedish” till middagen vare sig det är kött eller fisk är smörsvängd spetskål i tunna skivor tillsammans med en kryddstark chorizo som också brynts på hög värme några minuter.

Kål är ett vanligt inslag på våra julbord i form av rödkål och brunkål, men jag tycker man kan slå ett slag för den gröna kåken också och ha någon form av smakrik sallad som gör sig bra till skinkan. Förra julen gjorde jag en sallad med smörsvängd grönkål som fick samsas med smakerna från knaperstekt bacon, salt fetaost och söta rostade valnötter och med minnet av hur god den salladen blev så kommer den att få ta plats på julbordet i år igen!

SMAKLIG SPIS!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.