2015-10-29 19:24

2015-10-29 19:24

Campinglivet förr

ARVIKA: Ny utställning på Fordonsmuseet i Arvika

Den dåliga sommaren inspirerade Karl-Axel Evrell, intendent på Fordonsmuseet i Arvika, till den nya utställningen. En nostalgisk tillbakablick på gamla tiders campingliv.

– Nostalgisemester, vi vill visa hur man semestrade förr. Det var så dåligt väder i somras och då tänkte jag att folk kan komma hit och minnas sina semestrar förr istället, säger han.

När man tänker tillbaka var somrarna alltid så mycket varmare och solen sken hela tiden.

Campingvagn

I ett hörn av museet har man byggt upp olika miljöer med tidstypiska prylar som visar campinglivet på 1950-60- och 70-tal. Och en och annan raritet som inte hörde till var och ens egendom. Som den norsktillverkade campingvagnen Tommeliten från 1960-talet som endast tillverkats i 113 kända exemplar.

– Så de var ganska sällsynta redan från början. I dag finns det bara tre registrerade kvar i Sverige, berättar Kalle Evrell.

Ägaren använder den fortfarande sommartid och då dras den av en VW Bubbla som också ingår i utställningen. Trots att campingvagnen är så liten och nätt finns det plats för fyra bäddar och ett litet bord.

Ett annat speciellt campingekipage hör hemma i slutet på 1950-talet. Ett hemmabygge som tillverkades av en man i Skattkärr 1959. Han byggde på sin tid två stycken. Invändigt en liten bänk med lådor och ett skafferi i klassisk 50-talsstil, samt två soffor/sängar och bord med koppar och en tv-kanna. Husvagnen går i stil med den Opel rekord som den brukar vara kopplad till.

Det finns fler tidstrogna prylar i utställningen som picknickkorgar, campingstolar, transistorradio, resegrammofon, gasolkök. Och en cykel från 1940-talet med ett inpackat tält på pakethållaren.

– Man hade inte med sig så mycket grejer, ett tält, kanske en sovsäck också, säger Kalle Evrell.Man har glömt hur primitivt det var när man campade förr.

Taktält

Ett taktält från 1970-talet ingår också i utställningen. Det sitter som en box på takräcket och där sitter det kvar när man vecklar ut det vid sidan om bilen och förankrar det med pinnar i marken. En stege leder upp till sovplatsen ovanpå biltaket och i tältet finns plats för ett litet bord och några stolar.

Utställningen pågår hela vintern fram till april nästa år. Museet håller öppet varje dag, så den som vill få en nostalgikick och minnas gamla semestrar har många tillfällen att göra det.

– Nostalgisemester, vi vill visa hur man semestrade förr. Det var så dåligt väder i somras och då tänkte jag att folk kan komma hit och minnas sina semestrar förr istället, säger han.

När man tänker tillbaka var somrarna alltid så mycket varmare och solen sken hela tiden.

Campingvagn

I ett hörn av museet har man byggt upp olika miljöer med tidstypiska prylar som visar campinglivet på 1950-60- och 70-tal. Och en och annan raritet som inte hörde till var och ens egendom. Som den norsktillverkade campingvagnen Tommeliten från 1960-talet som endast tillverkats i 113 kända exemplar.

– Så de var ganska sällsynta redan från början. I dag finns det bara tre registrerade kvar i Sverige, berättar Kalle Evrell.

Ägaren använder den fortfarande sommartid och då dras den av en VW Bubbla som också ingår i utställningen. Trots att campingvagnen är så liten och nätt finns det plats för fyra bäddar och ett litet bord.

Ett annat speciellt campingekipage hör hemma i slutet på 1950-talet. Ett hemmabygge som tillverkades av en man i Skattkärr 1959. Han byggde på sin tid två stycken. Invändigt en liten bänk med lådor och ett skafferi i klassisk 50-talsstil, samt två soffor/sängar och bord med koppar och en tv-kanna. Husvagnen går i stil med den Opel rekord som den brukar vara kopplad till.

Det finns fler tidstrogna prylar i utställningen som picknickkorgar, campingstolar, transistorradio, resegrammofon, gasolkök. Och en cykel från 1940-talet med ett inpackat tält på pakethållaren.

– Man hade inte med sig så mycket grejer, ett tält, kanske en sovsäck också, säger Kalle Evrell.Man har glömt hur primitivt det var när man campade förr.

Taktält

Ett taktält från 1970-talet ingår också i utställningen. Det sitter som en box på takräcket och där sitter det kvar när man vecklar ut det vid sidan om bilen och förankrar det med pinnar i marken. En stege leder upp till sovplatsen ovanpå biltaket och i tältet finns plats för ett litet bord och några stolar.

Utställningen pågår hela vintern fram till april nästa år. Museet håller öppet varje dag, så den som vill få en nostalgikick och minnas gamla semestrar har många tillfällen att göra det.