2015-10-28 09:52

2015-10-28 09:52

Viktigt med trygghetsboende

ARVIKA: KF Arvika

I en interpellation med kommunalrådet Peter Söderström (S) ville Gösta Frödin (FP) veta om han tycker att det är viktigt att skapa ett trygghetsboende i Arvika och om han tänker ta några initiativ till att föra frågan framåt.

Svaret från Söderström blev att han anser att det är en viktig fråga att öka mångfalden av boendeformer för äldre inom kommunen. Och att kommunen startat ett samarbete med det kommunala fastighetsbolaget i syfte att skapa ett trygghetsboende. Men inte i form av nybyggnation, utan inom det befintliga lägenhetsbeståendet.

Lövåsen

En annan fråga som gäller äldre och som diskuterats under senare tid är äldreboendet Lövåsen i Glava. Där pågår diskussioner om att starta ett kooperativ som kan ta över driften från kommunen. Anledningen är ett missnöje i Glava med att kommunen stängt en avdelning.

Innan kooperativstanken hade Claes Pettersson (S) motionerat om att kommunen skulle omvandla en avdelning på Lövåsen till ett demensboende.

Den motionen var uppe i fullmäktige i måndags och avslogs med hänvisning till befolkningsunderlaget avseende äldre i Glava och ekonomiska förutsättningar. Men Pettersson sa sig ha fått utfästelser om att det beslutet inte ska påverka de fortsatta diskussionerna om ett kooperativ och vad det – om det kommer till stånd – väljer att ha för verksamhet i Glava.

Åtgärdsplan

Fullmäktige antog också en åtgärdsplan för hållbar energi som AN berättat om tidigare. Planen innehåller en rad åtgärder som ska genomföras. Kommunen har skrivit under det såkallade Borgmästaravtalet och har därmed åtagit sig att minska koldioxidutsläppen med minst 20 procent fram till 2020.

Svaret från Söderström blev att han anser att det är en viktig fråga att öka mångfalden av boendeformer för äldre inom kommunen. Och att kommunen startat ett samarbete med det kommunala fastighetsbolaget i syfte att skapa ett trygghetsboende. Men inte i form av nybyggnation, utan inom det befintliga lägenhetsbeståendet.

Lövåsen

En annan fråga som gäller äldre och som diskuterats under senare tid är äldreboendet Lövåsen i Glava. Där pågår diskussioner om att starta ett kooperativ som kan ta över driften från kommunen. Anledningen är ett missnöje i Glava med att kommunen stängt en avdelning.

Innan kooperativstanken hade Claes Pettersson (S) motionerat om att kommunen skulle omvandla en avdelning på Lövåsen till ett demensboende.

Den motionen var uppe i fullmäktige i måndags och avslogs med hänvisning till befolkningsunderlaget avseende äldre i Glava och ekonomiska förutsättningar. Men Pettersson sa sig ha fått utfästelser om att det beslutet inte ska påverka de fortsatta diskussionerna om ett kooperativ och vad det – om det kommer till stånd – väljer att ha för verksamhet i Glava.

Åtgärdsplan

Fullmäktige antog också en åtgärdsplan för hållbar energi som AN berättat om tidigare. Planen innehåller en rad åtgärder som ska genomföras. Kommunen har skrivit under det såkallade Borgmästaravtalet och har därmed åtagit sig att minska koldioxidutsläppen med minst 20 procent fram till 2020.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.