2015-10-21 14:39

2015-10-21 14:39

En lök i dag ger prakt i vår

STADSPARKEN: Nu förbereds Arvikabornas "vardagsrum" för nästa säsong

70 000 lökar bidar nu sin tid i jorden, i väntan på en ny vår. På Arvika fastighets AB jobbar trädgårdspersonalen med växtlighet året runt.

Efter mârten börjar arbetet med att plocka bort sommarens blomsterprakt. Jorden bearbetas och lökar i massor grävs ned, ombäddade av benmjöl och mörk fuktig jord. Visst ser det lite tomt ut, men när snö och is släpper sitt grepp börjar det spira och sedan väntar ett färgspel utan dess like.

Höjd och färg

Lökarna som kommer till Arvika sorteras för rabatt efter rabatt och allt har en plan: blommornas höjd, färg, om de kommer stå skuggigt eller i skarp sol. De mörkare färgerna försvinner lätt om de står skuggigt, så här passar ljusare färger bättre, men i ett soligt läge ger skarpa färger en bra effekt. Därför sätts tulpanlökar med ljusare färger längs Kyrkogatan i stadsparken och planteringarna runt Sommardopp, som har med sol, får mer färgsprakande tulpaner, berättar Stina E. Myrén på Arvika fastighets AB.

Torka lökar

Tulpaner beställs nya varje år, de är ofta hårt drivna och blommar inte lika bra nästa säsong. Narcisser och smålök däremot sparas och läggs på tork i växthuset under sommaren. När de torkat förvaras de mörkt och torrt tills det är dags att få ned dem i jorden igen.

– Nu hoppas vi på en inte allt för blöt vinter, då ruttnar lökarna, säger Stina E. Myrén.

Plantera i kruka

Vissa lökar planteras också i urnor, och dessa kan sättas så sent som i januari. Då vattnas jorden upp ordentligt. Sen kan de få stå i snö och kyla ett tag. När man vill driva på löken gör man det med vatten och värme, i exempelvis ett växthus.

– Det ska gå bra att plantera i krukor ute nu också, säger Stina.

Sommarbeställning

När lökplanteringen är klar inleds arbetet med att beställa sommarblommor för nästa år. Juldekorationer förbereds och i mellandagarna börjar vårens förberedelser. Vecka 8 anländer så 14 000 pluggplantor med penséer och vecka 11 kommer den första leveransen av pluggplantor med sommarblommor.

Att arbeta med Arvikas parker är ett arbete som pågår året runt.

Efter mârten börjar arbetet med att plocka bort sommarens blomsterprakt. Jorden bearbetas och lökar i massor grävs ned, ombäddade av benmjöl och mörk fuktig jord. Visst ser det lite tomt ut, men när snö och is släpper sitt grepp börjar det spira och sedan väntar ett färgspel utan dess like.

Höjd och färg

Lökarna som kommer till Arvika sorteras för rabatt efter rabatt och allt har en plan: blommornas höjd, färg, om de kommer stå skuggigt eller i skarp sol. De mörkare färgerna försvinner lätt om de står skuggigt, så här passar ljusare färger bättre, men i ett soligt läge ger skarpa färger en bra effekt. Därför sätts tulpanlökar med ljusare färger längs Kyrkogatan i stadsparken och planteringarna runt Sommardopp, som har med sol, får mer färgsprakande tulpaner, berättar Stina E. Myrén på Arvika fastighets AB.

Torka lökar

Tulpaner beställs nya varje år, de är ofta hårt drivna och blommar inte lika bra nästa säsong. Narcisser och smålök däremot sparas och läggs på tork i växthuset under sommaren. När de torkat förvaras de mörkt och torrt tills det är dags att få ned dem i jorden igen.

– Nu hoppas vi på en inte allt för blöt vinter, då ruttnar lökarna, säger Stina E. Myrén.

Plantera i kruka

Vissa lökar planteras också i urnor, och dessa kan sättas så sent som i januari. Då vattnas jorden upp ordentligt. Sen kan de få stå i snö och kyla ett tag. När man vill driva på löken gör man det med vatten och värme, i exempelvis ett växthus.

– Det ska gå bra att plantera i krukor ute nu också, säger Stina.

Sommarbeställning

När lökplanteringen är klar inleds arbetet med att beställa sommarblommor för nästa år. Juldekorationer förbereds och i mellandagarna börjar vårens förberedelser. Vecka 8 anländer så 14 000 pluggplantor med penséer och vecka 11 kommer den första leveransen av pluggplantor med sommarblommor.

Att arbeta med Arvikas parker är ett arbete som pågår året runt.