2015-10-16 06:00

2015-10-16 09:59

SD-samband med nazistparti

ARVIKA: Bloggerska Facebook-vän med högerextrema

Styrelseledamöter inom Sverigedemokraterna i Arvika har haft eller har kontakter med personer som figurerar eller har figurerat i nazistiska eller högerextrema sammanhang. Enligt SD själva är det inga aktiva kontakter.

Sverigedemokraterna har enligt egna uppgifter länge arbetat för att tvätta bort rasiststämpeln från partiet, vid en närmare granskning av den lokala styrelsen i Arvika framträder dock kontakter och länkar som kan anses tvivelaktiga om man inte vill förknippas med rasism.

Överlag framträder mycket främlingsfientliga åsikter när man tar del av Sverigedemokraterna i Arvikas aktiviteter på Facebook. Fram träder också ett felletande mot människor av utländsk härkomst samt att man ställer flyktingar och invandring mot grupper i det svenska samhället som har det svårt.

Nazikretsar

Nyligen skrev Arvika Nyheter om Tove Birkeland Brandt, sekretare i Sverigedemokraterna i Arvika. Detta med anledning av att Birkeland Brandt i en blogg skrivit att flyktingar bland annat är våldtäktsmän som är ute efter att utrota kristna.

En granskning av Birkeland Brandt ger också andra resultat: Hon är bland annat vän på Facebook med Carl Norberg. Norberg är ledare för PDF, Partiet De Fria, och en känd man i nazistiska kretsar i Sverige, Norberg förnekar bland annat förintelsen.

Hon är också vän med Patrik Forsèn, grundare av Nordisk Ungdom, nu involverad i andra nätverk. Nordisk Ungdom är en högerextrem organisation inom vit maktrörelse i Sverige.

Naziparti

Birkeland Brandt är också vän med Stefan Jacobsson, tidigare ledare för Svenskarnas Parti. Svenskarnas Parti har varit ett nazistparti men har enligt egna uppgifter lagts ner, vilket skedde i maj i år. I Svenskarnas Parti finns (fanns) också en toppkandidat vid namn Patrik Fridén, denne är Birkeland Brandts också vän med.

– Jag har sagt ja till alla människor som vill bli mina vänner, jag har inte gjort någon bakgrundskoll av dem, vilket jag kanske borde ha gjort. Jag känner dock ingen av dessa, jag bara prickar i. Är det någon du tycker är olämplig får du skicka en lista på dem till mig så ska jag ta bort dem, säger Birkeland Brandt, som dock delat material på Facebook från bland annat Motgift, en podd/blogg som kopplats till Svenskarnas parti och Realisten, Svenskarnas Partis nättidning.

Grupper

Brandt Birkeland, som har tusentals vänner på Facebook, är även endera bland annat medlem eller gillar Facebookgrupperna ”Sverige vill inte ha in allt pack”, ”För Scandinavia nu” och ”Stoppa diskrimineringen av svenskar”. Hon visar även bilder med texten att alla i Europa kommer att bära burka år 2050.

– Jag är rädd för att kvinnor blir inlåsta i detta, men jag har inga rasistiska åsikter överhuvudtaget och nu vill jag inte kommentera detta mera.

Ångrar du detta och din blogg? Har ordföranden i Arvika, Frida Hagström, och ordföranden i Värmland, Runar Filper, hört av sig?

– Ja, de har hört av sig. De förstår vad jag vill ha sagt men jag har använt mig av klumpiga ord.

Kriminella gäng

En annan ledamot i Sverigedemokraterna Arvika, Yngve Johansson, skriver bland annat så här på Facebook: ”muslimer kan avgöra valet i Sverige, så långt har dekadansen i vårt en gång så stolta konungarike gått”. Han är också medlem i ”Stoppa diskrimineringen av svenskar”, ”Det här är mitt land” och skriver dessutom bland annat att ”mördare, kriminella gäng och annat pack väller in över våra gränser”. Han gillar även nämnda Patrik Forsén på Facebook samt har på samma medium sökt kontakt med Svenskarnas parti.

Mytoman

Anne Garin, fullmäktigeledamot i Arvika för Sverigedemokraterna, skriver å sin sida i ett inlägg på Facebook som berör flyktingfrågor att statsminister Stefan Löfven är landsförrädare och mytoman. En annan styrelseledamot, Ståle Brandt, skriver i ett av sina inlägg på Facebook ”att vi importerar krigsfolk och vuxna som vi kallar barn”.

Sverigedemokraterna har enligt egna uppgifter länge arbetat för att tvätta bort rasiststämpeln från partiet, vid en närmare granskning av den lokala styrelsen i Arvika framträder dock kontakter och länkar som kan anses tvivelaktiga om man inte vill förknippas med rasism.

Överlag framträder mycket främlingsfientliga åsikter när man tar del av Sverigedemokraterna i Arvikas aktiviteter på Facebook. Fram träder också ett felletande mot människor av utländsk härkomst samt att man ställer flyktingar och invandring mot grupper i det svenska samhället som har det svårt.

Nazikretsar

Nyligen skrev Arvika Nyheter om Tove Birkeland Brandt, sekretare i Sverigedemokraterna i Arvika. Detta med anledning av att Birkeland Brandt i en blogg skrivit att flyktingar bland annat är våldtäktsmän som är ute efter att utrota kristna.

En granskning av Birkeland Brandt ger också andra resultat: Hon är bland annat vän på Facebook med Carl Norberg. Norberg är ledare för PDF, Partiet De Fria, och en känd man i nazistiska kretsar i Sverige, Norberg förnekar bland annat förintelsen.

Hon är också vän med Patrik Forsèn, grundare av Nordisk Ungdom, nu involverad i andra nätverk. Nordisk Ungdom är en högerextrem organisation inom vit maktrörelse i Sverige.

Naziparti

Birkeland Brandt är också vän med Stefan Jacobsson, tidigare ledare för Svenskarnas Parti. Svenskarnas Parti har varit ett nazistparti men har enligt egna uppgifter lagts ner, vilket skedde i maj i år. I Svenskarnas Parti finns (fanns) också en toppkandidat vid namn Patrik Fridén, denne är Birkeland Brandts också vän med.

– Jag har sagt ja till alla människor som vill bli mina vänner, jag har inte gjort någon bakgrundskoll av dem, vilket jag kanske borde ha gjort. Jag känner dock ingen av dessa, jag bara prickar i. Är det någon du tycker är olämplig får du skicka en lista på dem till mig så ska jag ta bort dem, säger Birkeland Brandt, som dock delat material på Facebook från bland annat Motgift, en podd/blogg som kopplats till Svenskarnas parti och Realisten, Svenskarnas Partis nättidning.

Grupper

Brandt Birkeland, som har tusentals vänner på Facebook, är även endera bland annat medlem eller gillar Facebookgrupperna ”Sverige vill inte ha in allt pack”, ”För Scandinavia nu” och ”Stoppa diskrimineringen av svenskar”. Hon visar även bilder med texten att alla i Europa kommer att bära burka år 2050.

– Jag är rädd för att kvinnor blir inlåsta i detta, men jag har inga rasistiska åsikter överhuvudtaget och nu vill jag inte kommentera detta mera.

Ångrar du detta och din blogg? Har ordföranden i Arvika, Frida Hagström, och ordföranden i Värmland, Runar Filper, hört av sig?

– Ja, de har hört av sig. De förstår vad jag vill ha sagt men jag har använt mig av klumpiga ord.

Kriminella gäng

En annan ledamot i Sverigedemokraterna Arvika, Yngve Johansson, skriver bland annat så här på Facebook: ”muslimer kan avgöra valet i Sverige, så långt har dekadansen i vårt en gång så stolta konungarike gått”. Han är också medlem i ”Stoppa diskrimineringen av svenskar”, ”Det här är mitt land” och skriver dessutom bland annat att ”mördare, kriminella gäng och annat pack väller in över våra gränser”. Han gillar även nämnda Patrik Forsén på Facebook samt har på samma medium sökt kontakt med Svenskarnas parti.

Mytoman

Anne Garin, fullmäktigeledamot i Arvika för Sverigedemokraterna, skriver å sin sida i ett inlägg på Facebook som berör flyktingfrågor att statsminister Stefan Löfven är landsförrädare och mytoman. En annan styrelseledamot, Ståle Brandt, skriver i ett av sina inlägg på Facebook ”att vi importerar krigsfolk och vuxna som vi kallar barn”.