2015-10-14 17:01

2015-10-15 09:43

Tillkännagav årets barnrättshjälte

ARVIKA: Elever ordnade presskonferens på Gateskolan

Klockan två onsdag eftermiddag tillkännagavs vem som får motta årets World´s Children´s Prize. På Gateskolan i Arvika, som är en av de värmländska skolor som deltagit i omröstningen, bjöd elever in till en presskonferens för att berätta vem som blivit 2015 års barnrättshjälte.

Sjätteklassarna Henric Birgersson, Marit Rövik och Gustav Örnberg, som höll i presskonferensen, drog lite på svaret för att öka spänningen, när det var dags att avslöja vinnaren som närmare två miljoner barn runt om i världen varit med om att rösta fram.

– Phymean Noun för sin långa kamp för barnen på soptippen i Kambodja och för att barnen ska få utbildning.

Utbildning

Tillkännagivandet skedde samtidigt på olika håll runt om i världen och Gateskolans elever blev en del av den stora händelsen. Eleverna har jobbat med WCP-programmet som är en utbildning om demokrati och barns rättigheter som skolor världen över kan välja att delta i årligen. Programmet avslutas med en världsomröstning, där barnen röstar fram årets barnrättshjälte.

Vinnaren av 2015 års World´s Children´s Prize, Phymean Noun, har byggt skolor där fattiga barn som jobbar och bor vid soptippen i Phnom Penh, huvudstaden i Kambodja, får utbildning för att de ska kunna förändra sina liv.

De andra två nominerade till priset var Javier Stauring, USA, som stöttar barn i fängelse och Kailash Satyarthi från Indien som kämpar mot barnarbete och slaveri och barns rätt till utbildning. De får barnens hederspris.

Vinnaren får 350 000 kronor och hederspristagarna 175 000 kronor vardera som ska gå till deras arbete med barn.

Insamling

Innan Henric Birgersson, Marit Rövik och Gustav Örnberg tillkännagav vem som fått ”Barnens fredspris” som det brukar kallas, berättade de lite om World´s Children´s Prize och att det är en viktig dag för alla barn, inte bara här, utan över hela jorden, och att alla barn har rätt till en bra uppväxt.

Eleverna i årskurs 6 har också samlat in pengar till World´s Children´s Prize genom att ordna ett lotteri med priser som de fått skänkt.

– Vi räknade med 6000 kronor, men det blev 8500 i stället. Det är vi nöjda med, förklarade Henric Birgersson.

 

Sjätteklassarna Henric Birgersson, Marit Rövik och Gustav Örnberg, som höll i presskonferensen, drog lite på svaret för att öka spänningen, när det var dags att avslöja vinnaren som närmare två miljoner barn runt om i världen varit med om att rösta fram.

– Phymean Noun för sin långa kamp för barnen på soptippen i Kambodja och för att barnen ska få utbildning.

Utbildning

Tillkännagivandet skedde samtidigt på olika håll runt om i världen och Gateskolans elever blev en del av den stora händelsen. Eleverna har jobbat med WCP-programmet som är en utbildning om demokrati och barns rättigheter som skolor världen över kan välja att delta i årligen. Programmet avslutas med en världsomröstning, där barnen röstar fram årets barnrättshjälte.

Vinnaren av 2015 års World´s Children´s Prize, Phymean Noun, har byggt skolor där fattiga barn som jobbar och bor vid soptippen i Phnom Penh, huvudstaden i Kambodja, får utbildning för att de ska kunna förändra sina liv.

De andra två nominerade till priset var Javier Stauring, USA, som stöttar barn i fängelse och Kailash Satyarthi från Indien som kämpar mot barnarbete och slaveri och barns rätt till utbildning. De får barnens hederspris.

Vinnaren får 350 000 kronor och hederspristagarna 175 000 kronor vardera som ska gå till deras arbete med barn.

Insamling

Innan Henric Birgersson, Marit Rövik och Gustav Örnberg tillkännagav vem som fått ”Barnens fredspris” som det brukar kallas, berättade de lite om World´s Children´s Prize och att det är en viktig dag för alla barn, inte bara här, utan över hela jorden, och att alla barn har rätt till en bra uppväxt.

Eleverna i årskurs 6 har också samlat in pengar till World´s Children´s Prize genom att ordna ett lotteri med priser som de fått skänkt.

– Vi räknade med 6000 kronor, men det blev 8500 i stället. Det är vi nöjda med, förklarade Henric Birgersson.