2015-10-07 11:12

2015-10-07 11:12

Höll globenfest i Taserudsaulan

ARVIKA: Mellanstadieelever har lärt sig om barns rättigheter

Viktigt ämne. I måndags hölls en föreställning i aulan på Taserud av Gateskolans sexor.

Men det var inte vilken föreställning som helst, den handlade nämligen om barnens rättigheter, och var en del av ett projekt som har pågått i princip sedan skolstarten.

Varje år nomineras tre personer, som kämpar för att barn runt om i världen ska få ha en så bra tillvaro som möjligt, till priset ”The World´s Childrens Prize for the Rights of the Child”.

Årets tre kandidater till att vinna priset är Javier Stauring, från USA, Phymean Noun, från Kambodja, och Kailash Satyarthi från Indien. De har på olika sätt kämpat för barns rättigheter, vilket gör att de alltså har chansen att vinna årets pris som nu röstas fram över hela världen.

Gateskolans sjätteklassare har jobbat med just detta under större delen av läsåret hittills, och bjöd under måndagen på underhållning i form av dans och sång i Taserudsaulan, men höll även många intressanta tal.

Detta avslutades sedan med att eleverna fick rösta om vilken kandidat de ville skulle få priset, vilket avslöjas i en presskonferens på Gateskolan nästa vecka.

Fyra av eleverna som var med på föreställningen är Norah, Ajla, Marit, och Isabella, som tycker det har varit ett spännande projekt.

– Det är intressant att lära sig om hur barn i andra länder har det, och att man ska uppskatta hur bra vi har det. Det är ganska hemskt att läsa alla historier om barn i världen som har det mycket sämre än vad vi har, berättar de tillsammans.

De är också nöjda över hur själva föreställningen gick.

– Jag tycker det gick bra. Vi har hållit på med det här sedan skolstarten nästan, det har varit väldigt intensivt, mycket att det ska vara klart nu liksom, säger Norah och Ajla, som båda var konferencierer.

– Det kändes roligt, känner inte att jag har någon scenskräck, så det kändes kul, säger Norah.

Varje år nomineras tre personer, som kämpar för att barn runt om i världen ska få ha en så bra tillvaro som möjligt, till priset ”The World´s Childrens Prize for the Rights of the Child”.

Årets tre kandidater till att vinna priset är Javier Stauring, från USA, Phymean Noun, från Kambodja, och Kailash Satyarthi från Indien. De har på olika sätt kämpat för barns rättigheter, vilket gör att de alltså har chansen att vinna årets pris som nu röstas fram över hela världen.

Gateskolans sjätteklassare har jobbat med just detta under större delen av läsåret hittills, och bjöd under måndagen på underhållning i form av dans och sång i Taserudsaulan, men höll även många intressanta tal.

Detta avslutades sedan med att eleverna fick rösta om vilken kandidat de ville skulle få priset, vilket avslöjas i en presskonferens på Gateskolan nästa vecka.

Fyra av eleverna som var med på föreställningen är Norah, Ajla, Marit, och Isabella, som tycker det har varit ett spännande projekt.

– Det är intressant att lära sig om hur barn i andra länder har det, och att man ska uppskatta hur bra vi har det. Det är ganska hemskt att läsa alla historier om barn i världen som har det mycket sämre än vad vi har, berättar de tillsammans.

De är också nöjda över hur själva föreställningen gick.

– Jag tycker det gick bra. Vi har hållit på med det här sedan skolstarten nästan, det har varit väldigt intensivt, mycket att det ska vara klart nu liksom, säger Norah och Ajla, som båda var konferencierer.

– Det kändes roligt, känner inte att jag har någon scenskräck, så det kändes kul, säger Norah.