2015-10-06 17:23

2015-10-06 17:23

Rökfritt i nya hyreshus

CHARLOTTENBERG: Det kommunala bostadsbolaget bygger nytt

Det nya bostadsområdet i centrala Charlottenberg kommer att få en helt rökfri miljö. De två hyreshusen med 32 lägenheter ska vara inflyttningsklara första juli nästa år. I måndags togs ett symboliskt första spadtag för att uppmärksamma händelsen.

Men i praktiken är arbetet redan i gång. I början av augusti revs de två hus som stod på platsen tidigare, berättar Hans-Peter Olsson, vd för Eda Bostads AB. Grunden till hyreshusen är lagda och nästa vecka kommer väggarna och huskropparna kan börja resas på tomten mitt emot Folkets hus på Storgatan.

Tvåor och treor

Det blir hälften tvåor, hälften treor, på 60 respektive 72 kvadratmeter i två fyravåningshus. Det blir bostadsbolagets första rökfria hyreshus. Det kommer inte att vara tillåtet att röka vare sig inne i lägenheten, på balkongen eller på gården.

– Det börjar komma mer och mer. Det blir renare miljö, fräschare hus, säger Hans-Peter Olsson.

Hans Helldin, uthyrningsansvarig på Eda Bostads AB, uppger att reaktionerna varit positiva, när man berättat att det blir rökfritt.

– Det ligger i tiden. Det blir ett hälsosammare boende.

Förfrågningar

Han har redan haft en hel del förfrågningar angående de nya lägenheterna. Både från nya hyresgäster, bland annat äldre personer som vill göra sig av med huset och flytta till lägenhet, och från nuvarande hyresgäster som vill byta till en modernare bostad.

Standard

Hyreshusen är så kallade Kombohus som upphandlats via Sabo, allmännyttans branschorganisation. Ett koncept som tagits fram för att hålla byggkostnaderna nere. Husen byggs i moduler, som tillverkats i fabrik, och reses på plats. Processen är standardiserad och förenklad genom att alla lägenheter ser likadana ut.

– Det är det mest prisvärda sättet att bygga på. Men standarden är inte sämre för det. Det är ett modernt boende, säger Hans-Peter Olsson.

Varje lägenhet har balkong eller uteplats och är försedd med diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare och uttag till bredband i varje rum. På gården ska det bli grönytor, rabatter, grillplats och sittplatser.

Trots Kombohus, nyproduktion gör ändå att hyrorna hamnar på en högre nivå än vad man kanske är van vid på en mindre ort. Hyrorna i de nya husen hamnar på 6900 kronor för en tvåa, medan en trea blir tusen kronor dyrare.

– Vi har lagt oss så lågt vi kan.

Kostnaderna för bostadsbolaget att uppföra de två nya hyreshusen hamnar på 43 miljoner kronor. Det inkluderar allt, även rivning av de gamla husen.

Finns det planer på att bygga ytterligare lägenheter?

– Vi får vänta och se hur stort intresset är – vi tror att det är stort – för de här lägenheterna. Blir det fullt får vi se till att hålla såpass styrfart att vi kan fortsätta med fler lägenheter. Mycket hänger på detaljplanerna, säger Johanna Söderberg (C), styrelseordförande i det kommunala bostadsbolaget.

Vid en fortsättning kommer man i första hand att titta på mindre lägenheter, ettor och tvåor med tanke på yngre personer. Enligt Hans-Peter Olsson kommer frågan att diskuteras vidare under vintern.

Men i praktiken är arbetet redan i gång. I början av augusti revs de två hus som stod på platsen tidigare, berättar Hans-Peter Olsson, vd för Eda Bostads AB. Grunden till hyreshusen är lagda och nästa vecka kommer väggarna och huskropparna kan börja resas på tomten mitt emot Folkets hus på Storgatan.

Tvåor och treor

Det blir hälften tvåor, hälften treor, på 60 respektive 72 kvadratmeter i två fyravåningshus. Det blir bostadsbolagets första rökfria hyreshus. Det kommer inte att vara tillåtet att röka vare sig inne i lägenheten, på balkongen eller på gården.

– Det börjar komma mer och mer. Det blir renare miljö, fräschare hus, säger Hans-Peter Olsson.

Hans Helldin, uthyrningsansvarig på Eda Bostads AB, uppger att reaktionerna varit positiva, när man berättat att det blir rökfritt.

– Det ligger i tiden. Det blir ett hälsosammare boende.

Förfrågningar

Han har redan haft en hel del förfrågningar angående de nya lägenheterna. Både från nya hyresgäster, bland annat äldre personer som vill göra sig av med huset och flytta till lägenhet, och från nuvarande hyresgäster som vill byta till en modernare bostad.

Standard

Hyreshusen är så kallade Kombohus som upphandlats via Sabo, allmännyttans branschorganisation. Ett koncept som tagits fram för att hålla byggkostnaderna nere. Husen byggs i moduler, som tillverkats i fabrik, och reses på plats. Processen är standardiserad och förenklad genom att alla lägenheter ser likadana ut.

– Det är det mest prisvärda sättet att bygga på. Men standarden är inte sämre för det. Det är ett modernt boende, säger Hans-Peter Olsson.

Varje lägenhet har balkong eller uteplats och är försedd med diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare och uttag till bredband i varje rum. På gården ska det bli grönytor, rabatter, grillplats och sittplatser.

Trots Kombohus, nyproduktion gör ändå att hyrorna hamnar på en högre nivå än vad man kanske är van vid på en mindre ort. Hyrorna i de nya husen hamnar på 6900 kronor för en tvåa, medan en trea blir tusen kronor dyrare.

– Vi har lagt oss så lågt vi kan.

Kostnaderna för bostadsbolaget att uppföra de två nya hyreshusen hamnar på 43 miljoner kronor. Det inkluderar allt, även rivning av de gamla husen.

Finns det planer på att bygga ytterligare lägenheter?

– Vi får vänta och se hur stort intresset är – vi tror att det är stort – för de här lägenheterna. Blir det fullt får vi se till att hålla såpass styrfart att vi kan fortsätta med fler lägenheter. Mycket hänger på detaljplanerna, säger Johanna Söderberg (C), styrelseordförande i det kommunala bostadsbolaget.

Vid en fortsättning kommer man i första hand att titta på mindre lägenheter, ettor och tvåor med tanke på yngre personer. Enligt Hans-Peter Olsson kommer frågan att diskuteras vidare under vintern.