2015-10-06 15:55

2015-10-06 15:55

Ny energi med Linda

ARVIKA: Satsar även på marin oljerening

Teknik och ledarskap länkar samman Linda Takes tidigare erfarenheter med de utmaningar hon står inför som ny vd för Westmatic.

Sedan 1 augusti är Linda Take vd för Arvikaföretaget Westmatic. Hon efterträder Robert Sundell som slutat på företaget (Robert är grundaren Jan Sundells son). Take är civilingenjör i botten men har förutom lämplig skolning även skaffat sig en bred industrierfarenhet genom olika arbeten.

– Bland annat 13 år på Rolls-Royce i Kristinehamn, de sista tre åren som konsult för ett projekt med hangarfartyg för brittiska flottan, säger Take.

Ny energi

Det är tänkt att Take ska bli en vitamininjektion för Westmatic, som enligt källor stagnerat lite på senare år. Företaget, som tillverkar tvättanläggningar för tunga fordon via miljövänliga vattenbehandlingssystem, ska hitta nya kunder genom kompetens och inte genom att traska i gamla fotspår.

– Vi behöver hitta mera struktur i vårt arbete, ta marknaden som den är i dag. Vi ska titta på marknaden och finna ut var vi ska vara. Vi har tappat en del kunder, fast vi har även tagit några.

Marknadsanpassat

Att identifiera vad kunderna verkligen vill ha är en arbetsuppgift Take tillsammans med sina kollegor gett sig i kast med. Arbetet kan komma att mynna ut i tvättar med olika prestanda.

– Vi kanske ska ha någon billigare, någon dyrare. Offentliga verksamheter, som är hälften av våra kunder, vill ha billigare maskiner. Privata kunder kan vilja ha full service, att vi ska ta om hand om anläggningen inkluderat underhåll.

Kanada

Ett säljkontor har öppnats i Kanada, en marknad som tidigare skötts via företagets kontor i USA – för USA-verksamheter basar för övrigt Roberts syster Johanna Sundell sedan en tid tillbaka.

Man håller även på att utveckla en ny tvätt, Viking, med bland annat ny mjukvara.

– Vi har tittat på en billigare variant och på en mera stabil variant. Viking är en slags kombo av våra maskiner och kommer att vara redo för leverans på nyåret.

Miljövänligt

Företagets kanske mest spännande projekt för tillfället är nog ändå den oljeavskiljare, OileClear, man utvecklat i ett EU-projekt tillsammans med bland annat Tekniska institutet i Oslo. De första avskiljarna ska levereras nästa fredag till den norska oljeindustrin och innebär att Westmatic ger sig in på en helt ny marknad, den marina.

– Offshore är aldrig enkelt, ett enormt regelverk att följa runt framför allt säkerhet. Det är väl snarare så att man i första hand tittar på vad som kan gå snett, inte vad som funkar, för att på det sättet motverka olyckor och tillbud.

Rening

OileClear skiljer ut vatten och olja vid borrning och bidrar därmed till miljövinster och lägre kostnader då kunderna slipper frakta en del av spillvattnet i land för att ta hand om det där.

– Vattnet måste ha en viss andel renlighet för att man ska få släppa ut det vid oljeplattformar och det får det via vår renare.

Förutom att Take här kan använda sina tidigare erfarenheter får hon även jobba med produktframtagning, någon hon saknat på senare tid då hennes arbetsuppgifter framför allt handlat om organisationsutveckling.

– Att få jobba mera som entreprenör är spännande, det händer saker hela tiden.

Organisation

Det var också via organisationsutveckling som Linda Take hittade in i Westmatic. Hon har tillsammans med 35 andra värmländska kvinnor varit med i regeringssatsningen ”Styrelsekraft”. Här hittades hon av Westmatics styrelseledamot Torbjörn Joghed som först tog in henne i styrelsen för att sedan vara med och utse henne till vd. Take har även haft ett eget företag sedan 2010, ”Utveckla ledare”.

– Hon kan bidra med systematik, hon har stora kunskaper i ledarskap och har jobbat med stora projekt, säger Joghed.

Orienterare

Take är överlag en mycket aktiv människa vars dygn nästan består av 25 timmar. Förutom ett ansvarsfyllt arbete är hon även bloggare hos NWT och elitmotionär i orientering, en sport hon för övrigt inte bara varit elitmotionär i utan även tillhört den yppersta eliten.

– Jag har varit med i landslaget till och från i 20 år, bland i ett flertal landskamper och exempelvis vunnit Nordic Games.

Orkar

En av Takes främsta uppgifter är att skapa en vikänsla bland företagets runt 60 anställda, man ska jobba mera som en koncern i en öppen atmosfär utan pekpinnar uppifrån. Signumet är produkter med miljömedvetenhet.

– Det här kan bli hur bra som helst, jag tycker det här företaget är fantastiskt, säger Take.

– Och själv orkar jag med. Sköter jag bara träningen fixar jag det andra. Ju mer jag tränar, ju mer jobbar jag och ju bättre sover jag på nätterna.

Sedan 1 augusti är Linda Take vd för Arvikaföretaget Westmatic. Hon efterträder Robert Sundell som slutat på företaget (Robert är grundaren Jan Sundells son). Take är civilingenjör i botten men har förutom lämplig skolning även skaffat sig en bred industrierfarenhet genom olika arbeten.

– Bland annat 13 år på Rolls-Royce i Kristinehamn, de sista tre åren som konsult för ett projekt med hangarfartyg för brittiska flottan, säger Take.

Ny energi

Det är tänkt att Take ska bli en vitamininjektion för Westmatic, som enligt källor stagnerat lite på senare år. Företaget, som tillverkar tvättanläggningar för tunga fordon via miljövänliga vattenbehandlingssystem, ska hitta nya kunder genom kompetens och inte genom att traska i gamla fotspår.

– Vi behöver hitta mera struktur i vårt arbete, ta marknaden som den är i dag. Vi ska titta på marknaden och finna ut var vi ska vara. Vi har tappat en del kunder, fast vi har även tagit några.

Marknadsanpassat

Att identifiera vad kunderna verkligen vill ha är en arbetsuppgift Take tillsammans med sina kollegor gett sig i kast med. Arbetet kan komma att mynna ut i tvättar med olika prestanda.

– Vi kanske ska ha någon billigare, någon dyrare. Offentliga verksamheter, som är hälften av våra kunder, vill ha billigare maskiner. Privata kunder kan vilja ha full service, att vi ska ta om hand om anläggningen inkluderat underhåll.

Kanada

Ett säljkontor har öppnats i Kanada, en marknad som tidigare skötts via företagets kontor i USA – för USA-verksamheter basar för övrigt Roberts syster Johanna Sundell sedan en tid tillbaka.

Man håller även på att utveckla en ny tvätt, Viking, med bland annat ny mjukvara.

– Vi har tittat på en billigare variant och på en mera stabil variant. Viking är en slags kombo av våra maskiner och kommer att vara redo för leverans på nyåret.

Miljövänligt

Företagets kanske mest spännande projekt för tillfället är nog ändå den oljeavskiljare, OileClear, man utvecklat i ett EU-projekt tillsammans med bland annat Tekniska institutet i Oslo. De första avskiljarna ska levereras nästa fredag till den norska oljeindustrin och innebär att Westmatic ger sig in på en helt ny marknad, den marina.

– Offshore är aldrig enkelt, ett enormt regelverk att följa runt framför allt säkerhet. Det är väl snarare så att man i första hand tittar på vad som kan gå snett, inte vad som funkar, för att på det sättet motverka olyckor och tillbud.

Rening

OileClear skiljer ut vatten och olja vid borrning och bidrar därmed till miljövinster och lägre kostnader då kunderna slipper frakta en del av spillvattnet i land för att ta hand om det där.

– Vattnet måste ha en viss andel renlighet för att man ska få släppa ut det vid oljeplattformar och det får det via vår renare.

Förutom att Take här kan använda sina tidigare erfarenheter får hon även jobba med produktframtagning, någon hon saknat på senare tid då hennes arbetsuppgifter framför allt handlat om organisationsutveckling.

– Att få jobba mera som entreprenör är spännande, det händer saker hela tiden.

Organisation

Det var också via organisationsutveckling som Linda Take hittade in i Westmatic. Hon har tillsammans med 35 andra värmländska kvinnor varit med i regeringssatsningen ”Styrelsekraft”. Här hittades hon av Westmatics styrelseledamot Torbjörn Joghed som först tog in henne i styrelsen för att sedan vara med och utse henne till vd. Take har även haft ett eget företag sedan 2010, ”Utveckla ledare”.

– Hon kan bidra med systematik, hon har stora kunskaper i ledarskap och har jobbat med stora projekt, säger Joghed.

Orienterare

Take är överlag en mycket aktiv människa vars dygn nästan består av 25 timmar. Förutom ett ansvarsfyllt arbete är hon även bloggare hos NWT och elitmotionär i orientering, en sport hon för övrigt inte bara varit elitmotionär i utan även tillhört den yppersta eliten.

– Jag har varit med i landslaget till och från i 20 år, bland i ett flertal landskamper och exempelvis vunnit Nordic Games.

Orkar

En av Takes främsta uppgifter är att skapa en vikänsla bland företagets runt 60 anställda, man ska jobba mera som en koncern i en öppen atmosfär utan pekpinnar uppifrån. Signumet är produkter med miljömedvetenhet.

– Det här kan bli hur bra som helst, jag tycker det här företaget är fantastiskt, säger Take.

– Och själv orkar jag med. Sköter jag bara träningen fixar jag det andra. Ju mer jag tränar, ju mer jobbar jag och ju bättre sover jag på nätterna.