2015-09-20 16:10

2015-09-20 17:37

Mia säljer däck via app

ARVIKA: Hon är först ut i landet

Hon var första kvinna i landet att både driva och äga en bilverkstad – nu blir Mia Zetterquist även först med att sälja bildäck via en smartphone-app.

Det är Nordisk Däckimport som står bakom appen som Mia Zetterquist och hennes företag Mias Däck- och Bilservice i Arvika blir först i landet med att använda.

– Det här är en fantastiskt bra grej som jag nappade direkt på, säger Zetterquist.

Genom appen blir Mia mellanhand mellan Nordisk Däckimport och alla de som lokalt säljer däck som en fritids- eller bisyssla.

– Vi har så enormt många ”garagenissar” här i trakterna som har en däckmaskin hemma i garaget och som kränger däck på fritiden. Via appen kan de snabbt och enkelt leta upp det däck som kunden söker, se priset och lägga på det prispåslag som de tycker är skäligt och sedan lämna ett direkt leveransbesked till kunden. Om jag inte har däcket hemma så kommer det på bara någon dag. Säljaren får då hämta däcken hos mig för vidare leverans till kunden. Man kan kalla det ett slags lokal näthandel, säger Mia Zetterquist.

Vad tjänar du på det? Det låter som att det blir merarbete för dig?

– Det blir merarbete, men jag tjänar på flödet. Får vi en stor omsättning kommer jag att kunna vara med och påverka Nordisk Däckimport och tala om att de här och de här däcken vill vi ha i Värmland. Vi behåller dessutom handeln lokalt och gör något tillsammans som aktörer inom samma bransch. Vi måste sluta se varandra som konkurrenter.

Det är Nordisk Däckimport som står bakom appen som Mia Zetterquist och hennes företag Mias Däck- och Bilservice i Arvika blir först i landet med att använda.

– Det här är en fantastiskt bra grej som jag nappade direkt på, säger Zetterquist.

Genom appen blir Mia mellanhand mellan Nordisk Däckimport och alla de som lokalt säljer däck som en fritids- eller bisyssla.

– Vi har så enormt många ”garagenissar” här i trakterna som har en däckmaskin hemma i garaget och som kränger däck på fritiden. Via appen kan de snabbt och enkelt leta upp det däck som kunden söker, se priset och lägga på det prispåslag som de tycker är skäligt och sedan lämna ett direkt leveransbesked till kunden. Om jag inte har däcket hemma så kommer det på bara någon dag. Säljaren får då hämta däcken hos mig för vidare leverans till kunden. Man kan kalla det ett slags lokal näthandel, säger Mia Zetterquist.

Vad tjänar du på det? Det låter som att det blir merarbete för dig?

– Det blir merarbete, men jag tjänar på flödet. Får vi en stor omsättning kommer jag att kunna vara med och påverka Nordisk Däckimport och tala om att de här och de här däcken vill vi ha i Värmland. Vi behåller dessutom handeln lokalt och gör något tillsammans som aktörer inom samma bransch. Vi måste sluta se varandra som konkurrenter.