2015-09-10 16:04

2015-09-10 16:04

Café nyöppnas i museets egen regi

ARVIKA: Rackstadsmuseets café

Nytt koncept. Efter många turer drivs nu caféet på Rackstadsmuseet i den ideella föreningens egen regi.

– Vi kommer att satsa på ekologiskt och närproducerat, säger Lena Hellström, museichef, som menar att museets besökare också ofta är intresserade av musik och mat:

– Det är de tre benen som är vår stabila grund: konst, mat och musik. En ny idé är att man ska kunna äta soppa samtidigt som man lyssnar på konserter.

Omtyckt koncept

Museet drivs av en ideell förening som hyr lokalerna av Arvika kommun. Tidigare drevs caféet av Elin Göransdotter Järnesund, vars soppluncher och hela verksamhet varit mycket omtyckt bland gästerna. Elin slutade sista augusti och den ideella föreningen driver nu caféet. Från och med lördag är det åter öppet med fullt sortiment och nya menyer.

– På sikt finns massor av planer. Men det blir såklart en inkörningsperiod. Vi har många nya tankar, nya leverantörer, nya recept. Det är också på gång att man ska kunna ta sig ett glas vin här, säger Lena Hellström.

Ny meny

Susanne Jönsson är ny köksansvarig för verksamheten och kommer att arbeta tillsammans med timvikarier.

– Kanske bildar vi också en cafégrupp där ideella kan vara med och komma med inspiration eller recept. Men verksamheten kommer att drivas av Susanne och timanställda, säger Lena Hellström.

Hon säger att mycket kommer att vara nytt för gästerna, en del detsamma. Lokalen står kvar, maten blir annorlunda.

– Inget kommer att bli sig likt, men det kommer att blir bra, för vi kommer att hjälpas åt, som vi alltid gör.

Fräscha luncher utlovas

Lena lovar fräscha luncher som går att uppdatera sig om varje dag på nätet, bland annat på hemsidan kurrimagen.se. På menyn finns varma mackor, grytor och pajer. Soppor ibland. Susanne Jönsson har börjat samarbeta med flera regionala matleverantörer.

– Vi vill vara med och utveckla den lokala matkulturen, säger Lena Hellström.

Tema Dalsland

Caféet ska också använda maten som del i teman. Först ut är Dalsland som tema, med start i mitten av september. Det blir då utställning och dalsländsk mat i caféet.

Hur den ekonomiska kalkylen ser ut för caféet vill Lena Hellström inte gå in i detalj på.

– Föreningen behöver inte gå med vinst, och vi håller budget nu.

Lena ser fram emot nylanseringen med allt vad det innebär.

– Hela verksamheten kommer att vara mer som en helhet nu. Det finns så många möjligheter.

– Vi kommer att satsa på ekologiskt och närproducerat, säger Lena Hellström, museichef, som menar att museets besökare också ofta är intresserade av musik och mat:

– Det är de tre benen som är vår stabila grund: konst, mat och musik. En ny idé är att man ska kunna äta soppa samtidigt som man lyssnar på konserter.

Omtyckt koncept

Museet drivs av en ideell förening som hyr lokalerna av Arvika kommun. Tidigare drevs caféet av Elin Göransdotter Järnesund, vars soppluncher och hela verksamhet varit mycket omtyckt bland gästerna. Elin slutade sista augusti och den ideella föreningen driver nu caféet. Från och med lördag är det åter öppet med fullt sortiment och nya menyer.

– På sikt finns massor av planer. Men det blir såklart en inkörningsperiod. Vi har många nya tankar, nya leverantörer, nya recept. Det är också på gång att man ska kunna ta sig ett glas vin här, säger Lena Hellström.

Ny meny

Susanne Jönsson är ny köksansvarig för verksamheten och kommer att arbeta tillsammans med timvikarier.

– Kanske bildar vi också en cafégrupp där ideella kan vara med och komma med inspiration eller recept. Men verksamheten kommer att drivas av Susanne och timanställda, säger Lena Hellström.

Hon säger att mycket kommer att vara nytt för gästerna, en del detsamma. Lokalen står kvar, maten blir annorlunda.

– Inget kommer att bli sig likt, men det kommer att blir bra, för vi kommer att hjälpas åt, som vi alltid gör.

Fräscha luncher utlovas

Lena lovar fräscha luncher som går att uppdatera sig om varje dag på nätet, bland annat på hemsidan kurrimagen.se. På menyn finns varma mackor, grytor och pajer. Soppor ibland. Susanne Jönsson har börjat samarbeta med flera regionala matleverantörer.

– Vi vill vara med och utveckla den lokala matkulturen, säger Lena Hellström.

Tema Dalsland

Caféet ska också använda maten som del i teman. Först ut är Dalsland som tema, med start i mitten av september. Det blir då utställning och dalsländsk mat i caféet.

Hur den ekonomiska kalkylen ser ut för caféet vill Lena Hellström inte gå in i detalj på.

– Föreningen behöver inte gå med vinst, och vi håller budget nu.

Lena ser fram emot nylanseringen med allt vad det innebär.

– Hela verksamheten kommer att vara mer som en helhet nu. Det finns så många möjligheter.