2015-09-08 18:47

2015-09-08 18:47

Vad fick dig att göra videoklippet?

Agnes Hedengård, fotomodell från Arvika, som gjort en video där hon iklädd bikini berättar om branschens kroppsideal. Videon, där Agnes berättar om hur hon anses vara för stor för modeindustrin trots att hon har ett BMI på 17,5, har setts av över tre miljoner människor och Agnes har intervjuats av mängder av tidningar runt om i världen.

– Jag kände att det var dags för världen att få se hur sjuk en stor del av modellvärlden faktiskt är. Men det var väl först när min 15-åriga modellkompis sa att hon var för tjock som jag faktiskt plockade upp mobilen och tryckte på ”spela in”-knappen.

Vad har du fått för reaktioner?

– Massvis med positiv respons! Mammor som säger att de ska visa videon för sin 5-åriga dotter. Unga tjejer i Italien som säger att jag är deras förebild samt en äldre publik som tycker jag är en mogen och modig tjej med bra åsikter.

I videon berättar du om hur du ombetts att gå ner i vikt och komma i bättre form, trots att du har ett BMI på 17,5, vilket är att betrakta som undervikt. Hur reagerade du när du först fick höra att du är ”för stor” för att få jobb?

– Första gången jag hörde det så sa jag tack och hej till min agentur direkt. Men något år senare kom jag in i branschen igen och istället för att säga ifrån lät jag orden sjunka in. Jag började träna jättemycket och slutade äta helt. Att räkna kalorier vart till en vardagssyssla. När någon säger att du ser ut på ett visst sett en gång för mycket börjar du tillslut tro på det.

Men du vill fortfarande vara en del av branschen?

– Det vill jag absolut! Jag tycker det är jättekul att vara modell. Fotograferingar är bland det roligaste jag vet. Men när något man älskar att göra påverkar ens fysiska hälsa, börjar man tveka. Därför tänker jag nu gå min egna väg. Jobba med människor som vill jobba med mig för den jag är, människor som inte bryr sig om hur stor min rumpa är.

Hur har din modellkarriär sett ut fram till nu?

– Väldigt rörig. Jag har gjort lite jobb här och där. Men i det stora hela har det varit fem år av bantning, ätstörningar och depression.

Och vad tror du om framtiden?

– Jag tror det är nu min ”karriär” börjar på riktigt!

BMI står för Body Mass Index och enligt de gränsvärden som definierats av WHO, Världshälsoorganisationen, innebär ett BMI på under 18,5 undervikt. Mellan 18,5 och 24,9 är man normalviktig och ett värde på 25,0-29,9 innebör övervikt. BMI över 30 definieras som fetma.

– Jag kände att det var dags för världen att få se hur sjuk en stor del av modellvärlden faktiskt är. Men det var väl först när min 15-åriga modellkompis sa att hon var för tjock som jag faktiskt plockade upp mobilen och tryckte på ”spela in”-knappen.

Vad har du fått för reaktioner?

– Massvis med positiv respons! Mammor som säger att de ska visa videon för sin 5-åriga dotter. Unga tjejer i Italien som säger att jag är deras förebild samt en äldre publik som tycker jag är en mogen och modig tjej med bra åsikter.

I videon berättar du om hur du ombetts att gå ner i vikt och komma i bättre form, trots att du har ett BMI på 17,5, vilket är att betrakta som undervikt. Hur reagerade du när du först fick höra att du är ”för stor” för att få jobb?

– Första gången jag hörde det så sa jag tack och hej till min agentur direkt. Men något år senare kom jag in i branschen igen och istället för att säga ifrån lät jag orden sjunka in. Jag började träna jättemycket och slutade äta helt. Att räkna kalorier vart till en vardagssyssla. När någon säger att du ser ut på ett visst sett en gång för mycket börjar du tillslut tro på det.

Men du vill fortfarande vara en del av branschen?

– Det vill jag absolut! Jag tycker det är jättekul att vara modell. Fotograferingar är bland det roligaste jag vet. Men när något man älskar att göra påverkar ens fysiska hälsa, börjar man tveka. Därför tänker jag nu gå min egna väg. Jobba med människor som vill jobba med mig för den jag är, människor som inte bryr sig om hur stor min rumpa är.

Hur har din modellkarriär sett ut fram till nu?

– Väldigt rörig. Jag har gjort lite jobb här och där. Men i det stora hela har det varit fem år av bantning, ätstörningar och depression.

Och vad tror du om framtiden?

– Jag tror det är nu min ”karriär” börjar på riktigt!

BMI står för Body Mass Index och enligt de gränsvärden som definierats av WHO, Världshälsoorganisationen, innebär ett BMI på under 18,5 undervikt. Mellan 18,5 och 24,9 är man normalviktig och ett värde på 25,0-29,9 innebör övervikt. BMI över 30 definieras som fetma.