2015-09-07 06:00

2015-09-07 06:00

Parets ladugård brann – granne samlar in pengar

BRUNSKOG: Brand raserade gårdsidyll

På ett ögonblick slog lågorna upp – den nya ladugården stod i brand.
Olyckshändelsen blev ett hårt slag för det unga bondeparet i Brunskog, inte minst ekonomiskt.
Nu bidrar bygdens grannar till självrisken via en insamling.

Gården Åsen, Skog i Brunskogs socken, den 17 augusti:

Korna och kalvarna är ute på bete på markerna vid sjön Rinnen. Bonden Jonas Kervén, 25 år, ska finjustera utbyggnaden på ladugården. Han jobbar med vinkelslipen när en gnista faller. Den studsar iväg, rätt ner i halmen.

Blixtsnabbt förlopp

Till hans förtvivlan fattar nybygget, som han lagt ner nästan ett års arbete på, eld omedelbart.

– Räddningstjänsten kom snabbt och även grannar hjälpte till att släcka elden. Men utbyggnaden gick inte att rädda, säger Jonas Kervén. Han har fortfarande höger arm i bandage efter brännskadan han fick i samband med branden.

Djuren utom fara

Det luktar lite från den eldhärjade bråten på backen. Att djuren inte brann inne är givetvis en tröst i eländet.

– Men det är klart att det var nedslående att allt tog eld när det precis var färdigt. Jag var orsak till branden och då är det 30 procent i självrisk för återuppbyggnaden. Reparationen går på runt en halv miljon kronor, säger Jonas Kervén.

Ekonomisk smäll

I ett slag grusades idyllen för Jonas Kervén och Sandra Johansson som tillsammans har dottern Freja, snart två år.

Grannen på andra sidan sjön led med de unga bönderna – och gick från ord till handling för att hjälpa dem. Han startade en insamling.

– Jonas och Sandra på Åsen bidrar starkt till att vi kan leva i ett så öppet, vackert och levande landskap som vi gör här i bygden. Jag drog i gång en insamling för jag tror att vi är många som vill stödja rent ekonomiskt och visa uppskattning för det arbete som görs av unga, företagsamma personer som dem, säger grannen Lennart Larsson.

Uppskattar hjälpen

Familjen är tacksamma och rörda över engagemanget i bygden.

– Alla är så hjälpsamma och tillmötesgående! Jag som är ”08” trivs väldigt bra här, säger Jonas Kervén. Han har rötterna i Stockholms skärgård och bestämde sig för att satsa helhjärtat på Värmland efter utbildningen vid Lillerud. Kärleken fann han i Sandra Johansson från Åmotfors.

Tog över 2013

– Jag arrenderade först marken från 2010 och fick ta över gården 2013. Vi har 50 dikor med kalvar, lite kvigor och avelsdjur. Jag jobbar även för en grannbonde, säger Jonas Kervén.

Reparationen av ladugården beräknas vara klar om cirka en månad, enligt byggfirman.

”Nu hjälps vi åt”

På en dryg vecka har det tickat in över 17 000 kronor på insamlingskontot. Grannen Lennart Larsson är noga med att allt ska gå rätt till. Kontot avslutas och redovisas öppet vid årsskiftet. Först då kommer det stå klart hur stort bidraget blir till paret, som tvingats ta lån för att täcka sina kostnader.

– När olyckan är framme hjälps vi åt, säger Lennart Larsson.

Vem som skänkt vad kommer inte att redovisas för att undvika tacksamhetsskuld.

Gården Åsen, Skog i Brunskogs socken, den 17 augusti:

Korna och kalvarna är ute på bete på markerna vid sjön Rinnen. Bonden Jonas Kervén, 25 år, ska finjustera utbyggnaden på ladugården. Han jobbar med vinkelslipen när en gnista faller. Den studsar iväg, rätt ner i halmen.

Blixtsnabbt förlopp

Till hans förtvivlan fattar nybygget, som han lagt ner nästan ett års arbete på, eld omedelbart.

– Räddningstjänsten kom snabbt och även grannar hjälpte till att släcka elden. Men utbyggnaden gick inte att rädda, säger Jonas Kervén. Han har fortfarande höger arm i bandage efter brännskadan han fick i samband med branden.

Djuren utom fara

Det luktar lite från den eldhärjade bråten på backen. Att djuren inte brann inne är givetvis en tröst i eländet.

– Men det är klart att det var nedslående att allt tog eld när det precis var färdigt. Jag var orsak till branden och då är det 30 procent i självrisk för återuppbyggnaden. Reparationen går på runt en halv miljon kronor, säger Jonas Kervén.

Ekonomisk smäll

I ett slag grusades idyllen för Jonas Kervén och Sandra Johansson som tillsammans har dottern Freja, snart två år.

Grannen på andra sidan sjön led med de unga bönderna – och gick från ord till handling för att hjälpa dem. Han startade en insamling.

– Jonas och Sandra på Åsen bidrar starkt till att vi kan leva i ett så öppet, vackert och levande landskap som vi gör här i bygden. Jag drog i gång en insamling för jag tror att vi är många som vill stödja rent ekonomiskt och visa uppskattning för det arbete som görs av unga, företagsamma personer som dem, säger grannen Lennart Larsson.

Uppskattar hjälpen

Familjen är tacksamma och rörda över engagemanget i bygden.

– Alla är så hjälpsamma och tillmötesgående! Jag som är ”08” trivs väldigt bra här, säger Jonas Kervén. Han har rötterna i Stockholms skärgård och bestämde sig för att satsa helhjärtat på Värmland efter utbildningen vid Lillerud. Kärleken fann han i Sandra Johansson från Åmotfors.

Tog över 2013

– Jag arrenderade först marken från 2010 och fick ta över gården 2013. Vi har 50 dikor med kalvar, lite kvigor och avelsdjur. Jag jobbar även för en grannbonde, säger Jonas Kervén.

Reparationen av ladugården beräknas vara klar om cirka en månad, enligt byggfirman.

”Nu hjälps vi åt”

På en dryg vecka har det tickat in över 17 000 kronor på insamlingskontot. Grannen Lennart Larsson är noga med att allt ska gå rätt till. Kontot avslutas och redovisas öppet vid årsskiftet. Först då kommer det stå klart hur stort bidraget blir till paret, som tvingats ta lån för att täcka sina kostnader.

– När olyckan är framme hjälps vi åt, säger Lennart Larsson.

Vem som skänkt vad kommer inte att redovisas för att undvika tacksamhetsskuld.