2015-08-27 11:34

2015-08-27 11:34

Prinsparet trivdes i väst

ARVIKA: Miljö och natur viktigt för Carl Philip och Sofia

Bröllopsresan gick till Fiji. Första officiella besöket för prinsparet gick till – Arvika. Byamossarna närmare bestämt.

Det finns flera skäl till att Carl Philip och Sofia trivs i västra Värmland och kommer att trivas den dag eller dagar de återvänder. Båda har ett stort intresse för natur och miljö och vacker natur finns det gott om i väst. Här finns också hantverket och musiken och här finns ju också ett stort motorintresse. På tal om motorer och miljö kör Sofia exempelvis en elbil och prinsens intresse för bilar är omtalat – något han kan ha utbyte av med herrar Johan Kristoffersson och Pontus Tidemand med flera vid ett återbesök.

Det finns många skäl att återkomma till väst.

– Jag har hört att naturen här liknar den i Älvdalen, så här kan även min fru känna sig hemma, säger Carl Philip, med ett leende.

Miljö

När Carl Philip återkom till Arvika för tredje gången i officiella sammanhang handlade det åter om miljö. Första besöket skedde i samband med översvämningen år 2000 och sedan dess har han även hunnit med att inviga Thermias utvecklingscenter och nu detta (han har även besökt Norma i Åmotfors).

– Det känns fantastiskt roligt att jag och min fru får komma hit till Värmland och roligt att vi börjar mitt i naturen. I naturen hämtar vi kraft och energi. Nu hoppas vi även kunna lyfta vikten av att naturen skyddas.

Vandringsled

Carl Philip inte bara invigde naturreservatet utan han och Sofia är även reservatets beskyddare, vilket stadfästes med en tavla i sten intill den vandringsled de fått av länsstyrelsen i bröllopspresent. Arvika kommun – och länsstyrelsen – hoppas nu på dominoeffekter så att Byamossarna inte bara besöks av skidåkare vintertid utan även får ett uppsving vår, sommar och höst.

– Nu har det ju blivit mera tillgängligt även under andra delar av året, säger ett nöjt kommunalråd, Peter Söderström (S), som hälsade prinsparet välkomna.

Mycket media

Även om Carl Philip och Sofia stod i fokus spreds Byamossarnas förträfflighet ut över världen eller åtminstone ut över Europa. Det massmediala intresset för besöket var stort då cirka 70 journalister/mediafolk från ett flertal länder ackrediterats för besöket.

– Klart det här är PR. Det känns bra, säger Söderström.

Pionjär

Extra anledning att vara glad hade pionjären Margareta Zetterqvist. Hon var var med och startade Bytorpsföreningen 1980. Då som nu gillar hon natur.

– Vi var ju många som åkte skidor och insåg vilket fantastiskt område detta är för friluftsliv. Nu är det roligt att se så mycket folk här, säger Margareta.

Det finns flera skäl till att Carl Philip och Sofia trivs i västra Värmland och kommer att trivas den dag eller dagar de återvänder. Båda har ett stort intresse för natur och miljö och vacker natur finns det gott om i väst. Här finns också hantverket och musiken och här finns ju också ett stort motorintresse. På tal om motorer och miljö kör Sofia exempelvis en elbil och prinsens intresse för bilar är omtalat – något han kan ha utbyte av med herrar Johan Kristoffersson och Pontus Tidemand med flera vid ett återbesök.

Det finns många skäl att återkomma till väst.

– Jag har hört att naturen här liknar den i Älvdalen, så här kan även min fru känna sig hemma, säger Carl Philip, med ett leende.

Miljö

När Carl Philip återkom till Arvika för tredje gången i officiella sammanhang handlade det åter om miljö. Första besöket skedde i samband med översvämningen år 2000 och sedan dess har han även hunnit med att inviga Thermias utvecklingscenter och nu detta (han har även besökt Norma i Åmotfors).

– Det känns fantastiskt roligt att jag och min fru får komma hit till Värmland och roligt att vi börjar mitt i naturen. I naturen hämtar vi kraft och energi. Nu hoppas vi även kunna lyfta vikten av att naturen skyddas.

Vandringsled

Carl Philip inte bara invigde naturreservatet utan han och Sofia är även reservatets beskyddare, vilket stadfästes med en tavla i sten intill den vandringsled de fått av länsstyrelsen i bröllopspresent. Arvika kommun – och länsstyrelsen – hoppas nu på dominoeffekter så att Byamossarna inte bara besöks av skidåkare vintertid utan även får ett uppsving vår, sommar och höst.

– Nu har det ju blivit mera tillgängligt även under andra delar av året, säger ett nöjt kommunalråd, Peter Söderström (S), som hälsade prinsparet välkomna.

Mycket media

Även om Carl Philip och Sofia stod i fokus spreds Byamossarnas förträfflighet ut över världen eller åtminstone ut över Europa. Det massmediala intresset för besöket var stort då cirka 70 journalister/mediafolk från ett flertal länder ackrediterats för besöket.

– Klart det här är PR. Det känns bra, säger Söderström.

Pionjär

Extra anledning att vara glad hade pionjären Margareta Zetterqvist. Hon var var med och startade Bytorpsföreningen 1980. Då som nu gillar hon natur.

– Vi var ju många som åkte skidor och insåg vilket fantastiskt område detta är för friluftsliv. Nu är det roligt att se så mycket folk här, säger Margareta.