2015-07-20 15:27

2015-07-20 15:27

"En vecka av glädje och traditioner"

BRUNSKOG: Årets Gammelvala har öppnat

Landshövdingen Kenneth Johansson hade i år fått uppdraget att tända milan på Skutboudden. Några timmar innan dess hade öppningsceremonin inlett årets Gammelvala och veckans aktiviteter kunde börja.

Landshövdingen beskrev Gammelvala som en vecka av glädje och traditioner och uttryckte sin beundran för allt ideellt arbete som lagts ner under alla år. Närhet till lokalhistorien såg han som viktigt i en alltmer globaliserad värld, samtidigt som man även behöver vara öppen för förnyelse och hälsa nya svenskar välkomna. Han lyfte fram landsbygdens betydelse och vikten av att skapa förutsättningar för människor att kunna bo och arbeta där.

– Det ska lysa i fönstren både i stad och land. Vi måste värna den lokala utvecklingskraften. Landsbygden har så mycket att erbjuda och det viktigaste är människorna.

Miltändning

Till musik tågade sedan alla besökare och medverkande till milan för att tända den. Det blev en liten prövning i det blåsiga vädret, men till sist tog det fyr. Och när röken från milan spred sig över Skutboudden, ja då hade Gammelvala verkligen inletts.

Fast redan vid lunchtid på lördagen hölls öppningsceremonin vilket betyder start för arbetena i stugorna, för servering av nävgröt och fläsk, underhållning från scenen och olika aktiviteter på området. Under en vecka bjuder Gammelvala – Den gamla världen – på en inblick i hantverkstraditioner och uppvisning av gamla maskiner som användes förr för att uträtta olika sysslor.

Olika teman

Det finns något att titta på för både små och stora. Frödingspelet fick många att bänka sig framför scenen. De yngre höll gärna till vid Återbruket, där vuxna och barn kan pyssla tillsammans. Beata och Edvard Ljung från Bagarmossen i Stockholm höll på att göra varsin hängande mobil i glada färger. De var på besök i en sommarstuga vid Racken och passade på att gå på Gammelvala tillsammans med mamma och pappa.

Under söndagen var det spelmännens dag och under veckan fortsätter Gammelvala med olika teman för varje dag.

Landshövdingen beskrev Gammelvala som en vecka av glädje och traditioner och uttryckte sin beundran för allt ideellt arbete som lagts ner under alla år. Närhet till lokalhistorien såg han som viktigt i en alltmer globaliserad värld, samtidigt som man även behöver vara öppen för förnyelse och hälsa nya svenskar välkomna. Han lyfte fram landsbygdens betydelse och vikten av att skapa förutsättningar för människor att kunna bo och arbeta där.

– Det ska lysa i fönstren både i stad och land. Vi måste värna den lokala utvecklingskraften. Landsbygden har så mycket att erbjuda och det viktigaste är människorna.

Miltändning

Till musik tågade sedan alla besökare och medverkande till milan för att tända den. Det blev en liten prövning i det blåsiga vädret, men till sist tog det fyr. Och när röken från milan spred sig över Skutboudden, ja då hade Gammelvala verkligen inletts.

Fast redan vid lunchtid på lördagen hölls öppningsceremonin vilket betyder start för arbetena i stugorna, för servering av nävgröt och fläsk, underhållning från scenen och olika aktiviteter på området. Under en vecka bjuder Gammelvala – Den gamla världen – på en inblick i hantverkstraditioner och uppvisning av gamla maskiner som användes förr för att uträtta olika sysslor.

Olika teman

Det finns något att titta på för både små och stora. Frödingspelet fick många att bänka sig framför scenen. De yngre höll gärna till vid Återbruket, där vuxna och barn kan pyssla tillsammans. Beata och Edvard Ljung från Bagarmossen i Stockholm höll på att göra varsin hängande mobil i glada färger. De var på besök i en sommarstuga vid Racken och passade på att gå på Gammelvala tillsammans med mamma och pappa.

Under söndagen var det spelmännens dag och under veckan fortsätter Gammelvala med olika teman för varje dag.