2015-07-17 06:00

2015-07-17 06:00

Mette sitter som gjuten

ARVIKA: Historien om en skulptur

Historien om Mette III har fått ett lyckligt slut.

Liss Erikssons Mette III hör hemma på innergården utanför Konsthallen i Arvika. Den här historien börjar dock när någon trodde motsatsen, det vill säga att Mette runt nyårsafton ifjol hade stulits, varvid målsägaren i fråga förståligt nog kontaktade polisen i tron att skulpturen därmed skulle hittas.

Stulen var dock inte Mette även om åverkan hade skett på den vackra kvinnan i brons. Skadegörelsen via ett förmodat spett upptäcktes dock av bildkonstnären och styrelseledamoten i Arvika Konstförening, Ulf Eriksson, på just nyårsafton ifjol. Strax innan anmälaren blickade in mot en tom innergård hade dock Eriksson tagit hem Mette för att laga hennes trasiga inre.

Inte bara en åverkan utan två ledde fram till förväxlingen denna dag.

– Någon hade stoppat något i låset på Konsthallen så jag kunde inte ta mig in, förmodligen samma person som gjort åverkan på skulpturen, säger Ulf Eriksson. Jag fick ta hem Mette i stället.

På nätet

Eriksson la skulpturen i sin bil och åkte hemåt allt medan någon ringde polisen. En kort tid senare kunde dock frågetecknen rätas ut i samband med att Eriksson läste på nätet att statyn där hemma var stulen. Som någon tjuv kände sig inte Eriksson, snarare tvärt om... som en räddare.

– Jag fick ringa polisen och säga som det var.

Tog ett tag

Mette togs därefter omhand av Konstföreningen men blev tyvärr liggande några månader innan reparationsarbetet kunde gå i gång. Nu är Mette dock på plats igen efter att Ulf Eriksson ihop med kompisen och konstsmeden, Stellan Göransson, ägnat tre intensiva dagar åt att restaurera henne och sockeln.

– Vi har bland annat satt dit två djupa stift i den ihåliga skulpturen, nytt fäste alltså och då använt kemankare och ankarmassa. Nu sitter hon som gjuten.

Stellan Göransson är konstsmed och kan det här, han gjuter i brons och arbetar även i järn. Men är sådana här jobb krångliga?

– Lite i och med att hon är i brons, det måste vara väldigt varmt för att sätta dit stiften. Materialen måste bita i varandra.

Stockholms-kvinna

Historien om Mette III tar dock inte riktigt slut här utan till saken hör att modellen bakom skulpturen faktiskt lever. Hon heter Mette Möller, bor i Stockholm, och har i dag hunnit bli 71 år.

– Trevligt att hon (jag) återkommit, säger Mette.

Mer än 30 år

Mette Möller satt ofta modell åt Liss Eriksson, en sysselsättning hon för övrigt ägnade sig åt under lång tid, från knappt 20 års ålder fram till att hon var cirka 50. Mette III tillkom tidigt i hennes modellerande, alltså för cirka 50 år sedan. Till yrket har Möller annars varit scenograf, hon har jobbat både inom film, teve och teater.

– Liss var mycket trevlig, en mycket fin person. Han hade mycket att berätta. När det gäller Mette III minns jag att jag håller händerna som ett hjärta.

Fågelmannen

Historien om skulpturen Mette III har dessutom ett litet kapitel till som har Arvikaanknytning. På torget strax intill Konsthallen finns ju som bekant ett av Liss Erikssons mest kända verk: Fågelmannen.

– Den satt min bror Ib och faktiskt även min mamma Grete modell till.., säger Mette.

Liss Erikssons Mette III hör hemma på innergården utanför Konsthallen i Arvika. Den här historien börjar dock när någon trodde motsatsen, det vill säga att Mette runt nyårsafton ifjol hade stulits, varvid målsägaren i fråga förståligt nog kontaktade polisen i tron att skulpturen därmed skulle hittas.

Stulen var dock inte Mette även om åverkan hade skett på den vackra kvinnan i brons. Skadegörelsen via ett förmodat spett upptäcktes dock av bildkonstnären och styrelseledamoten i Arvika Konstförening, Ulf Eriksson, på just nyårsafton ifjol. Strax innan anmälaren blickade in mot en tom innergård hade dock Eriksson tagit hem Mette för att laga hennes trasiga inre.

Inte bara en åverkan utan två ledde fram till förväxlingen denna dag.

– Någon hade stoppat något i låset på Konsthallen så jag kunde inte ta mig in, förmodligen samma person som gjort åverkan på skulpturen, säger Ulf Eriksson. Jag fick ta hem Mette i stället.

På nätet

Eriksson la skulpturen i sin bil och åkte hemåt allt medan någon ringde polisen. En kort tid senare kunde dock frågetecknen rätas ut i samband med att Eriksson läste på nätet att statyn där hemma var stulen. Som någon tjuv kände sig inte Eriksson, snarare tvärt om... som en räddare.

– Jag fick ringa polisen och säga som det var.

Tog ett tag

Mette togs därefter omhand av Konstföreningen men blev tyvärr liggande några månader innan reparationsarbetet kunde gå i gång. Nu är Mette dock på plats igen efter att Ulf Eriksson ihop med kompisen och konstsmeden, Stellan Göransson, ägnat tre intensiva dagar åt att restaurera henne och sockeln.

– Vi har bland annat satt dit två djupa stift i den ihåliga skulpturen, nytt fäste alltså och då använt kemankare och ankarmassa. Nu sitter hon som gjuten.

Stellan Göransson är konstsmed och kan det här, han gjuter i brons och arbetar även i järn. Men är sådana här jobb krångliga?

– Lite i och med att hon är i brons, det måste vara väldigt varmt för att sätta dit stiften. Materialen måste bita i varandra.

Stockholms-kvinna

Historien om Mette III tar dock inte riktigt slut här utan till saken hör att modellen bakom skulpturen faktiskt lever. Hon heter Mette Möller, bor i Stockholm, och har i dag hunnit bli 71 år.

– Trevligt att hon (jag) återkommit, säger Mette.

Mer än 30 år

Mette Möller satt ofta modell åt Liss Eriksson, en sysselsättning hon för övrigt ägnade sig åt under lång tid, från knappt 20 års ålder fram till att hon var cirka 50. Mette III tillkom tidigt i hennes modellerande, alltså för cirka 50 år sedan. Till yrket har Möller annars varit scenograf, hon har jobbat både inom film, teve och teater.

– Liss var mycket trevlig, en mycket fin person. Han hade mycket att berätta. När det gäller Mette III minns jag att jag håller händerna som ett hjärta.

Fågelmannen

Historien om skulpturen Mette III har dessutom ett litet kapitel till som har Arvikaanknytning. På torget strax intill Konsthallen finns ju som bekant ett av Liss Erikssons mest kända verk: Fågelmannen.

– Den satt min bror Ib och faktiskt även min mamma Grete modell till.., säger Mette.