2015-07-10 18:14

2015-09-04 14:53

Arvikamordet: 25-åringen häktas

KARLSTAD: Polis och åklagare inleder förundersökning

Efter fredagens förhandling i Värmlands tingsrätt står det klart att den 25-årige mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för måndagens mord och mordbrand i centrala Arvika där en ung kvinna avled.

Tingrätten gick på åklagarens linje. De bedömer att det finns risk för att den misstänkte avviker, undanröjer bevis, försvårar den fortsatta utredning eller fortsätter med brottslig verksamhet om han sätts på fri fot.

– Utfallet var väntat. Jag anser att bevisningen är tillräckligt stark och tingsrätten delar uppenbarligen den bedömningen, säger åklagare Niclas Wargren.

Den misstänkte mannen har under hela rättsprocessen – från gripande till förhandling – nekat till brottsmisstankarna. En inställning som kvarstår även efter fredagens häktning.

Nekar till brott

– Han fortsätter neka och är oförstående till anklagelserna, men var förberedd på det här. Det är allvarliga misstankar som riktas mot honom och det finns besvärande omständigheter i fallet. Därmed inte sagt att det räcker till fällande dom, säger den misstänktes advokat, Thor Olsson.

Både lokala och nationella medier var på plats för att bevaka förhandlingen. Säkerhetspådraget var påtagligt. Den som äntrade tingsrätten möttes av vakter, polis och metalldetektor.

Lyckta dörrar

Den misstänkte verkade illa till mods och täckte sitt huvud med en grönfärgad tröja när press och åhörare välkomnades in i rättssalen. När han sedan ombads läsa upp sitt personnummer blev han ändå tvungen att frigöra mun och ansikte för att höras bättre. Med nedsänkt huvud och blicken i bänken hörde han sedan anklagelserna läsas upp.

På begäran av åklagaren och med hänvisning till utredningsskäl fördes dock häktningsförhandlingen bakom lyckta dörrar och samtliga åhörare fick lämna salen.

Samlar bevis

Efter häktningsbeslutet inleder nu polisen förundersökning under ledning av åklagaren. Enligt beslutet ska åtal väckas senast 31 juli.

Båda parter är förtegna om bevisningen. Under torsdagen presenterades uppgifter om att det var den mördade kvinnan själv som slog larm om branden. Inga nya detaljer har dock avslöjats kring vad hon berättade under SOS-samtalet.

Dog av branden

Det var under måndagskvällen som larmet om en brand i ett flerfamiljshus i centrala Arvika inkom till SOS. Brandkår var på plats redan tre-fyra minuter senare. När rökdykare hittade den 25-åriga kvinnan var hon svårt skadad men fortfarande vid liv. Vid 21-tiden samma kväll avled hon dock till följd av rök- och brandskador. Strax efter midnatt påträffades den 25-årige mannen som några timmar tidigare anhållits i sin frånvaro.

 

Arvikamordet: detta har hänt

Tingrätten gick på åklagarens linje. De bedömer att det finns risk för att den misstänkte avviker, undanröjer bevis, försvårar den fortsatta utredning eller fortsätter med brottslig verksamhet om han sätts på fri fot.

– Utfallet var väntat. Jag anser att bevisningen är tillräckligt stark och tingsrätten delar uppenbarligen den bedömningen, säger åklagare Niclas Wargren.

Den misstänkte mannen har under hela rättsprocessen – från gripande till förhandling – nekat till brottsmisstankarna. En inställning som kvarstår även efter fredagens häktning.

Nekar till brott

– Han fortsätter neka och är oförstående till anklagelserna, men var förberedd på det här. Det är allvarliga misstankar som riktas mot honom och det finns besvärande omständigheter i fallet. Därmed inte sagt att det räcker till fällande dom, säger den misstänktes advokat, Thor Olsson.

Både lokala och nationella medier var på plats för att bevaka förhandlingen. Säkerhetspådraget var påtagligt. Den som äntrade tingsrätten möttes av vakter, polis och metalldetektor.

Lyckta dörrar

Den misstänkte verkade illa till mods och täckte sitt huvud med en grönfärgad tröja när press och åhörare välkomnades in i rättssalen. När han sedan ombads läsa upp sitt personnummer blev han ändå tvungen att frigöra mun och ansikte för att höras bättre. Med nedsänkt huvud och blicken i bänken hörde han sedan anklagelserna läsas upp.

På begäran av åklagaren och med hänvisning till utredningsskäl fördes dock häktningsförhandlingen bakom lyckta dörrar och samtliga åhörare fick lämna salen.

Samlar bevis

Efter häktningsbeslutet inleder nu polisen förundersökning under ledning av åklagaren. Enligt beslutet ska åtal väckas senast 31 juli.

Båda parter är förtegna om bevisningen. Under torsdagen presenterades uppgifter om att det var den mördade kvinnan själv som slog larm om branden. Inga nya detaljer har dock avslöjats kring vad hon berättade under SOS-samtalet.

Dog av branden

Det var under måndagskvällen som larmet om en brand i ett flerfamiljshus i centrala Arvika inkom till SOS. Brandkår var på plats redan tre-fyra minuter senare. När rökdykare hittade den 25-åriga kvinnan var hon svårt skadad men fortfarande vid liv. Vid 21-tiden samma kväll avled hon dock till följd av rök- och brandskador. Strax efter midnatt påträffades den 25-årige mannen som några timmar tidigare anhållits i sin frånvaro.

 

Arvikamordet: detta har hänt