2015-07-08 06:00

2015-07-08 06:00

Gyllene tider i Lässerud

LÄSSERUD: Juni en riktig rekordmånad

Det går jättebra för Hilmer Andersson AB i Lässerud för tillfället. Sågverk, hyvleri – och bygghandel – toppnoterar.

Så bra har det gått för sågverket att juni månad betydde försäljningsrekord för en enskild månad eller närmare bestämt 18 253 kubikmeter såld vara.

– Jättekul, juni blev verkligen en toppenmånad med utlastningsrekord, det vill säga rekord i sålda volymer, säger försäljningsansvariga Kari Staatsen. Detta är positivt efter en kall och regnig maj. Vi ligger även bättre till för första halvåret i år totalt sett jämfört med fjolåret, alltså även det bästa halvåret hittills.

Stabilare

Två tredjedelar av Hilmer Anderssons försäljning går till Norge, ett land där sjunkande oljepriser i alla fall tidigare under året betytt en mera svajig tillvaro än vi varit vana vid. Enligt Staatsen tycks en stabilisering ha skett åtminstone sett ur sågverkets perspektiv. Mest säljer man till bygghandeln i grannlandet men även till tillverkare av takstolar och liknande träindustri.

– Norge är ändå okej, det är väl mest runt städer som Stavanger och Bergen som en nedgång skett, i Oslo är det ju bostadsbrist och behov av byggnation.

Rot

Hilmer Andersson AB verkar i gränslandet mellan Norge och Sverige. En anledning till goda junisiffror på den svenska sidan kan enligt Staatsen vara att kunderna försöker utnyttja rotavdraget maximalt innan en sänkning av avdragsmöjligheterna införs.

– Vår bransch är beroende av rot, trä används mest av alla material inom rot. Folk är bekymrade över förändringen.

Bygghandel

Även Hilmer Anderssons bygghandel XL Bygg Hilmer i Rudsgården har haft en stor omsättningsökning första halvåret i år, den ligger på nästan 40 procent.

– En mycket fin utveckling för butiken på landet.

Osäkrare

När det gäller det kommande halvåret är Kari Staatsen inte lika optimistisk som hon är för det nyss avslutade. Osäkerhet är ett sammanfattande ord.

– För Sverige och Norge tycks det ändå tuffa på, sämre är det för övriga marknader i Europa och världen. Dessutom osäkerheten runt Grekland.

Mångmiljoninvestering

Hilmer Andersson AB rustar dock för framtiden. Vid sågverket slutförs för närvarande satsningen på en ny panncentral, en investering på 42 miljoner kronor, vilken ska lägga grunden för hög tillväxt de kommande åren.

Så bra har det gått för sågverket att juni månad betydde försäljningsrekord för en enskild månad eller närmare bestämt 18 253 kubikmeter såld vara.

– Jättekul, juni blev verkligen en toppenmånad med utlastningsrekord, det vill säga rekord i sålda volymer, säger försäljningsansvariga Kari Staatsen. Detta är positivt efter en kall och regnig maj. Vi ligger även bättre till för första halvåret i år totalt sett jämfört med fjolåret, alltså även det bästa halvåret hittills.

Stabilare

Två tredjedelar av Hilmer Anderssons försäljning går till Norge, ett land där sjunkande oljepriser i alla fall tidigare under året betytt en mera svajig tillvaro än vi varit vana vid. Enligt Staatsen tycks en stabilisering ha skett åtminstone sett ur sågverkets perspektiv. Mest säljer man till bygghandeln i grannlandet men även till tillverkare av takstolar och liknande träindustri.

– Norge är ändå okej, det är väl mest runt städer som Stavanger och Bergen som en nedgång skett, i Oslo är det ju bostadsbrist och behov av byggnation.

Rot

Hilmer Andersson AB verkar i gränslandet mellan Norge och Sverige. En anledning till goda junisiffror på den svenska sidan kan enligt Staatsen vara att kunderna försöker utnyttja rotavdraget maximalt innan en sänkning av avdragsmöjligheterna införs.

– Vår bransch är beroende av rot, trä används mest av alla material inom rot. Folk är bekymrade över förändringen.

Bygghandel

Även Hilmer Anderssons bygghandel XL Bygg Hilmer i Rudsgården har haft en stor omsättningsökning första halvåret i år, den ligger på nästan 40 procent.

– En mycket fin utveckling för butiken på landet.

Osäkrare

När det gäller det kommande halvåret är Kari Staatsen inte lika optimistisk som hon är för det nyss avslutade. Osäkerhet är ett sammanfattande ord.

– För Sverige och Norge tycks det ändå tuffa på, sämre är det för övriga marknader i Europa och världen. Dessutom osäkerheten runt Grekland.

Mångmiljoninvestering

Hilmer Andersson AB rustar dock för framtiden. Vid sågverket slutförs för närvarande satsningen på en ny panncentral, en investering på 42 miljoner kronor, vilken ska lägga grunden för hög tillväxt de kommande åren.