2015-06-26 12:13

2015-06-26 12:13

Aina om livet i rampljuset

BILLINGSUDDE: Premiärkväll

När Billingsuddens Vänner i tisdags inbjöd till premiärkväll på temat Ett liv i massmedia lockade föreningen med två kända SVT-profiler, Aina Bergvall och Lennart Persson. Det var fullsatt förstås, men så är också gästerna väl kända i bygden.

Båda har gått på skolor i Arvika. Aina är född i Värmskog och Lennart i Skillingmark. Det blev därför många minns du och kommer du ihåg efter det uppskattade programmet.

Mycket att berätta

Sommarkvällen var skön och det var med en viss tvekan som vi steg in i den välputsade före detta missionskyrkan. Men nu måste vi lämna den härliga sjöutsikten och kaffeborden för en timme tillsammans med två personer, som hade mycket att berätta.

Kvällen blev som förväntad – ett spännande men avslappnat möte mellan två kollegor, vana vid att stå i medialjuset. Aina som kvällens gäst, Lennart som intervjuare. Som vanligt bidrog förstås Anders Andersson med sin starka stämma och skönsång.

Kvällens något diffusa rubrik utlovade mycket, men hur skulle en timmes program räcka till för att täcka Aina Bergvalls 50 år inom journalistiken? Helt omöjligt. Lennart hade därför klokt nog valt att hoppa med frågorna hit och dit i hennes långa och framgångsrika karriär.

Barndomsåren

Samtalet började förstås med barndomsåren i Värmskog, där Aina tidigt i sin pappas lanthandel fick lära känna och älska bygden. Men när lanthandeln lades ned fick den nyblivna studentskan se sig om efter ett nytt jobb.

– Jag tänkte studera till civilekonom, men så fick jag tips om att man sökte en journalistaspirant på AN...

Och sen var det klippt. Efter ett (mycket lärorikt) år på tidningen fick Aina jobb på Expressen, utrikeskorrespondent i Syd- och Latinamerika och till sist chef på SVT. (Kraftigt förkortad karriärbeskrivning.)

Spännande möten

Med värme berättade hon om möten med legendarer inom tidningsvärlden och andra kända personer (Astrid Lindgren, Ingemar Johansson, med flera) intressanta resor i Sydamerika och USA, men också om mobbning av kollegor.

– Jag var oftast yngst i gänget. Men som tur är så är det ett handikapp, som går över.

Timmen gick fort, men Lennart ville ha svar på en viktig fråga.

Vad är det bästa med journalistiken?

– Att man har kul på jobbet väldigt många dagar!

Jag håller med. Tack för en härlig kväll på Billingsudde!

Båda har gått på skolor i Arvika. Aina är född i Värmskog och Lennart i Skillingmark. Det blev därför många minns du och kommer du ihåg efter det uppskattade programmet.

Mycket att berätta

Sommarkvällen var skön och det var med en viss tvekan som vi steg in i den välputsade före detta missionskyrkan. Men nu måste vi lämna den härliga sjöutsikten och kaffeborden för en timme tillsammans med två personer, som hade mycket att berätta.

Kvällen blev som förväntad – ett spännande men avslappnat möte mellan två kollegor, vana vid att stå i medialjuset. Aina som kvällens gäst, Lennart som intervjuare. Som vanligt bidrog förstås Anders Andersson med sin starka stämma och skönsång.

Kvällens något diffusa rubrik utlovade mycket, men hur skulle en timmes program räcka till för att täcka Aina Bergvalls 50 år inom journalistiken? Helt omöjligt. Lennart hade därför klokt nog valt att hoppa med frågorna hit och dit i hennes långa och framgångsrika karriär.

Barndomsåren

Samtalet började förstås med barndomsåren i Värmskog, där Aina tidigt i sin pappas lanthandel fick lära känna och älska bygden. Men när lanthandeln lades ned fick den nyblivna studentskan se sig om efter ett nytt jobb.

– Jag tänkte studera till civilekonom, men så fick jag tips om att man sökte en journalistaspirant på AN...

Och sen var det klippt. Efter ett (mycket lärorikt) år på tidningen fick Aina jobb på Expressen, utrikeskorrespondent i Syd- och Latinamerika och till sist chef på SVT. (Kraftigt förkortad karriärbeskrivning.)

Spännande möten

Med värme berättade hon om möten med legendarer inom tidningsvärlden och andra kända personer (Astrid Lindgren, Ingemar Johansson, med flera) intressanta resor i Sydamerika och USA, men också om mobbning av kollegor.

– Jag var oftast yngst i gänget. Men som tur är så är det ett handikapp, som går över.

Timmen gick fort, men Lennart ville ha svar på en viktig fråga.

Vad är det bästa med journalistiken?

– Att man har kul på jobbet väldigt många dagar!

Jag håller med. Tack för en härlig kväll på Billingsudde!