2015-06-04 16:41

2015-06-04 16:41

Vad är det för resa du ska göra?

HALLÅ DÄR...

... Helena Neraal, ägare av värdshuset Vita älgen och kokboksförfattare, som i dagarna reser till Kina för att delta i Gourmand World Cookbook Award.

– Till Yantai på östkusten i Kina, center för växande vinproduktion och det kinesiska köket Shadong. Mentalt reser jag in i maten och vinets värld, en fem dagar lång resa fylld av mat- och vinnördar från hela världen. Det blir tillfälle till massor av inspiration, nya vänskaper och mycket mat. På resan hem tar jag nog med mig några kilo extra.

Berätta om tävlingen?

– Gourmand World Cookbook Award, också kallad ”Oscars” för kokböcker firar i år 20 år och prisutdelningen skall storstilat ske den 9 juni och med en andra ceremoni i oktober under Frankfurt Book Fair, världens största bokmässa. 205 länder är representerade i tävlingen om världens bästa kokböcker i olika kategorier. Elg&Co –en viltkokbok, skriven av mig själv med den bästa assistansen i Marie Englund, är ”shortlistad”, en av nio böcker, till att vinna priset i kategorin världens bästa köttkokbok. Boken vann den nationella tävlingen både i Norge och i finsk översättning. Självklart hoppas jag på en placering i tävlingen, men jag gillar att tänka att nomineringen och uppmärksamheten kan öka intresset för boken och det fantastiska viltköttet.

Vilka är ni som reser?

– Marie Englund har dessvärre inte möjlighet att resa med denna gång, men jag har lovat att sändarapporter. Till resan tar jag nu hjälp min syster, Catti. Min man Anders får ta hand om hundarna.

Du har skrivit flera kokböcker, hur många? Vilken är du mest stolt över?

– Jag har skrivit två böcker än så länge; Tapas på Norsk, som också getts ut i svensk och i engelsk utgåva, samt Elg&Co som än så länge bara kan fås på norska och i finsk översättning. Tapas-boken med små rätter baserade på skandinaviska råvaror, var också den nominerad i London till 2008 i Gourmand World Cookbook Award. Elg&Co är nog smalare då den bara tar sig an storviltkött. Ändå ser vi att den säljer gott, antalet jägare ökar och i butikerna, även i storstaden, ser vi att viltköttet fått ökat utbud – och efterfrågan. Båda böckerna menar jag speglar min filosofi om att vi med bra råvaror, relativt enkelt, skall kunna laga god mat. En del kokböcker tycks nästan verka har som mål att främmandegöra folk från matlagningen. Det skall kännas fritt och naturligt att laga mat, inte som om man försöker följa med i kemitimmen. Min favoritförfattare om näringslära, påstår att när det kommer till sund mat, kan mormor lära oss lika mycket, om inte mer, än vad professorerna i näringslära . Tradition och kultur är viktigt. Jag slår ett slag för mer tid tillsammans med familj och vänner i köket och vid middagsbordet.

Vad förväntar du dig av Kinaresan?

Att mina sinnen är öppna för ny kunskap – och smaker. Detta till glädje för Vita Älgen, gästerna och nya bokprojekt.

– Till Yantai på östkusten i Kina, center för växande vinproduktion och det kinesiska köket Shadong. Mentalt reser jag in i maten och vinets värld, en fem dagar lång resa fylld av mat- och vinnördar från hela världen. Det blir tillfälle till massor av inspiration, nya vänskaper och mycket mat. På resan hem tar jag nog med mig några kilo extra.

Berätta om tävlingen?

– Gourmand World Cookbook Award, också kallad ”Oscars” för kokböcker firar i år 20 år och prisutdelningen skall storstilat ske den 9 juni och med en andra ceremoni i oktober under Frankfurt Book Fair, världens största bokmässa. 205 länder är representerade i tävlingen om världens bästa kokböcker i olika kategorier. Elg&Co –en viltkokbok, skriven av mig själv med den bästa assistansen i Marie Englund, är ”shortlistad”, en av nio böcker, till att vinna priset i kategorin världens bästa köttkokbok. Boken vann den nationella tävlingen både i Norge och i finsk översättning. Självklart hoppas jag på en placering i tävlingen, men jag gillar att tänka att nomineringen och uppmärksamheten kan öka intresset för boken och det fantastiska viltköttet.

Vilka är ni som reser?

– Marie Englund har dessvärre inte möjlighet att resa med denna gång, men jag har lovat att sändarapporter. Till resan tar jag nu hjälp min syster, Catti. Min man Anders får ta hand om hundarna.

Du har skrivit flera kokböcker, hur många? Vilken är du mest stolt över?

– Jag har skrivit två böcker än så länge; Tapas på Norsk, som också getts ut i svensk och i engelsk utgåva, samt Elg&Co som än så länge bara kan fås på norska och i finsk översättning. Tapas-boken med små rätter baserade på skandinaviska råvaror, var också den nominerad i London till 2008 i Gourmand World Cookbook Award. Elg&Co är nog smalare då den bara tar sig an storviltkött. Ändå ser vi att den säljer gott, antalet jägare ökar och i butikerna, även i storstaden, ser vi att viltköttet fått ökat utbud – och efterfrågan. Båda böckerna menar jag speglar min filosofi om att vi med bra råvaror, relativt enkelt, skall kunna laga god mat. En del kokböcker tycks nästan verka har som mål att främmandegöra folk från matlagningen. Det skall kännas fritt och naturligt att laga mat, inte som om man försöker följa med i kemitimmen. Min favoritförfattare om näringslära, påstår att när det kommer till sund mat, kan mormor lära oss lika mycket, om inte mer, än vad professorerna i näringslära . Tradition och kultur är viktigt. Jag slår ett slag för mer tid tillsammans med familj och vänner i köket och vid middagsbordet.

Vad förväntar du dig av Kinaresan?

Att mina sinnen är öppna för ny kunskap – och smaker. Detta till glädje för Vita Älgen, gästerna och nya bokprojekt.