2015-05-15 09:58

2015-05-15 09:59

Glavaborna spjärnar emot

GLAVA: Kritik mot förslaget att stänga en avdelning på Lövåsen

Förslaget att stänga en avdelning på äldreboendet Lövåsen har blivit ett stort samtalsämne i Glava. Protestlistor har legat ute och vid ett möte som hölls med anhöriga i tisdags kväll hördes många kritiska röster.

– Det finns så många äldre i Glava och de vill vara kvar här. Min man bodde på Lövåsen i fem år och det var nära för mig att åka dit och hälsa på, säger Greta Carlsson som bor i Sigfridstorp på Glaskogen, men har åkt in till affären för att handla.

Hon och Inger Tordegård Johansson hade båda tänkt skriva på protestlistorna, men hann inte.

– De hade redan hämtat dem.

Listorna skulle överlämnas till ansvariga för kommunens vård och omsorg som skulle delta i ett möte på Lövåsen samma dag.

Fler Glavabor

Mötet var inplanerat för att informera anhöriga till de äldre som bor på Lövåsen. Men även andra Glavabor kom dit för att få höra mer om kommunens planer.

– Vi vill veta vad som händer i Glava. Vi vill bo kvar här när vi blir gamla. Försvinner något kommer det aldrig tillbaka. Vi har blivit av med så mycket redan. All service försvinner på landsbygden. Vi vill även ha kvar arbetstillfällena.

Så lät några av kommentarerna före mötet och kring dessa frågor fortsatte diskussionen sen att kretsa.

Lövåsen består i dag av 20 lägenheter fördelat på två avdelningar. Eva Nilsson, verksamhetschef för kommunens vård och omsorg, inledde mötet med att förklara varför man kommit med förslaget att samla allt boende till en av avdelningarna.

– Vi har länge haft svårt att få uthyrt alla lägenheter. Det är en trend att det blivit ett minskat tryck. Folk bor kvar längre i sitt eget hem. I Glava har vi åtta lediga lägenheter. Vad vi diskuterat är, att om det bara blir tio boende kan de flytta in på en avdelning.

Men hon konstaterade samtidigt att där är man inte i dag, nu är det tolv.

Motargument

Folk från andra delar av kommunen tycker att avståndet är för långt till Glava och ser inte det som ett alternativ när de behöver en plats på ett äldreboende. Därför har man haft svårt att fylla alla platser på Lövåsen.

Skulle man flytta ihop verksamheten skulle behovet av personal minska, vilket man menade skulle underlätta eftersom det är svårt att få tag i vikarier till Glava.

Men argumenten bet inte på kritikerna som kom med motargument och frågor. Vad gör man om efterfrågan på lägenheter ökar igen? Stänger man en avdelning kommer den aldrig att öppnas igen. Varför inte göra om en del av platserna till demensboende som det ju finns behov av? Det här är första steget till en nedläggning av hela Lövåsen.

Något som flera återkom till var tryggheten att veta, att den dagen man som gammal inte orkar vara kvar hemma längre, trots hjälp av maka/make, barn och hemtjänst, då finns Lövåsen, då kan man flytta dit.

– Lövåsen är det finaste boende som finns, och så ska de ta bort det, sa en äldre man och skakade på huvudet.

Några diskussioner om att stänga hela Lövåsen finns inte i dag påpekade Eva Nilsson under kvällen.

Inte säkert

Någon ifrågasatte om det verkligen är så att alla äldre vill bo hemma in i det längsta. Även om de egentligen inte klarar av det riktigt.

– De frågar alltid; vill du bo kvar hemma? Det är klart de vill det då. Man talar ju inte om för dem att de kanske kan få det bättre på ett vårdboende. De informerar inte om det.

Alla höll inte heller med om bilden att det är svårt att få full beläggning på Lövåsen och hänvisade till tillfällen då personer ansökt om en plats, men fått svaret att det är fullt. Enligt kommunens företrädare berodde det troligtvis på att man använt några lägenheter till korttidsvårdsplatser.

– Jag är glad att det finns tomma platser. Jag som skattebetalare betalar gärna för det, för jag tycker att det är viktigt att det finns en plats när någon behöver det, förklarade en av deltagarna på mötet.

– Det finns så många äldre i Glava och de vill vara kvar här. Min man bodde på Lövåsen i fem år och det var nära för mig att åka dit och hälsa på, säger Greta Carlsson som bor i Sigfridstorp på Glaskogen, men har åkt in till affären för att handla.

Hon och Inger Tordegård Johansson hade båda tänkt skriva på protestlistorna, men hann inte.

– De hade redan hämtat dem.

Listorna skulle överlämnas till ansvariga för kommunens vård och omsorg som skulle delta i ett möte på Lövåsen samma dag.

Fler Glavabor

Mötet var inplanerat för att informera anhöriga till de äldre som bor på Lövåsen. Men även andra Glavabor kom dit för att få höra mer om kommunens planer.

– Vi vill veta vad som händer i Glava. Vi vill bo kvar här när vi blir gamla. Försvinner något kommer det aldrig tillbaka. Vi har blivit av med så mycket redan. All service försvinner på landsbygden. Vi vill även ha kvar arbetstillfällena.

Så lät några av kommentarerna före mötet och kring dessa frågor fortsatte diskussionen sen att kretsa.

Lövåsen består i dag av 20 lägenheter fördelat på två avdelningar. Eva Nilsson, verksamhetschef för kommunens vård och omsorg, inledde mötet med att förklara varför man kommit med förslaget att samla allt boende till en av avdelningarna.

– Vi har länge haft svårt att få uthyrt alla lägenheter. Det är en trend att det blivit ett minskat tryck. Folk bor kvar längre i sitt eget hem. I Glava har vi åtta lediga lägenheter. Vad vi diskuterat är, att om det bara blir tio boende kan de flytta in på en avdelning.

Men hon konstaterade samtidigt att där är man inte i dag, nu är det tolv.

Motargument

Folk från andra delar av kommunen tycker att avståndet är för långt till Glava och ser inte det som ett alternativ när de behöver en plats på ett äldreboende. Därför har man haft svårt att fylla alla platser på Lövåsen.

Skulle man flytta ihop verksamheten skulle behovet av personal minska, vilket man menade skulle underlätta eftersom det är svårt att få tag i vikarier till Glava.

Men argumenten bet inte på kritikerna som kom med motargument och frågor. Vad gör man om efterfrågan på lägenheter ökar igen? Stänger man en avdelning kommer den aldrig att öppnas igen. Varför inte göra om en del av platserna till demensboende som det ju finns behov av? Det här är första steget till en nedläggning av hela Lövåsen.

Något som flera återkom till var tryggheten att veta, att den dagen man som gammal inte orkar vara kvar hemma längre, trots hjälp av maka/make, barn och hemtjänst, då finns Lövåsen, då kan man flytta dit.

– Lövåsen är det finaste boende som finns, och så ska de ta bort det, sa en äldre man och skakade på huvudet.

Några diskussioner om att stänga hela Lövåsen finns inte i dag påpekade Eva Nilsson under kvällen.

Inte säkert

Någon ifrågasatte om det verkligen är så att alla äldre vill bo hemma in i det längsta. Även om de egentligen inte klarar av det riktigt.

– De frågar alltid; vill du bo kvar hemma? Det är klart de vill det då. Man talar ju inte om för dem att de kanske kan få det bättre på ett vårdboende. De informerar inte om det.

Alla höll inte heller med om bilden att det är svårt att få full beläggning på Lövåsen och hänvisade till tillfällen då personer ansökt om en plats, men fått svaret att det är fullt. Enligt kommunens företrädare berodde det troligtvis på att man använt några lägenheter till korttidsvårdsplatser.

– Jag är glad att det finns tomma platser. Jag som skattebetalare betalar gärna för det, för jag tycker att det är viktigt att det finns en plats när någon behöver det, förklarade en av deltagarna på mötet.