2015-05-15 09:50

2015-05-18 09:34

En 100-årig resa för andra

KÖLA: Majblomman i Köla firar ett sekel

Majblommeföreningen i Köla har firat hundra år. Firandet skedde med diplom, barnkör, bakelse, utställning och det viktigaste av allt – viljan att samla in pengar till behövande.

Extra stark anledning att vara glad på bemärkelsedagen hade Annie Bergström. Bland många goda insatser i Kölatrakten under årets majblommeförsäljning samlade hon in mest pengar av alla. Annie, elev på Adolfsfors skola, samlade in 2 840 kronor.

– Jag har bara gått runt och sålt, är Annies enkla svar på frågan om hon har några särskilda försäljningsknep.

Bakelse

Hon och många elever med henne uppmärksammades i tisdags med diplom och majblommebakelse vid en tillställning på just Adolfsfors skola. Det fanns dessutom dubbel anledning att fira denna dag då föreningen bakom Annies försäljning, den i Köla, har funnits i 100 år. Det sistnämnda firandet ägde även rum på Köla hembygdsgård.

– Vi har överlevt därför att det finns ett stort behov av pengar till behövande, säger Agneta Goland, talesperson i föreningen.

Utsatthet

I Sverige finns ingen fattigdom likt svältkatastrofer i u-länder men i Sverige finns många människor som far illa eller som lever på marginalen. Majblommans riksförbund fokuserar på social utsatthet i Sverige och ingen annanstans. I landet finns 650 lokalföreningen varav en i Köla.

– Själen i majblommeverksamheten är den lokala föreningen. När man ger till Majblomman vet man att det är till lokala ändamål, då har man en positiv lokal makt, säger Lena Holm, generalsekreterare i Majblommans riksförbund, som uppvaktade den västvärmländska jubilaren med diplom, förtjänsttecken och värmande ord.

45 000

Mottot är att barn hjälper barn under ledning/med stöd av vuxna, de säljande barnen får sedan behålla tio procent av insamlade medel. Inom Köla majblommeförening samlades det i år in ungefär 45 000 kronor.

– Pengarna går till sådant som lägeravgifter, julklappar, kläder, fotbollsskor och även till årskort på Valfjället, säger Agneta Goland. Till sådant som gör att pojken eller flickan kan göra samma saker som sin kamrat.

Opinion

Insamling är grunden i den verksamhet Majblommans riksförbund bedriver men organisationen sysslar även med opinionsbildning. Regeringens beslut om rätten till gratis glasögon är ett krav organisationen drivit.

Totalt samlade Majblomman in 65 miljoner kronor under 2014 och man brukar som regel öka några procent per år. Runt 100 000 personer var inblandade i försäljningen.

– En fantastisk gräsrotsorganisation där arbetet görs lokalt, säger Lena Holm.

Majblommans riksförbund grundades 1907, föreningen i Köla således 1915. I Värmland finns 25 lokalföreningar som samlade in 2,4 miljoner kronor 2014.

Extra stark anledning att vara glad på bemärkelsedagen hade Annie Bergström. Bland många goda insatser i Kölatrakten under årets majblommeförsäljning samlade hon in mest pengar av alla. Annie, elev på Adolfsfors skola, samlade in 2 840 kronor.

– Jag har bara gått runt och sålt, är Annies enkla svar på frågan om hon har några särskilda försäljningsknep.

Bakelse

Hon och många elever med henne uppmärksammades i tisdags med diplom och majblommebakelse vid en tillställning på just Adolfsfors skola. Det fanns dessutom dubbel anledning att fira denna dag då föreningen bakom Annies försäljning, den i Köla, har funnits i 100 år. Det sistnämnda firandet ägde även rum på Köla hembygdsgård.

– Vi har överlevt därför att det finns ett stort behov av pengar till behövande, säger Agneta Goland, talesperson i föreningen.

Utsatthet

I Sverige finns ingen fattigdom likt svältkatastrofer i u-länder men i Sverige finns många människor som far illa eller som lever på marginalen. Majblommans riksförbund fokuserar på social utsatthet i Sverige och ingen annanstans. I landet finns 650 lokalföreningen varav en i Köla.

– Själen i majblommeverksamheten är den lokala föreningen. När man ger till Majblomman vet man att det är till lokala ändamål, då har man en positiv lokal makt, säger Lena Holm, generalsekreterare i Majblommans riksförbund, som uppvaktade den västvärmländska jubilaren med diplom, förtjänsttecken och värmande ord.

45 000

Mottot är att barn hjälper barn under ledning/med stöd av vuxna, de säljande barnen får sedan behålla tio procent av insamlade medel. Inom Köla majblommeförening samlades det i år in ungefär 45 000 kronor.

– Pengarna går till sådant som lägeravgifter, julklappar, kläder, fotbollsskor och även till årskort på Valfjället, säger Agneta Goland. Till sådant som gör att pojken eller flickan kan göra samma saker som sin kamrat.

Opinion

Insamling är grunden i den verksamhet Majblommans riksförbund bedriver men organisationen sysslar även med opinionsbildning. Regeringens beslut om rätten till gratis glasögon är ett krav organisationen drivit.

Totalt samlade Majblomman in 65 miljoner kronor under 2014 och man brukar som regel öka några procent per år. Runt 100 000 personer var inblandade i försäljningen.

– En fantastisk gräsrotsorganisation där arbetet görs lokalt, säger Lena Holm.

Majblommans riksförbund grundades 1907, föreningen i Köla således 1915. I Värmland finns 25 lokalföreningar som samlade in 2,4 miljoner kronor 2014.