2015-04-21 18:00

2015-04-21 18:04

Vill ge barnen en drömsommar

ARVIKA: 26 barn på sommarläger

I sommar är det dags igen, föreningen Jössehäringar hjälper barn, arrangerar då ett stort sommarläger för barn från Ukraina och Vitryssland. I år kommer barnen att få bo på Järvenskolan.

Under tre sommarveckor i juli får 26 barn komma till trakterna av Arvika, tack vare idogt insamlande av pengar av föreningen Jössehäringar hjälper barn. Med sig har barnen ett tiotal ledare, som pratar samma språk som barnen och är pedagoger eller sjukvårdsutbildade.

Att få vara barn

Barnen kommer detta år från Kramatorsk och Ovruch i Ukraina samt Brest-regionen i Vitryssland.

– De kommer hit för att de en gång i livet ska få chans att vara barn och göra det barn ska göra när de har sommarlov. Leka, sola, fiska, grilla korv, gå i skogen...

Barnen som kommer på lägret har valts ut för att de av olika anledningar har en svår vardag, vissa bor på barnhem, andra i socialt utsatta familjer.

Lars-Ove Jansson berättar att när lägren arrangeras så är det många runt omkring som engagerar sig i barnen, det ordnas lekkvällar, båtturer, spontana fotbollsturneringar och annat. Andra ställer upp och skänker pengar eller bidrar med arbetsinsatser som matlagning.

Varje krona är märkt

– Pengarna används endast till barnen, det har vi inskrivet i våra stadgar. Vi får inte ta en krona från det som andra skänker till oss till ett frimärke ens, det ska gå till barnen, behöver vi annat får vi använda medlemsavgiften till det, säger Lars-Ove Jansson.

Om det någon gång blivit pengar över har dessa bland annat skickats till ett barncancersjukhus i Ukraina och använts för att betala skolmåltider till barn som annars inte har råd att äta.

Aktiviteterna är många under de tre lägerveckorna och mindre och längre utflykter brukar göras, till exempel till Oslo.

– Sen har vi alltid en Vitryssland och en Ukrainakväll där de från respektive land lagar maten, leker lekar och visar upp sitt hemlands kultur. Det är öppet för besökare och vi brukar ta betalt precis för vad maten har kostat.

Kostnaden för att arrangera ett sådant här sommarläger brukar landa på 150 000-200 0000 kronor, beroende på pris på flygbiljetter. När barnen åker hem har de med sig en varsin resväska, som de fått fylla med kläder och leksaker som föreningen samlat in.

Under tre sommarveckor i juli får 26 barn komma till trakterna av Arvika, tack vare idogt insamlande av pengar av föreningen Jössehäringar hjälper barn. Med sig har barnen ett tiotal ledare, som pratar samma språk som barnen och är pedagoger eller sjukvårdsutbildade.

Att få vara barn

Barnen kommer detta år från Kramatorsk och Ovruch i Ukraina samt Brest-regionen i Vitryssland.

– De kommer hit för att de en gång i livet ska få chans att vara barn och göra det barn ska göra när de har sommarlov. Leka, sola, fiska, grilla korv, gå i skogen...

Barnen som kommer på lägret har valts ut för att de av olika anledningar har en svår vardag, vissa bor på barnhem, andra i socialt utsatta familjer.

Lars-Ove Jansson berättar att när lägren arrangeras så är det många runt omkring som engagerar sig i barnen, det ordnas lekkvällar, båtturer, spontana fotbollsturneringar och annat. Andra ställer upp och skänker pengar eller bidrar med arbetsinsatser som matlagning.

Varje krona är märkt

– Pengarna används endast till barnen, det har vi inskrivet i våra stadgar. Vi får inte ta en krona från det som andra skänker till oss till ett frimärke ens, det ska gå till barnen, behöver vi annat får vi använda medlemsavgiften till det, säger Lars-Ove Jansson.

Om det någon gång blivit pengar över har dessa bland annat skickats till ett barncancersjukhus i Ukraina och använts för att betala skolmåltider till barn som annars inte har råd att äta.

Aktiviteterna är många under de tre lägerveckorna och mindre och längre utflykter brukar göras, till exempel till Oslo.

– Sen har vi alltid en Vitryssland och en Ukrainakväll där de från respektive land lagar maten, leker lekar och visar upp sitt hemlands kultur. Det är öppet för besökare och vi brukar ta betalt precis för vad maten har kostat.

Kostnaden för att arrangera ett sådant här sommarläger brukar landa på 150 000-200 0000 kronor, beroende på pris på flygbiljetter. När barnen åker hem har de med sig en varsin resväska, som de fått fylla med kläder och leksaker som föreningen samlat in.