2015-04-07 17:08

2015-04-07 17:08

Årets tema: Emigrant

ARVIKA: Värmlands filmfestival

För sjätte året i rad är det till helgen dags för Värmlands filmfestival i Arvika, med sju långfilmer, nio dokumentärer, tre seminarier och den populära kortfilmsfrukosten.

Årets tema på filmfestivalen är Emigrant.

– Vi valde emigrant, eftersom man alltid reser någon stans ifrån, säger Emma Karlsson.

Programmakarna började önska filmer, och snart hade ett tema utkristalliserat sig, men skulle temat heta immigrant eller emigrant? Det verkar vara mer socialt accepterat att emigrera mot att immigrera. En av filmerna som visas är ”Svenskdjävel” om svenskar som åker till Norge för att jobba.

Dokumentär och spelfilm

– Den visar på att också svenskar emigrerar. Vi unnar folk att resa till Norge och tjäna pengar, men unnar inte folk att komma hit... säger Emma Karlsson.

En annan film på temat är dokumentären Jojk.

– Det är en ganska fin mix mellan dokumentär och spelfilmer, säger Nikolaj Steenstrup.

Just dokumentärfilmen har också på senare år fått ett uppsving och visas oftare på biografer nu än förr.

– Ta till exempel Filip och Fredriks film Trevligt folk, om ett bandylag. När Filip och Fredrik gör det drar det till sig mer uppmärksamhet, säger Nikolaj.

– Sen är dokumentärerna mer filmiska nu, än klassiska dokumentärer, säger Emma.

Ovisade filmer

Värmlands filmfestival försöker alltid ta in några filmer som inte visats förut, och flera gånger har man lyckats pricka in filmer som sedan belönats med fina priser i filmvärlden. I år förhandsvisar man tillexempel the Tribe och Revolten.

Tre seminarier blir det också och festivalskaparna är nöjda med att ha lyckats boka in Arvikabördiga Kristina Lindström, skaparen av dokumentären om Astrid Lindgren, en film om Olof Palme och tidigare kulturchef på SVT. Den första delen i dokumentären om Astrid Lindgren visas under filmfestivalen och följande delar visas nästa vecka på Konsthallen, del 2, och biblioteket, del 3.

Lördagkvällen avslutas med filmquiz och musik på Palladium café, men själva filmfestivalen fortsätter även på söndagen. Festivalens filmer kommer att visas på biblioteket, Palladium och i Trefaldighetskyrkans församlingshem.

Årets tema på filmfestivalen är Emigrant.

– Vi valde emigrant, eftersom man alltid reser någon stans ifrån, säger Emma Karlsson.

Programmakarna började önska filmer, och snart hade ett tema utkristalliserat sig, men skulle temat heta immigrant eller emigrant? Det verkar vara mer socialt accepterat att emigrera mot att immigrera. En av filmerna som visas är ”Svenskdjävel” om svenskar som åker till Norge för att jobba.

Dokumentär och spelfilm

– Den visar på att också svenskar emigrerar. Vi unnar folk att resa till Norge och tjäna pengar, men unnar inte folk att komma hit... säger Emma Karlsson.

En annan film på temat är dokumentären Jojk.

– Det är en ganska fin mix mellan dokumentär och spelfilmer, säger Nikolaj Steenstrup.

Just dokumentärfilmen har också på senare år fått ett uppsving och visas oftare på biografer nu än förr.

– Ta till exempel Filip och Fredriks film Trevligt folk, om ett bandylag. När Filip och Fredrik gör det drar det till sig mer uppmärksamhet, säger Nikolaj.

– Sen är dokumentärerna mer filmiska nu, än klassiska dokumentärer, säger Emma.

Ovisade filmer

Värmlands filmfestival försöker alltid ta in några filmer som inte visats förut, och flera gånger har man lyckats pricka in filmer som sedan belönats med fina priser i filmvärlden. I år förhandsvisar man tillexempel the Tribe och Revolten.

Tre seminarier blir det också och festivalskaparna är nöjda med att ha lyckats boka in Arvikabördiga Kristina Lindström, skaparen av dokumentären om Astrid Lindgren, en film om Olof Palme och tidigare kulturchef på SVT. Den första delen i dokumentären om Astrid Lindgren visas under filmfestivalen och följande delar visas nästa vecka på Konsthallen, del 2, och biblioteket, del 3.

Lördagkvällen avslutas med filmquiz och musik på Palladium café, men själva filmfestivalen fortsätter även på söndagen. Festivalens filmer kommer att visas på biblioteket, Palladium och i Trefaldighetskyrkans församlingshem.