2015-03-08 19:06

2015-03-08 19:14

Många starka kvinnor på biblioteket

ARVIKA: Lyckad kvinnodag

Internationella kvinnodagen firades igår på biblioteket för andra året i rad. Ungdomar ställde självklart upp på att underhålla med musik, många fnissade åt komikern Doris eskapader på scenen, och programpunkten speakers corner – tema kvinna, lockade både föreningar, kvinnor från Arvika och kvinnor med olika nationaliteter att göra sina röster hörda.

Projektledaren Elisabeth Andersson erkänner att hon var lite orolig för att det inte skulle komma så många eftersom kvinnodagen var på en söndag i år. Men lyckligtvis hade hon fel. Uppslutningen av besökare var stor och publiken stannade kvar under hela programmet.

Hoppas på tradition

– Vi i Arvika är inte mogna för att gå ut på gatorna och demonstrera, men att samlas på biblioteket är ett bra koncept och som jag också hoppas blir en tradition. Det är så roligt att få göra detta, att det blev internationellt med olika nationaliteter och att publiken verkligen kom för att se oss, säger Elisabeth Andersson.

Under programpunkten speakers corner var kvinnor från flera länder representerade och fick ge sin syn på kvinnan, dels här i Sverige, dels i sina hemländer. Subeyda Aden som jobbar med integration i Glava berättade om kvinnlig könsstympning i Somalia och att hon arbetar för att motverka detta. Elisabeth Antariksawati från Indonesien sa att mannen tyvärr är dominant i äktenskapet i hennes hemland. Hon hoppades att alla kvinnor blir starka och så önskade hon: Happy womansday till alla! Och en fråga och ett upprop kom från Boushra Onbashi som varit i Sverige i två månader. Hon berättade om flykten från Syrien och undrade vad vi kan göra för att hjälpa kvinnorna i hennes hemland?

Orättvisor och politik

Också kvinnor från Arvika stod upp på scenen. Poeten och feministen Ester Nilsson var först ut med slagkraftiga budskap där hon talade om orättvisor mellan män och kvinnor och Maja Sörensen gick i samma spår och sa sig vara emot individualiseringen av föräldraförsäkringen.

På plats fanns också Ragnar Yngvesson från Amnesty som just nu jobbar mot orättvisor i Tunisien. Och från Kvinnojouren Eva var Elsie Dahlin och Maria Ekegren Svensson på plats. De sa båda att det är hemskt att det ska behöva finnas en kvinnojour, men att de drivs av en vilja att hjälpa till.

Musik och spex

Mellan uttalandena på scenen underhöll flera unga kvinnor med sång och piano. Elin Aregarn, Elin Leverström, Meline Söderholm och Angelica Arvidsson. Och efter alla viktiga budskap var det dags för Doris alias Britt Adamsson som sjöng, spelade, dansade och skojade om kvinnan, mannen och kärleken.

Projektledaren Elisabeth Andersson erkänner att hon var lite orolig för att det inte skulle komma så många eftersom kvinnodagen var på en söndag i år. Men lyckligtvis hade hon fel. Uppslutningen av besökare var stor och publiken stannade kvar under hela programmet.

Hoppas på tradition

– Vi i Arvika är inte mogna för att gå ut på gatorna och demonstrera, men att samlas på biblioteket är ett bra koncept och som jag också hoppas blir en tradition. Det är så roligt att få göra detta, att det blev internationellt med olika nationaliteter och att publiken verkligen kom för att se oss, säger Elisabeth Andersson.

Under programpunkten speakers corner var kvinnor från flera länder representerade och fick ge sin syn på kvinnan, dels här i Sverige, dels i sina hemländer. Subeyda Aden som jobbar med integration i Glava berättade om kvinnlig könsstympning i Somalia och att hon arbetar för att motverka detta. Elisabeth Antariksawati från Indonesien sa att mannen tyvärr är dominant i äktenskapet i hennes hemland. Hon hoppades att alla kvinnor blir starka och så önskade hon: Happy womansday till alla! Och en fråga och ett upprop kom från Boushra Onbashi som varit i Sverige i två månader. Hon berättade om flykten från Syrien och undrade vad vi kan göra för att hjälpa kvinnorna i hennes hemland?

Orättvisor och politik

Också kvinnor från Arvika stod upp på scenen. Poeten och feministen Ester Nilsson var först ut med slagkraftiga budskap där hon talade om orättvisor mellan män och kvinnor och Maja Sörensen gick i samma spår och sa sig vara emot individualiseringen av föräldraförsäkringen.

På plats fanns också Ragnar Yngvesson från Amnesty som just nu jobbar mot orättvisor i Tunisien. Och från Kvinnojouren Eva var Elsie Dahlin och Maria Ekegren Svensson på plats. De sa båda att det är hemskt att det ska behöva finnas en kvinnojour, men att de drivs av en vilja att hjälpa till.

Musik och spex

Mellan uttalandena på scenen underhöll flera unga kvinnor med sång och piano. Elin Aregarn, Elin Leverström, Meline Söderholm och Angelica Arvidsson. Och efter alla viktiga budskap var det dags för Doris alias Britt Adamsson som sjöng, spelade, dansade och skojade om kvinnan, mannen och kärleken.

  • Karin Gustafsson