2015-03-06 06:00

2015-03-06 06:00

Ska göra en jättebjörn

ARVIKA/SUNNE: Träskulptören Urpo Granath har fått stort uppdrag

Slöjdaren Urpo Granath har fått ett stort uppdrag i Sunne, han ska såga till en fem meter hög och tre meter bred björn i limträ.

Knappt har färgen torkat från Marja i Myroms monumentalmålning på en vägg i centrala Sunne innan nästa Arvikabo ska förgylla Fryksdals-kommunen. Det är träskulptören Urpo Granath som ska ge sig i kast med ett ansenligt stycke limträ som han via motorsågen ska forma till ett av sina favoritdjur, björnen.

– Ska bli spännande, nu inväntar jag vidare instruktioner från byggherren Anders Magnusson, som är den som beställt björnen. Hittills har jag mest läst om det här i media, säger Urpo.

Garbo

Björnen ska placeras på klassisk mark för många Sunnebor, nämligen vid Brobystugan, där det tidigare funnits ett utsiktstorn och servering. Det sägs att till och med Greta Garbo besökt denna plats. Mellan två bostadshus ska björnen ställas på ett betongfundament/jordberg och kunna ses vida omkring.

– Det här ska bli av, och jag ska ha Urpo till hjälp. Han är väldigt duktig, säger Anders Magnusson, som även tänkt sig ha några vargar intill björnen.

Klassiker

Sunne kan också sägas vara klassisk mark när det gäller björnar, känd är nämligen detta djur från Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga där björnen på Gurlitta klätt (Tossebergskätten) enbart kunde fällas med en silverkula gjuten en nyårsnatt i fullmånens sken i kyrktornet i Sunne.

Även Urpo Granath kan sägas ha björnar i sina gener, då han är uppväxt i de stora skogarna i Finland – hembyn hette Raanujärvi och ligger norr om Rovaniemi i finska Lappland.

Stormen

Det var också skogen som tog honom till Västvärmland för nu ganska länge sedan. I spåren av den stora stormen 1969 satte han sig nämligen – i mycket på vinst och förlust – på tåget tillsammans med några kompisar där tågets destination var Arvika. Urpo hade fått arbete att rensa stormskog och på den vägen är det.

– Vi hade inte en aning om var Arvika låg. Efter tjugofyra timmar på tåget var vi dock framme, när vi kom fram tänkte jag att, vart i tusen har vi hamnat? Jag köpte en karta, och såg var Arvika låg...

Nattjobb

Med undantag av lumpen i Finland året efter och ett år i Ölme har han blivit Arvika trogen. Det dröjde heller inte länge innan han fick fast arbete, på Arvika Gjuteri. Och har han blivit Arvika trogen blev han likaledes gjuteriet trogen.

Efter 42 år – varav 36 på nattskiftet – gick han nyligen i pension.

– Jag trivdes jättebra i Arvika från början, det gjorde däremot inte mina kompisar som flyttade härifrån. Arbetet på gjuteriet har dock varit hårt, jag har mestadels jobbat i renseriet, det har tagit på armarna, ett tungt jobb. Sista fem åren har dock varit lite lugnare, jag har kört sopmaskinen och varit lite av en hustomte.

Debut

Urpo har dock inte bara skog och björn med sig genom modersmjölken utan även hårt arbete, han fick tidigt göra rätt för sig. Skogen betydde dock inte bara hårt arbete utan även fritidssysselsättningar, i början gjorde han träskålar, vilket sedan utvecklades till björnar.

1981 var den första färdig.

– Den var en halvmeter stor. Äldsta dottern sa att den får du inte sälja. Då gör jag en till som är till dig, sa jag, och så har det fortsatt.

Ojämt

Tillverkningen av björnar började i liten skala men växte efter hand ut. Under 1990-talet stod den i full blom då Urpo nästan hade för mycket att göra.

– Genom åren har det blivit tusentals björnar, även företag började köpa av mig. Endera mycket eller litet, det har varit svårt med ett mellanting.

Glasblåsare

Urpo Granath gör dock inte bara björnar i trä, han gör även älg, bäver, viltsvin, sälar, ugglor och fåglar med mera. Det mest förekommande träslaget är asp men det händer även att han använder gran trots att granen ofta har små sprickor. Hemma på tomten har han en hel bod full med trädjur som han säljer. En av hans mest kända verk är dock inget djur utan en glasblåsare. Den står i Magnor intill riksvägen.

– Den är drygt tre meter hög, tyvärr har den blivit skadad.

Andra gången

Urpo har även gjort en stor björn tidigare till Sunne, nämligen till skid-SM 1995. Den var 2,70 meter hög och stod vid målet. Varje deltagare fick dessutom en egen björn att ta med hem, en i miniatyr.

– Då hade jag att göra, jag tror jag gjorde 100 småbjörnar och det blev nästan för mycket. De små är faktiskt svårast att göra.

Storvilt

Apropå storlek är Urpo en hängiven storviltjägare, eller har åtminstone varit det. Genom åren har han gjort ett 20-tal jaktresor till bland annat Sydafrika, Ryssland och Kanada. Att det blev Arvika den där gången 1969 var egentligen inte meningen utan det skulle ha blivit Kanada. Dit räckte dock inte reskassan.

– Kanada är fritt på många sätt och landet har heller inte så mycket turism. Här sköt jag också min första björn, vilket skedde 1993.

Horn

För tre år sedan besökte han Sydafrika och sköt då bland annat flera antiloper och vårtsvin, totalt blev det sju fällda djur. Favoritdjuret är nyalaantilopen.

– Antilopen ser ofta liten ut på film men det är ett oerhört kraftfullt djur med fantastiska horn.

Besök

Jakt är avkoppling för Urpo Granath och avkoppling är också björntillverkning. Att han åter ska tillverka en stor björn till Sunne beror delvis på konstnärinnan Marja i Myrom, som tipsat byggare Magnusson om Urpos förträfflighet.

– Han var här och tittade i höstas och sa att det här kan du. Han undrade då om jag kunde göra en så stor som han vill ha och det sa jag att jag kunde.

Det största jobbet han någonsin gjort blir dessutom det första i limträ. Skylift, en väl vässad motorsåg och den egna skickligheten ska göra jobbet.

Knappt har färgen torkat från Marja i Myroms monumentalmålning på en vägg i centrala Sunne innan nästa Arvikabo ska förgylla Fryksdals-kommunen. Det är träskulptören Urpo Granath som ska ge sig i kast med ett ansenligt stycke limträ som han via motorsågen ska forma till ett av sina favoritdjur, björnen.

– Ska bli spännande, nu inväntar jag vidare instruktioner från byggherren Anders Magnusson, som är den som beställt björnen. Hittills har jag mest läst om det här i media, säger Urpo.

Garbo

Björnen ska placeras på klassisk mark för många Sunnebor, nämligen vid Brobystugan, där det tidigare funnits ett utsiktstorn och servering. Det sägs att till och med Greta Garbo besökt denna plats. Mellan två bostadshus ska björnen ställas på ett betongfundament/jordberg och kunna ses vida omkring.

– Det här ska bli av, och jag ska ha Urpo till hjälp. Han är väldigt duktig, säger Anders Magnusson, som även tänkt sig ha några vargar intill björnen.

Klassiker

Sunne kan också sägas vara klassisk mark när det gäller björnar, känd är nämligen detta djur från Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga där björnen på Gurlitta klätt (Tossebergskätten) enbart kunde fällas med en silverkula gjuten en nyårsnatt i fullmånens sken i kyrktornet i Sunne.

Även Urpo Granath kan sägas ha björnar i sina gener, då han är uppväxt i de stora skogarna i Finland – hembyn hette Raanujärvi och ligger norr om Rovaniemi i finska Lappland.

Stormen

Det var också skogen som tog honom till Västvärmland för nu ganska länge sedan. I spåren av den stora stormen 1969 satte han sig nämligen – i mycket på vinst och förlust – på tåget tillsammans med några kompisar där tågets destination var Arvika. Urpo hade fått arbete att rensa stormskog och på den vägen är det.

– Vi hade inte en aning om var Arvika låg. Efter tjugofyra timmar på tåget var vi dock framme, när vi kom fram tänkte jag att, vart i tusen har vi hamnat? Jag köpte en karta, och såg var Arvika låg...

Nattjobb

Med undantag av lumpen i Finland året efter och ett år i Ölme har han blivit Arvika trogen. Det dröjde heller inte länge innan han fick fast arbete, på Arvika Gjuteri. Och har han blivit Arvika trogen blev han likaledes gjuteriet trogen.

Efter 42 år – varav 36 på nattskiftet – gick han nyligen i pension.

– Jag trivdes jättebra i Arvika från början, det gjorde däremot inte mina kompisar som flyttade härifrån. Arbetet på gjuteriet har dock varit hårt, jag har mestadels jobbat i renseriet, det har tagit på armarna, ett tungt jobb. Sista fem åren har dock varit lite lugnare, jag har kört sopmaskinen och varit lite av en hustomte.

Debut

Urpo har dock inte bara skog och björn med sig genom modersmjölken utan även hårt arbete, han fick tidigt göra rätt för sig. Skogen betydde dock inte bara hårt arbete utan även fritidssysselsättningar, i början gjorde han träskålar, vilket sedan utvecklades till björnar.

1981 var den första färdig.

– Den var en halvmeter stor. Äldsta dottern sa att den får du inte sälja. Då gör jag en till som är till dig, sa jag, och så har det fortsatt.

Ojämt

Tillverkningen av björnar började i liten skala men växte efter hand ut. Under 1990-talet stod den i full blom då Urpo nästan hade för mycket att göra.

– Genom åren har det blivit tusentals björnar, även företag började köpa av mig. Endera mycket eller litet, det har varit svårt med ett mellanting.

Glasblåsare

Urpo Granath gör dock inte bara björnar i trä, han gör även älg, bäver, viltsvin, sälar, ugglor och fåglar med mera. Det mest förekommande träslaget är asp men det händer även att han använder gran trots att granen ofta har små sprickor. Hemma på tomten har han en hel bod full med trädjur som han säljer. En av hans mest kända verk är dock inget djur utan en glasblåsare. Den står i Magnor intill riksvägen.

– Den är drygt tre meter hög, tyvärr har den blivit skadad.

Andra gången

Urpo har även gjort en stor björn tidigare till Sunne, nämligen till skid-SM 1995. Den var 2,70 meter hög och stod vid målet. Varje deltagare fick dessutom en egen björn att ta med hem, en i miniatyr.

– Då hade jag att göra, jag tror jag gjorde 100 småbjörnar och det blev nästan för mycket. De små är faktiskt svårast att göra.

Storvilt

Apropå storlek är Urpo en hängiven storviltjägare, eller har åtminstone varit det. Genom åren har han gjort ett 20-tal jaktresor till bland annat Sydafrika, Ryssland och Kanada. Att det blev Arvika den där gången 1969 var egentligen inte meningen utan det skulle ha blivit Kanada. Dit räckte dock inte reskassan.

– Kanada är fritt på många sätt och landet har heller inte så mycket turism. Här sköt jag också min första björn, vilket skedde 1993.

Horn

För tre år sedan besökte han Sydafrika och sköt då bland annat flera antiloper och vårtsvin, totalt blev det sju fällda djur. Favoritdjuret är nyalaantilopen.

– Antilopen ser ofta liten ut på film men det är ett oerhört kraftfullt djur med fantastiska horn.

Besök

Jakt är avkoppling för Urpo Granath och avkoppling är också björntillverkning. Att han åter ska tillverka en stor björn till Sunne beror delvis på konstnärinnan Marja i Myrom, som tipsat byggare Magnusson om Urpos förträfflighet.

– Han var här och tittade i höstas och sa att det här kan du. Han undrade då om jag kunde göra en så stor som han vill ha och det sa jag att jag kunde.

Det största jobbet han någonsin gjort blir dessutom det första i limträ. Skylift, en väl vässad motorsåg och den egna skickligheten ska göra jobbet.