2015-02-20 10:46

2015-02-20 11:49

Vem vinner På spåret i kväll?

HALLÅ DÄR...

...Charles Franz som är frågeredaktör för På spåret som avgörs ikväll.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är i sin första final medan Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund gör sin andra raka. Vem vinner?

– Haha! Allt jag kan säga är att det kommer att bli en tuff match. Jag tycker att vi har lyckats göra en jättebra säsong och nu återstår bara den spännande avslutningen.

Hur är det att jobba på På spåret?

–  Det är sån lyx! samtidigt som det är svårt. Väldigt många tittar och bryr sig och har åsikter om programmet. Vi vill ju att tittarna ska känna att det är riktigt god kvalitet och underhållning, att vi hela tiden håller den här ”På spåret”-känslan.

Vad är din roll i programmet?

– Jag är frågeredaktör och har ett fågelperspektiv på arbetet med frågorna samtidigt som jag självklart är med och skriver dem.

Hur går arbetet med frågorna till?

– Det är ett ganska komplicerat program att göra, trots att det har hållit på i 25 år. Vi gör 39 städer per säsong och det gäller att hitta en bra blandning. En tredjedel ungefär är från Sverige, en tredjedel Europa och resten från längre bort. När själva frågearbetet kickar in så får en researcher en stad i veckan vilket låter som ett lugnt arbete, men det är mycket jobb – vad ska vi filma, vad ska vi fråga, vilka tillstånd behöver vi? Sedan följer ett grupparbete där vi lägger ett jättestort pussel, men ett väldigt roligt pussel.

Hur tänker ni kring svårigheten på frågorna?

– Vi säger ju att vi är Sveriges svåraste frågesport. Vår största utmaning är att hitta balansgången där vi låter de tävlande briljera samtidigt som det måste vara svårt. Sen så får vi inte tråka ut folk. Är det svårt måste det vara relevant och intressant. Vi arbetar en del med fokusgrupper, men det är ett arbete som aldrig tar slut. Vi kan ju aldrig veta om vi lyckats på förhand.

Hur känns det egentligen att ha så många svenskars fredagsnöje vilande på sina axlar?

– Det känns ärofyllt och smått fantastiskt. Till andra semifinalen hade vi 2,7 miljoner tittare och vi är inte ens tio miljoner i landet. Sådana siffror gör bara att vi skärper till oss ännu mer.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är i sin första final medan Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund gör sin andra raka. Vem vinner?

– Haha! Allt jag kan säga är att det kommer att bli en tuff match. Jag tycker att vi har lyckats göra en jättebra säsong och nu återstår bara den spännande avslutningen.

Hur är det att jobba på På spåret?

–  Det är sån lyx! samtidigt som det är svårt. Väldigt många tittar och bryr sig och har åsikter om programmet. Vi vill ju att tittarna ska känna att det är riktigt god kvalitet och underhållning, att vi hela tiden håller den här ”På spåret”-känslan.

Vad är din roll i programmet?

– Jag är frågeredaktör och har ett fågelperspektiv på arbetet med frågorna samtidigt som jag självklart är med och skriver dem.

Hur går arbetet med frågorna till?

– Det är ett ganska komplicerat program att göra, trots att det har hållit på i 25 år. Vi gör 39 städer per säsong och det gäller att hitta en bra blandning. En tredjedel ungefär är från Sverige, en tredjedel Europa och resten från längre bort. När själva frågearbetet kickar in så får en researcher en stad i veckan vilket låter som ett lugnt arbete, men det är mycket jobb – vad ska vi filma, vad ska vi fråga, vilka tillstånd behöver vi? Sedan följer ett grupparbete där vi lägger ett jättestort pussel, men ett väldigt roligt pussel.

Hur tänker ni kring svårigheten på frågorna?

– Vi säger ju att vi är Sveriges svåraste frågesport. Vår största utmaning är att hitta balansgången där vi låter de tävlande briljera samtidigt som det måste vara svårt. Sen så får vi inte tråka ut folk. Är det svårt måste det vara relevant och intressant. Vi arbetar en del med fokusgrupper, men det är ett arbete som aldrig tar slut. Vi kan ju aldrig veta om vi lyckats på förhand.

Hur känns det egentligen att ha så många svenskars fredagsnöje vilande på sina axlar?

– Det känns ärofyllt och smått fantastiskt. Till andra semifinalen hade vi 2,7 miljoner tittare och vi är inte ens tio miljoner i landet. Sådana siffror gör bara att vi skärper till oss ännu mer.