2015-02-08 16:44

2015-02-09 13:53

Nu levererar solcellsparken

ARVIKA: Strålande start

Under uppbyggnaden har Sveriges i dag största solcellspark dragit till sig stort intresse och besökts av utbildningar, forskare och delegationer från andra länder som vill förkovra sig i solenergi. På söndagen sattes sista panelen på plats, sladden pluggades i och parken började leverera.

På en yta av 3,5 hektar har runt 4 000 solcellspaneler monterats upp. Panelernas yta är hela 6 600 kvadratmeter med en effekt på strax över en megawatt vilket ger en elproduktion som motsvarar årsbehovet av hushållsel till 450 lägenheter.

Öronmärkt kraft

Och det är faktiskt just det energin ska användas till. Kraften som produceras i solcellsparken Mega sol är öronmärkt till kommunens fastighetsbolag, kraftbolag och energibolag.

– Det här har varit en resa sen vi var här i augusti och satte dit de första panelerna, sa ordförande i Arvika kraft Claes Pettersson (S) som hälsade välkommen och klippte band på invigningen.

Utlandsbesök och tjuvar

Sedan dess har runt tusen personer besökt anläggningen i uppbyggnadsstadiet i utbildningssyfte. Besöken har bland annat kommit från Japan, Kamerun, Tyskland och Kina. Sedan rönte tyvärr parken så mycket intresse från personer med mer ljusskygg verksamhet att över 130 paneler monterades ner och stals under hösten. Den stölden har tyvärr inte klarats upp.

– Nu är vi framme och i mål och det här är Sveriges största solcellspark än så länge! sa Claes Pettersson innan den sista panelen skruvades på plats. Sedan följde en spänd väntan, bland åskådarna, från det att sladden pluggades i tills siffrorna äntligen började ticka på växelriktaren intill.

Tidigare på dagen vid testkörning hade parken varit uppe i 90 procents kapacitet, tack vare strålande sol och gnistrande snö som hjälpte till att reflektera ljuset.

På en yta av 3,5 hektar har runt 4 000 solcellspaneler monterats upp. Panelernas yta är hela 6 600 kvadratmeter med en effekt på strax över en megawatt vilket ger en elproduktion som motsvarar årsbehovet av hushållsel till 450 lägenheter.

Öronmärkt kraft

Och det är faktiskt just det energin ska användas till. Kraften som produceras i solcellsparken Mega sol är öronmärkt till kommunens fastighetsbolag, kraftbolag och energibolag.

– Det här har varit en resa sen vi var här i augusti och satte dit de första panelerna, sa ordförande i Arvika kraft Claes Pettersson (S) som hälsade välkommen och klippte band på invigningen.

Utlandsbesök och tjuvar

Sedan dess har runt tusen personer besökt anläggningen i uppbyggnadsstadiet i utbildningssyfte. Besöken har bland annat kommit från Japan, Kamerun, Tyskland och Kina. Sedan rönte tyvärr parken så mycket intresse från personer med mer ljusskygg verksamhet att över 130 paneler monterades ner och stals under hösten. Den stölden har tyvärr inte klarats upp.

– Nu är vi framme och i mål och det här är Sveriges största solcellspark än så länge! sa Claes Pettersson innan den sista panelen skruvades på plats. Sedan följde en spänd väntan, bland åskådarna, från det att sladden pluggades i tills siffrorna äntligen började ticka på växelriktaren intill.

Tidigare på dagen vid testkörning hade parken varit uppe i 90 procents kapacitet, tack vare strålande sol och gnistrande snö som hjälpte till att reflektera ljuset.