2014-12-21 17:53

2015-01-20 23:12

Foto: Jenny Willman/AN

Flyktingar fick dans och klappar

GLAVA: Frivilliga bidrog till uppskattad julfest

– Vi är så tacksamma mot alla som gör det här! Inget av det här skulle vara möjligt utan de som bor här.
Orden kommer från Alaa Albeteihe som deltar i julfirandet i bygdegården i Glava.

Han kommer från Salamieh i Syrien och har varit i Sverige i två månader. Precis som landsmannen Mohamad Al Hussein, från Aleppo, jobbar han hårt med svenskan. Nu står de här i bygdegården och tittar förundrat och med stor glädje på alla som, oavsett bakgrund, hoppar grodor och tvättar kläder runt granen.

– Underbart att se alla som dansar tillsammans, säger Mohamad Al Hussein.

Båda gillar sångerna och musiken som elever från Musikhögskolan Ingesund serverar från scenen. Efter fika och dans kommer tomten och delar ut julklappar till alla.

Ett liten bit därifrån, i gymnastiksalen i Glava skola, firar barnen och deras familjer.

– Det är så många som bor här nu så vi var tvungna att dela upp dem, förklarar Britt Engqvist, välkänd eldsjäl i Glava.

Det skrattas och tjoas i dansen och så småningom är det dags – grånissarna Siv Jivesand och Raghad Alghanem delar ut presenter till alla. Påsar med innehåll som varsamt valts ut för att passa varje barns ålder, från 0 till 18 år. Siv Jivesand och maken och ”hantlangaren” Håkan har gjort en resa till Ullared för att köpa leksaker och andra presenter. Privatpersoner, föreningar och företag har skänkt både pengar och annat – generositet som belönades med stor tacksamhet denna dag.

Han kommer från Salamieh i Syrien och har varit i Sverige i två månader. Precis som landsmannen Mohamad Al Hussein, från Aleppo, jobbar han hårt med svenskan. Nu står de här i bygdegården och tittar förundrat och med stor glädje på alla som, oavsett bakgrund, hoppar grodor och tvättar kläder runt granen.

– Underbart att se alla som dansar tillsammans, säger Mohamad Al Hussein.

Båda gillar sångerna och musiken som elever från Musikhögskolan Ingesund serverar från scenen. Efter fika och dans kommer tomten och delar ut julklappar till alla.

Ett liten bit därifrån, i gymnastiksalen i Glava skola, firar barnen och deras familjer.

– Det är så många som bor här nu så vi var tvungna att dela upp dem, förklarar Britt Engqvist, välkänd eldsjäl i Glava.

Det skrattas och tjoas i dansen och så småningom är det dags – grånissarna Siv Jivesand och Raghad Alghanem delar ut presenter till alla. Påsar med innehåll som varsamt valts ut för att passa varje barns ålder, från 0 till 18 år. Siv Jivesand och maken och ”hantlangaren” Håkan har gjort en resa till Ullared för att köpa leksaker och andra presenter. Privatpersoner, föreningar och företag har skänkt både pengar och annat – generositet som belönades med stor tacksamhet denna dag.