2016-10-07 17:04

2016-10-07 17:04

Skickar ut enkät om nattstängning av tullen

TÖCKSFORS: "Det skulle innebära en degradering av hela E18"

Tullverkets förslag att stänga tullkontoret i Hån nattetid gör att Handelskammaren Värmland, Årjängs kommun och Nordmarkens näringsliv skickar ut en enkät till hundratals värmländska företag.
Där vill man veta vilka konsekvenser en stängning skulle innebära för dem.

I somras framkom det att Tullverket överväger att stänga tullkontoret i Hån under nätterna. Det har lett till hård kritik, bland annat från Handelskammaren Värmland, Årjängs kommun, och föreningen Nordmarkens näringsliv.

Nu väljer trion att skicka ut en enkät till hundratals värmländska företag som gör affärer med Norge för att få veta hur en stängning skulle påverka dem.

– Vi vill veta vad det skulle innebära. Det är ett väldigt viktigt underlag som vi tänker överlämna till Tullverket den 26 oktober när Handelskammarens vd Frida Johansson och Årjängs kommunalråd Daniel Schützer träffar deras ledning, säger Ingela Larsson, kommunikationsansvarig på Handelskammaren Värmland.

Många påverkas

Man är rädda att en stängning år stora konsekvenser för det värmländska näringslivet.

– Ja, hela 57 procent av alla värmländska företag med över fem anställda gör affärer med Norge och det är Sveriges största handelspartner. Och en nattstängning går helt emot arbetet med ett bättre kommunikationsstråk mellan Stockholm och Oslo, fortsätter hon.

– Skulle nattstängningen bli verklighet innebär det en degradering av hela E18 och leda till stora omvägar för handelsnäringen. Varför ska just den här tullstationen drabbas? Det borde i så fall vara lika överallt. E18 vid Hån har dessutom mer tung trafik än 61:an vid Eda säger, Daniel Schützer (S).

– Det är jätteviktigt att företagen svarar på enkäten så att vi får ett bra underlag att överlämna till Tullverket.

Avgörs vid nyår

Tullverket ska göra en konsekvensanalys av en eventuell stängning och ska sedan vid årsskiftet ta ett inriktningsbeslut om det blir en nattstängning eller inte.

– Hur man än beslutar har generaldirektören Therese Mattsson lovat att det inte kommer att påverka bygget av en ny tullstation på E18 vid norska gränsen.

Det projektet förbereds just nu med en mindre justering av detaljplan och vägplan.

I somras framkom det att Tullverket överväger att stänga tullkontoret i Hån under nätterna. Det har lett till hård kritik, bland annat från Handelskammaren Värmland, Årjängs kommun, och föreningen Nordmarkens näringsliv.

Nu väljer trion att skicka ut en enkät till hundratals värmländska företag som gör affärer med Norge för att få veta hur en stängning skulle påverka dem.

– Vi vill veta vad det skulle innebära. Det är ett väldigt viktigt underlag som vi tänker överlämna till Tullverket den 26 oktober när Handelskammarens vd Frida Johansson och Årjängs kommunalråd Daniel Schützer träffar deras ledning, säger Ingela Larsson, kommunikationsansvarig på Handelskammaren Värmland.

Många påverkas

Man är rädda att en stängning år stora konsekvenser för det värmländska näringslivet.

– Ja, hela 57 procent av alla värmländska företag med över fem anställda gör affärer med Norge och det är Sveriges största handelspartner. Och en nattstängning går helt emot arbetet med ett bättre kommunikationsstråk mellan Stockholm och Oslo, fortsätter hon.

– Skulle nattstängningen bli verklighet innebär det en degradering av hela E18 och leda till stora omvägar för handelsnäringen. Varför ska just den här tullstationen drabbas? Det borde i så fall vara lika överallt. E18 vid Hån har dessutom mer tung trafik än 61:an vid Eda säger, Daniel Schützer (S).

– Det är jätteviktigt att företagen svarar på enkäten så att vi får ett bra underlag att överlämna till Tullverket.

Avgörs vid nyår

Tullverket ska göra en konsekvensanalys av en eventuell stängning och ska sedan vid årsskiftet ta ett inriktningsbeslut om det blir en nattstängning eller inte.

– Hur man än beslutar har generaldirektören Therese Mattsson lovat att det inte kommer att påverka bygget av en ny tullstation på E18 vid norska gränsen.

Det projektet förbereds just nu med en mindre justering av detaljplan och vägplan.