2016-08-01 20:58

2016-08-01 20:58

Värmlands starkaste man

VÄRMLAND: Världens starkaste män möts i Botswana

Nästa vecka går tävlingen World's Strongest Man 2016 av stapeln i Botswana. För värmländska Johnny Hansson är det första gången han deltar i tävlingen där världens starkaste man ska koras.

Sverige finns representerade med två deltagare i tävlingen, Johannes Årsjö från småland som deltagit i tävlingen två gånger tidigare och Johnny Hansson från Årjäng. Det är Johnnys första VM och han säger själv att något optimalt träningskonceptet har han inte kommit på än.

– Det är bara andra året jag elitsatsar, jag var med i SM förra året och då kom jag trea, säger han.

Trots att Johnny är ny inom eliten i Strongman så har han tränat och utövat sporten i många år. Både vanlig styrketräning och på senare år har han gått över till kraftsport med fokus på strongman.

– Jag började med vanlig gymträning, men insåg snabbt att jag var ganska stark och lämpad för Strongman, berättar han. I dagsläget ligger mitt personbästa i marklyft på 350 kilo, så stark är jag, fortsätter han.

Och mycket träning blir det, Johnny berättar att han tränar varje dag. För att minska slitaget på kroppen är det varierad träning som gäller. Som för varje elitidrottare så är det sällan man kör på maxstyrka under träning.

– Mycket mat och mycket träning för att bli stor och stark, säger han.

Strongman fokuserar på funktionell styrka och till skillnad från vanlig styrketräning används vikter som för tankarna till gammeldags kroppsarbete. Bland annat används stockar, traktordäck, bilar och stenar som vikter i olika grenar inom sporten.

Starka gubbar i grupp

Tävlingen Världens starkaste man är upplagt i kvalomgång följt av final, där de 30 deltagarna har delats upp i fem kvalgrupper. Varje kvalgrupp tävlar i sex olika grenar, bland annat att dra ett fordon, marklyft och lyfta en så kallad atlassten.

– Man har helt enkelt samlat världens starkaste gubbar och låter dem tävla om vem som är starkast i olika grenar, säger Johnny med ett skratt.

Sverige finns representerade med två deltagare i tävlingen, Johannes Årsjö från småland som deltagit i tävlingen två gånger tidigare och Johnny Hansson från Årjäng. Det är Johnnys första VM och han säger själv att något optimalt träningskonceptet har han inte kommit på än.

– Det är bara andra året jag elitsatsar, jag var med i SM förra året och då kom jag trea, säger han.

Trots att Johnny är ny inom eliten i Strongman så har han tränat och utövat sporten i många år. Både vanlig styrketräning och på senare år har han gått över till kraftsport med fokus på strongman.

– Jag började med vanlig gymträning, men insåg snabbt att jag var ganska stark och lämpad för Strongman, berättar han. I dagsläget ligger mitt personbästa i marklyft på 350 kilo, så stark är jag, fortsätter han.

Och mycket träning blir det, Johnny berättar att han tränar varje dag. För att minska slitaget på kroppen är det varierad träning som gäller. Som för varje elitidrottare så är det sällan man kör på maxstyrka under träning.

– Mycket mat och mycket träning för att bli stor och stark, säger han.

Strongman fokuserar på funktionell styrka och till skillnad från vanlig styrketräning används vikter som för tankarna till gammeldags kroppsarbete. Bland annat används stockar, traktordäck, bilar och stenar som vikter i olika grenar inom sporten.

Starka gubbar i grupp

Tävlingen Världens starkaste man är upplagt i kvalomgång följt av final, där de 30 deltagarna har delats upp i fem kvalgrupper. Varje kvalgrupp tävlar i sex olika grenar, bland annat att dra ett fordon, marklyft och lyfta en så kallad atlassten.

– Man har helt enkelt samlat världens starkaste gubbar och låter dem tävla om vem som är starkast i olika grenar, säger Johnny med ett skratt.

  • Johanna Lindholm