2016-07-05 12:30

2016-07-05 12:35

Tio patienter behandlades utan "riktig" diagnos

ÅRJÄNG: Läkare kritiseras av IVO

Läkaren diagnostiserade tio patienter med underfunktion i sköldkörteln, trots att det inte fanns stöd för det i provsvaren.
Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg – IVO.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar alltså läkaren för att ha satt diagnosen hypotyreos, nedsatt funktion av sköldkörteln, på tio patienter. Därtill har han satt in medicinering, företrädelsevis Levaxin, trots att det inte har funnits stöd för detsamma i provsvaren.

Sökte för trötthet

De flesta patienter sökte vård för långvarig trötthet, i vissa fall kombinerat med illamående, depressiva besvär eller koncentrationssvårigheter.

Enligt IVO har läkaren diagnostiserat patienterna på ett sätt som ”inte är förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet”. Läkaren ska ha inte ha tagit hänsyn till att provsvaren legat inom referensintervallet, utan i stället grundat sitt beslut för diagnosen med att värdena på provsvaren legat inom den nedre delen av referensintervallet.

Läkaren, som bland annat har jobbat på vårdcentralen i Årjäng, säger sig själv ha svårt att hitta förklaringar till sina medicinska bedömningar. Men han medger samtidigt att han ”lagt liten vikt vid blodproverna och stor vikt vid patientens subjektiva symptom”.

Han menar också att en ”långvarigt hög arbetsbelastning” kan ha påverkat hans arbete.

Fler anmälningar

Läkaren har anmälts för andra patientfall, utöver de tio som handlar om underfunktion i sköldkörteln. Det handlar bland annat om en patient med blod i avföringen. I dessa fall anser IVO att det är mer oklart vad bristen ska ha varit och anser inte att det finns skäl för kritik mot läkaren.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar alltså läkaren för att ha satt diagnosen hypotyreos, nedsatt funktion av sköldkörteln, på tio patienter. Därtill har han satt in medicinering, företrädelsevis Levaxin, trots att det inte har funnits stöd för detsamma i provsvaren.

Sökte för trötthet

De flesta patienter sökte vård för långvarig trötthet, i vissa fall kombinerat med illamående, depressiva besvär eller koncentrationssvårigheter.

Enligt IVO har läkaren diagnostiserat patienterna på ett sätt som ”inte är förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet”. Läkaren ska ha inte ha tagit hänsyn till att provsvaren legat inom referensintervallet, utan i stället grundat sitt beslut för diagnosen med att värdena på provsvaren legat inom den nedre delen av referensintervallet.

Läkaren, som bland annat har jobbat på vårdcentralen i Årjäng, säger sig själv ha svårt att hitta förklaringar till sina medicinska bedömningar. Men han medger samtidigt att han ”lagt liten vikt vid blodproverna och stor vikt vid patientens subjektiva symptom”.

Han menar också att en ”långvarigt hög arbetsbelastning” kan ha påverkat hans arbete.

Fler anmälningar

Läkaren har anmälts för andra patientfall, utöver de tio som handlar om underfunktion i sköldkörteln. Det handlar bland annat om en patient med blod i avföringen. I dessa fall anser IVO att det är mer oklart vad bristen ska ha varit och anser inte att det finns skäl för kritik mot läkaren.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.