2016-06-14 15:51

2016-06-14 15:55

Kommunalrådet trotsar körförbudet på sin bil

ÅRJÄNG: Schützer (S): "Har totalt missat detta"

I 15 veckor har kommunalrådets bil varit belagd med körförbud. Trots det fortsätter Daniel Schützer (S) att köra bilen.
– Jag måste totalt ha missat detta, säger kommunalrådet.

Årjängs kommunalråd köpte sin Volvo V70 i september 2012. Eftersom bilen var helt ny och uppfyller särskilda miljökrav har Daniel Schützer varit befriad från såväl skatt som kontrollbesiktning. Som bilägare är man själv ansvarig för att se till att besikta sitt fordon i tid.

Den 29 februari i år gick tidsfristen för kommunalrådet ut – men Volvon var inte besiktad. Dagen därpå, 1 mars, blev det körförbud på kommunalrådets bil. Det innebär i praktiken att bilen endast får köras kortast lämpliga väg till verkstad för reparation eller till kontrollbesiktning.

Har inte besiktat

Nu, tre och en halv månad senare, är bilen fortfarande inte besiktad, enligt Transportstyrelsens uppgifter på tisdagen.

Varför har du inte besiktat bilen?

– Är den inte besiktad? (lång tystnad)

Nej, du har körförbud på bilen sedan 1 mars.

– Körförbud? Det hade jag verkligen ingen aning om. Jag måste totalt ha missat detta.

– Det är slarv, ingenting annat. Jag ska genast ta och logga in och hitta första bästa besiktningstid.

Bötesbrott

Däremot har kommunalrådet betalat in vägtrafikregisteravgiften och bilen är också försäkrad. Att köra en bil med körförbud är ett bötesbrott, förklarar Anders Carlsson hos trafikpolisen i Värmland:

– Det ger ett bötesbelopp på 1500 kronor. Vi är direktuppkopplade mot Transportstyrelsen och kan omedelbart se om ett fordon är besiktat eller inte.

Hur ser du på att du bryter mot lagen genom att köra bilen, trots körförbud?

– Jag försöker givetvis inte bryta mot lagen, men erkänner att jag har kört bilen eftersom jag inte hade en aning om att jag missat att besikta den. Det har varit så otroligt mycket annat, det är ingen ursäkt men en förklaring, säger Daniel Schützer.

Slarvar med momsen

Det är inte första gången Daniel Schützer slarvar. Innan valet 2014 kunde NWT berätta att kommunalrådet flera gånger hade varit sen med momsredovisningen i sin yrkesroll som veterinär. Skatt och andra avgifter var däremot inbetalade.

Till sist tröttnade Skatteverket och drog in F-skattsedeln för hans enskilda firma.

– Jag hann inte med, helt enkelt, förklarade Daniel Schützer då.

Ifjol fick han tillbaka F-skattesedeln, men förseningarna har fortsatt.

Dyra förseningar

Sedan hösten 2014 handlar det om sen eller utebliven momsredovisning vid fem tillfällen, liksom en för sent inlämnad inkomstdeklaration, enligt Skatteverket. I samtliga fall har kommunalrådet fått betala förseningsavgifter på totalt flera tusen kronor, senast på måndagen fick han 625 kronor i förseningsavgift.

Varför fortsätter du med slarvet?

– Det är samma sak som med bilen, jag ligger jäkligt mycket efter. Därför skaffade jag också hjälp med siffrorna, men det visade sig inte vara någon särskilt bra hjälp. Det blev fel och nu får jag försöka skaffa ny hjälp med det ekonomiska. Men det är naturligtvis inte bra att jag ligger efter med momsen.

Hur påverkar detta dig i ditt uppdrag som kommunalråd i Årjäng?

– Det kan påverka hur man ser på mig som politiker, och det är inte bra. Men jag har verkligen prioriterat mitt uppdrag som kommunalråd framför mina privata åtaganden. Samtidigt har jag i alla fall inte hycklat med att jag inte är en särskilt noggrann person och personliga egenskaper byter man inte så lätt.

– Jag kan inte lova att det aldrig händer igen, men jag ska ta tag i det här omgående.

Efter intervjun hörde kommunalrådet av sig och meddelade att han fått en besiktningstid under tisdagseftermiddagen.

Årjängs kommunalråd köpte sin Volvo V70 i september 2012. Eftersom bilen var helt ny och uppfyller särskilda miljökrav har Daniel Schützer varit befriad från såväl skatt som kontrollbesiktning. Som bilägare är man själv ansvarig för att se till att besikta sitt fordon i tid.

Den 29 februari i år gick tidsfristen för kommunalrådet ut – men Volvon var inte besiktad. Dagen därpå, 1 mars, blev det körförbud på kommunalrådets bil. Det innebär i praktiken att bilen endast får köras kortast lämpliga väg till verkstad för reparation eller till kontrollbesiktning.

Har inte besiktat

Nu, tre och en halv månad senare, är bilen fortfarande inte besiktad, enligt Transportstyrelsens uppgifter på tisdagen.

Varför har du inte besiktat bilen?

– Är den inte besiktad? (lång tystnad)

Nej, du har körförbud på bilen sedan 1 mars.

– Körförbud? Det hade jag verkligen ingen aning om. Jag måste totalt ha missat detta.

– Det är slarv, ingenting annat. Jag ska genast ta och logga in och hitta första bästa besiktningstid.

Bötesbrott

Däremot har kommunalrådet betalat in vägtrafikregisteravgiften och bilen är också försäkrad. Att köra en bil med körförbud är ett bötesbrott, förklarar Anders Carlsson hos trafikpolisen i Värmland:

– Det ger ett bötesbelopp på 1500 kronor. Vi är direktuppkopplade mot Transportstyrelsen och kan omedelbart se om ett fordon är besiktat eller inte.

Hur ser du på att du bryter mot lagen genom att köra bilen, trots körförbud?

– Jag försöker givetvis inte bryta mot lagen, men erkänner att jag har kört bilen eftersom jag inte hade en aning om att jag missat att besikta den. Det har varit så otroligt mycket annat, det är ingen ursäkt men en förklaring, säger Daniel Schützer.

Slarvar med momsen

Det är inte första gången Daniel Schützer slarvar. Innan valet 2014 kunde NWT berätta att kommunalrådet flera gånger hade varit sen med momsredovisningen i sin yrkesroll som veterinär. Skatt och andra avgifter var däremot inbetalade.

Till sist tröttnade Skatteverket och drog in F-skattsedeln för hans enskilda firma.

– Jag hann inte med, helt enkelt, förklarade Daniel Schützer då.

Ifjol fick han tillbaka F-skattesedeln, men förseningarna har fortsatt.

Dyra förseningar

Sedan hösten 2014 handlar det om sen eller utebliven momsredovisning vid fem tillfällen, liksom en för sent inlämnad inkomstdeklaration, enligt Skatteverket. I samtliga fall har kommunalrådet fått betala förseningsavgifter på totalt flera tusen kronor, senast på måndagen fick han 625 kronor i förseningsavgift.

Varför fortsätter du med slarvet?

– Det är samma sak som med bilen, jag ligger jäkligt mycket efter. Därför skaffade jag också hjälp med siffrorna, men det visade sig inte vara någon särskilt bra hjälp. Det blev fel och nu får jag försöka skaffa ny hjälp med det ekonomiska. Men det är naturligtvis inte bra att jag ligger efter med momsen.

Hur påverkar detta dig i ditt uppdrag som kommunalråd i Årjäng?

– Det kan påverka hur man ser på mig som politiker, och det är inte bra. Men jag har verkligen prioriterat mitt uppdrag som kommunalråd framför mina privata åtaganden. Samtidigt har jag i alla fall inte hycklat med att jag inte är en särskilt noggrann person och personliga egenskaper byter man inte så lätt.

– Jag kan inte lova att det aldrig händer igen, men jag ska ta tag i det här omgående.

Efter intervjun hörde kommunalrådet av sig och meddelade att han fått en besiktningstid under tisdagseftermiddagen.