2016-06-09 19:35

2016-06-13 09:47

Dyrköpt läxa för miljöfarlig tomt

ÅRJÄNG: Fastighetsägare hotas av tiotusentals kronor i vite

Nergrävda eternitplattor efter en ladugårdsbrand får kommunen att kräva en fastighetsägare på vite.

Och det kan bli en dyr historia: nu hotas med löpande vite på totalt 50 000 kronor.

Redan för drygt två år sedan fick Årjängs kommun in en anmälan om nergrävda eternitplattor på en fastighet i utkanten av kommunen. Efter ett besök på plats kunde miljökontoret konstatera att plattor av eternit och tegel krossats och grävts ner i marken efter att en ladugård brunnit ner. Eftersom eternitplattor innehåller asbest uppmanades fastighetsägaren att skicka in en plan för hur avfallet skulle omhändertas, men planen var inte fullständig. Sedan dess har kommunen haft stora problem med att få kontakt med fastighetsägaren. Därför har nu Årjängs kommun vänt sig till mark- och miljödomstolen i Vänersborg för att få rätt att döma ut vite. I ett första läge utdömdes också ett löpande vite på sammanlagt 20 000 kronor, för två månader i höstas.

Två löpande viten

När fastighetsägarens tidfrist gick ut 1 april i år och plattorna fortfarande inte avlägsnats tog bygg- och miljönämnden nya tag och har nu beslutat att ansöka hos mark- och miljödomstolen på nytt. Nu gäller det två löpande viten:

• 10 000 kronor var fjärde vecka för den uteblivna åtgärdsplanen, sammanlagt 16 veckor och totalt 40 000 kronor.

• 5 000 kronor varje vecka för ej omhändertaget avfall, sammanlagt två veckor och totalt 10 000 kronor.

Det kan alltså sluta med en rejält saftig nota för fastighetsägaren.

Redan för drygt två år sedan fick Årjängs kommun in en anmälan om nergrävda eternitplattor på en fastighet i utkanten av kommunen. Efter ett besök på plats kunde miljökontoret konstatera att plattor av eternit och tegel krossats och grävts ner i marken efter att en ladugård brunnit ner. Eftersom eternitplattor innehåller asbest uppmanades fastighetsägaren att skicka in en plan för hur avfallet skulle omhändertas, men planen var inte fullständig. Sedan dess har kommunen haft stora problem med att få kontakt med fastighetsägaren. Därför har nu Årjängs kommun vänt sig till mark- och miljödomstolen i Vänersborg för att få rätt att döma ut vite. I ett första läge utdömdes också ett löpande vite på sammanlagt 20 000 kronor, för två månader i höstas.

Två löpande viten

När fastighetsägarens tidfrist gick ut 1 april i år och plattorna fortfarande inte avlägsnats tog bygg- och miljönämnden nya tag och har nu beslutat att ansöka hos mark- och miljödomstolen på nytt. Nu gäller det två löpande viten:

• 10 000 kronor var fjärde vecka för den uteblivna åtgärdsplanen, sammanlagt 16 veckor och totalt 40 000 kronor.

• 5 000 kronor varje vecka för ej omhändertaget avfall, sammanlagt två veckor och totalt 10 000 kronor.

Det kan alltså sluta med en rejält saftig nota för fastighetsägaren.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.