2016-01-30 06:00

2016-01-30 06:00

Brandstation snart klar

TÖCKSFORS: Efter år av förseningar

Den skulle ha invigts i mars 2015, men oljeläckage försenade bygget. Efter flera år av fördröjningar har nu brandmännen kunnat flytta in i lokalerna.
I mars väntas nya brandstationen invigas.

Brandmännen i Töcksfors hade länge tampats med dålig arbetsmiljö och omoderna lokaler när beslutet om en ny brandstation fattades.

Tanken var att brandstationen skulle stå klar sommaren 2014, men då visade det sig att kommunen saknade en miljon kronor. Pengarna skakades dock fram, bygget påbörjades och brandstationen skulle invigas i mars 2015 – men då dök nya problem upp:

– Det konstaterades att det fanns olja både i och utanför brandstationen och området var tvunget att saneras, säger räddningschef Roger Jansson.

Tålmodig personal

Nu är lokalerna så gott som färdigställda och efter att ha tillbringat närmare ett par år i olika tillfälliga lokaler har brandmännen kunnat flytta tillbaka med sina fordon.

– Personalen har varit mycket tålmodig och det känns bra att vi nu bland annat får tillgång till kommunikationssystemet Rakel på skärmar på brandstationen, vilket underlättar vid uttryckning på larmen, säger Roger Jansson.

Om allt går som det ska invigs nya brandstationen i mars.

IVPA-larm

Samtidigt finns ett förslag om förändringar kring vilka larm räddningstjänsten i Årjäng och Töcksfors ska åka på. Sedan fem respektive två år tillbaka har räddningstjänsten i Töcksfors och Årjäng haft ett avtal med landstinget i Värmland om att åka på vissa sjukdomstillbud. Larmen kallas IVPA-larm, i väntan på ambulans, och syftet har varit att räddningstjänsten ska ge understöd när ambulansen är mer än tio minuter bort.

Vill förändra avtalet

Ifjol åkte räddningstjänsten i Årjängs kommun på omkring 140 larm, varav 46 var så kallade prio1-larm. Men nu vill räddningstjänsten förändra avtalet.

– Givetvis månar vi om medborgarna och vill alltid hjälpa till i den mån vi kan. Men vi har huvudsakligen andra arbetsuppgifter och lyder under en annan lagstiftning, därför skulle vi vilja att vi endast rycker ut på prio1-larm, säger Roger Jansson.

– Jag förstår att det varit en trygghet att vi funnits på plats även vid andra larm, men vi sätter ju mycket på spel: det kan bli en större brand eller trafikolycka samtidigt och då kan vi ligga efter jämfört med om vi befunnit oss på våra respektive stationer.

Förslaget är alltså att SOS Alarm endast larmar räddningstjänsten i Årjäng och Töcksfors vid larm som gäller exempelvis hjärtstopp eller större yttre blödning.

Handlar inte om pengar

Detta är också larm som landstinget ersätter, vilket sett till förra årets fördelning av larm skulle innebära en besparing på omkring 100 000 kronor.

– Men det är inte den ekonomiska biten det handlar om, säger kommunalrådet Daniel Schützer (S).

– För oss handlar det om att räddningstjänsten ska finnas tillgänglig vid främst bränder och trafikolyckor. Givetvis har de stått för en trygghet i väntan på ambulans, men den uppgiften kan någon annan ansvara för.

Kommunchefen har nu fått i uppdrag att se över konsekvenserna av förändringen och förslaget ska upp i kommunstyrelsen för beslut.

287 larm

Under 2015 larmades räddningstjänsten i Årjängs kommun ut på 287 tillbud. 39 av larmen gällde trafikolyckor, resterande gällde bränder, övriga olyckor och räddningsuppdrag.

Brandmännen i Töcksfors hade länge tampats med dålig arbetsmiljö och omoderna lokaler när beslutet om en ny brandstation fattades.

Tanken var att brandstationen skulle stå klar sommaren 2014, men då visade det sig att kommunen saknade en miljon kronor. Pengarna skakades dock fram, bygget påbörjades och brandstationen skulle invigas i mars 2015 – men då dök nya problem upp:

– Det konstaterades att det fanns olja både i och utanför brandstationen och området var tvunget att saneras, säger räddningschef Roger Jansson.

Tålmodig personal

Nu är lokalerna så gott som färdigställda och efter att ha tillbringat närmare ett par år i olika tillfälliga lokaler har brandmännen kunnat flytta tillbaka med sina fordon.

– Personalen har varit mycket tålmodig och det känns bra att vi nu bland annat får tillgång till kommunikationssystemet Rakel på skärmar på brandstationen, vilket underlättar vid uttryckning på larmen, säger Roger Jansson.

Om allt går som det ska invigs nya brandstationen i mars.

IVPA-larm

Samtidigt finns ett förslag om förändringar kring vilka larm räddningstjänsten i Årjäng och Töcksfors ska åka på. Sedan fem respektive två år tillbaka har räddningstjänsten i Töcksfors och Årjäng haft ett avtal med landstinget i Värmland om att åka på vissa sjukdomstillbud. Larmen kallas IVPA-larm, i väntan på ambulans, och syftet har varit att räddningstjänsten ska ge understöd när ambulansen är mer än tio minuter bort.

Vill förändra avtalet

Ifjol åkte räddningstjänsten i Årjängs kommun på omkring 140 larm, varav 46 var så kallade prio1-larm. Men nu vill räddningstjänsten förändra avtalet.

– Givetvis månar vi om medborgarna och vill alltid hjälpa till i den mån vi kan. Men vi har huvudsakligen andra arbetsuppgifter och lyder under en annan lagstiftning, därför skulle vi vilja att vi endast rycker ut på prio1-larm, säger Roger Jansson.

– Jag förstår att det varit en trygghet att vi funnits på plats även vid andra larm, men vi sätter ju mycket på spel: det kan bli en större brand eller trafikolycka samtidigt och då kan vi ligga efter jämfört med om vi befunnit oss på våra respektive stationer.

Förslaget är alltså att SOS Alarm endast larmar räddningstjänsten i Årjäng och Töcksfors vid larm som gäller exempelvis hjärtstopp eller större yttre blödning.

Handlar inte om pengar

Detta är också larm som landstinget ersätter, vilket sett till förra årets fördelning av larm skulle innebära en besparing på omkring 100 000 kronor.

– Men det är inte den ekonomiska biten det handlar om, säger kommunalrådet Daniel Schützer (S).

– För oss handlar det om att räddningstjänsten ska finnas tillgänglig vid främst bränder och trafikolyckor. Givetvis har de stått för en trygghet i väntan på ambulans, men den uppgiften kan någon annan ansvara för.

Kommunchefen har nu fått i uppdrag att se över konsekvenserna av förändringen och förslaget ska upp i kommunstyrelsen för beslut.

287 larm

Under 2015 larmades räddningstjänsten i Årjängs kommun ut på 287 tillbud. 39 av larmen gällde trafikolyckor, resterande gällde bränder, övriga olyckor och räddningsuppdrag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.