2018-06-14 15:56

2018-06-14 15:59

Uppåt på Stockholmsbörsen

Börs

Börserna i Europa vände upp efter dagens besked att Europeiska centralbanken (ECB) lämnar styrräntan oförändrad.

Det breda OMXS-index ökar 0,7 procent medan Londonbörsens FTSE100-index stiger 0,6 procent på torsdagseftermiddagen. Även på kontinenten råder munter stämning. Frankfurtbörsens DAX-index och Paris CAC40-index ökar med 1,1 procent, respektive 1,2 procent.

Detta följer på ECB:s beslut om att lämna styrräntan oförändrad på 0,0 procent i åtminstone ett års tid. Centralbanken meddelade även att stödköpen av obligationer avslutas vid årsskiftet. Beskeden fick börser runt om i Europa att vända uppåt.

Av Stockholmsbörsens bolag på OMXS30-listan stiger nu en majoritet av aktierna.

Men för H&M pekar det fortfarande nedåt då klädkedjans huvudägare Stefan Persson dementerat ryktena om att han skulle köpa ut bolaget från börsen. Aktien sjunker 1,9 procent.

Kinnevik följer däremot den uppåtgående trenden. Företaget meddelade tidigare på torsdagen att maktbolagets innehav i MTG ska delas ut för att få igenom sammanslagningen av Tele2 och Com Hem. Kinnevik stiger 2,3 procent. Tele2 med höjd rekommendation och riktkurs klättrar 5,4 procent.

En euro kostar 10:14 kronor och en dollar går för 8:69 kronor.

  • TT