2018-06-14 13:31

2018-06-14 13:34

Locket på från Damberg i TV4-affären

Ekonomi

Näringsminister Mikael Damberg (S) vill inte sätta ned foten i den heta frågan om Telias planerade köp av Bonnier Broadcasting, med TV4. Anmärkningsvärt, tycker Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered.

– Det är anmärkningsvärt att regeringen inte har någon uppfattning. Man är klart största ägare och borde ha en rimlig uppfattning, säger Lars Hjälmered efter en utfrågning med Mikael Damberg i näringsutskottet där frågan om Telias förhandlingar om ett köp av Bonnier Broadcasting var uppe.

Moderaterna, precis som Liberalerna, är motståndare till affären, som skulle ge telejätten Telia, till 37 procent ägt av staten, kontroll över bland annat TV4, C More och finländska MTG.

Han nämner bland annat möjligheten att kräva en extra bolagsstämma för att låta ägarna avgöra frågan. Alternativt ser han det som möjligt för storägaren staten att ta upp en dialog om frågan med Telias ledning och styrelse.

Förhandlingar i slutskede

Förhandlingarna om mångmiljardaffären är inne i ett slutskede och ett avtal kan komma kring midsommar, enligt branschkällor.

Enligt Mikael Damberg har regeringen ingen ambition att öka ägandet i mediebolag eller minska den publicistiska mångfalden i Sverige. Men något tydligt ja eller nej till telejätten Telias planerade affär vill han inte avge då han tycker den information som finns tillgänglig är för knapphändig.

– Jag vill inte spekulera i något som inte har hänt ännu. Det är otroligt viktigt att vi agerar på fakta. Men om det skulle bli så, att Telia Company vill genomföra en affär som har påverkan på mediefrågor och konkurrensfrågor är det otroligt viktigt att det granskas, säger han till journalister efter en utfrågning om frågan i näringsutskottet.

Fem rader

Inför utfrågningen har näringsministern träffat styrelseordföranden i Telia, Marie Ehrling, för att diskutera frågan.

– Jag fick exakt samma information som har delgivits i det pressmeddelande som har gått till alla aktieägare, säger han med hänvisning till en fem rader lång bekräftelse från Telia av att samtal om ett köp av Bonnier Broadcasting pågår.

Principiellt ser Mikael Damberg inga problem med att staten som ägare stoppar planerade förvärv som Telia gör.

– Skulle man hamna i en situation där Telia köper någonting som vi verkligen inte tycker är bra då avgörs ju ofta det på en bolagsstämma och då har staten möjlighet att rösta, säger han.

"Så går det inte till"

I bolag där staten är ensam ägare kan stora strategiskt avgörande frågor också tas upp i så kallad ägarsamordning mellan regeringen och bolagets ledning och styrelse.

– Så går det inte till i ett börsbolag, eftersom vi inte får mer information än någon annan aktieägare, säger Mikael Damberg.

TT: Visar inte detta att det är problematiskt att staten äger börsbolag?

– I dagens säkerhetspolitiska läge är statens ägande i Telia viktigare än någonsin. Man måste förstå att det här är tillgångar som har stor betydelse för vårt land, men också för kritisk infrastruktur

  • TT