2018-03-14 13:54

2018-03-14 13:57

Kineser planerar batterifabrik hos Nevs

Bilindustri

Elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan har tecknat ett investeringsavtal med kinesiska GSR Capital, som på sikt blir delägare i Nevs. Det kinesiska företaget planerar också att starta batteritillverkning på Nevs fabriksområde.

Avtalet presenterades på en presskonferens vid lunchtid, där bland andra statsminister Stefan Löfven medverkade.

GSR satsar cirka fyra miljarder kronor i Nevs. Investeringen görs i form av ett konvertibelt lån, som kommer att omvandlas till aktier i Nevs, enligt ett pressmeddelande. Samarbetet har diskuterats under en längre tid.

– Ni hittade rätt ställe för att investera, säger Löfven till det kinesiska företagets representanter vid presskonferensen.

Fabriken som GSR planerar att starta på Nevs område i Trollhättan ska sätta samman batterier för elbilar.

Nevs köpte för några år sedan huvuddelen av konkursboet efter Saab Automobile. I oktober presenterade man ett stort samförståndsavtal med kinesiska Didi, som har en verksamhet liknande taxitjänsten Uber.

Nevs håller på att färdigställa en fabrik för elbilar i kinesiska Tianjin, och enligt uppgifter till SR Ekot planeras nu även en fabrik i Shanghai.

  • TT