2018-02-14 14:27

2018-02-14 14:30

Uppåt på Stockholmsbörsen

Börs

Stockholmsbörsen stiger. Men ett ras på 5 procent för H&M-aktien, i samband med bolagets kapitalmarknadsdag, pressar index.

Strax efter klockan 14 hade OMXS-index stigit med 0,7 procent. Samtliga storbolag visar en positiv tendens, med ett undantag.

H&M:s första kapitalmarknadsdag som arrangerades i dag var tänkt att visa investerarna att företaget är på rätt väg. På morgonen presenterades bland annat nya siffror för onlineförsäljningen. Men att döma av börsreaktionen blev resultatet det motsatta: aktien rasar över 5 procent i eftermiddagshandeln.

Bland vinnarna märks framförallt rapporterande Swedish Match som avancerar hela 6,9 procent efter morgonens delårsrapport där man meddelar att vinsten ökar och utdelningen höjs mer än väntat.

Ett annat rapporterande bolag som stiger är Boliden, upp 2,3 procent. Bolagets vinst och omsättning ökade under fjärde kvartalet och överträffade analytikernas förväntningar, men den föreslagna utdelningen var något under prognosen.

Den pressade Fingerprint Cards-aktien stiger 6 procent.

Utanför storbolagslistan faller rapporterande speloperatören Kindred cirka 2 procent.

Bland övriga bolagsnyheter märks att Autolivs styrelse har fastställt en höjd utdelning till aktieägarna för andra kvartalet 2018. Aktien stiger 0,4 procent.

På de europeiska börserna pekar det genomgående uppåt. DAX-index i Frankfurt stiger 0,6 procent, Londonbörsens FTSE-index klättrar 0,7 procent och i Paris har CAC-index stigit 0,9 procent.

  • TT