2018-02-14 12:43

2018-02-14 12:46

LO: Rika allt rikare

Ekonomi

Sverige har blivit ett skatteparadis för "rikisar", hävdar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson när den årliga genomgången "Makteliten" presenterades. Finansminister Magdalena Andersson (S) håller bara delvis med.

2016 hade de 50 direktörerna på de svenska storföretag som ingår i undersökningen en genomsnittlig inkomst motsvarande drygt 55 industriarbetslöner.

Samtidigt var den genomsnittliga sammanräknade inkomsten för hela "Makteliten" motsvarande 18,8 industriarbetarlöner 2016 - den största skillnaden som uppmätts under 66 år, skriver LO.

Sjuk utveckling

"Det här visar på en riktigt sjuk utveckling inom svenskt näringsliv. Vi ser att andra länder nu tar tag i utvecklingen med de ökande ersättningarna till storföretagens vd:ar. Det behöver vi göra i Sverige också. Skillnaderna kan inte fortsätta öka", säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande och utvecklar:

"Sverige har blivit ett skatteparadis för 'rikisar'. Så kan vi inte ha det. Vi vill se en bättre och rättvisare beskattning på kapitalinkomster samtidigt som trygghetssystemen utvidgas. Du ska inte behöva bli fattig bara för att du blir sjuk eller arbetslös".

Dragit ifrån

Enligt Magdalena Andersson är det bekymmersamt personer med de allra högsta inkomsterna har dragit ifrån de senaste 15 åren.

– Regeringen har lagt förslag för att öka beskattningen av de högsta inkomsterna, bland annat vårens förslag om ändrade 3:12-regler. Det stoppades av Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna.

– Men regeringens politik under den här mandatperioden har bidragit till att minska klyftorna i samhället. Både genom ökad beskattning av höga inkomster, men också genom att stötta grupperna med de lägsta inkomsterna, till exempel ensamstående föräldrar och pensionärer.

LO föreslår nu en rad åtgärder, bland annat föreskrifter om att vd:s årliga löneökningstakt inte ska vara högre än löneökningstakten för övriga anställda i företaget.

  • TT