2018-02-14 14:16

2018-02-14 14:19

AD ger hamnfack rätt att avtalsförhandla

Arbetsmarknad

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar är skyldig att förhandla med Hamnarbetarförbundet om ett centralt kollektivavtal. Det framgår av en dom i Arbetsdomstolen, där arbetsgivaren döms till skadestånd.

Sveriges Hamnar har hävdat att arbetsgivarens skyldighet att förhandla bara gäller lokala förhållanden, och hänvisar till att man redan har ett centralt avtal för hamnarna med det LO-anslutna Transportarbetareförbundet.

Men enligt AD säger medbestämmandelagen (MBL) inget om att förhandlingsskyldigheten skulle vara begränsad till lokala frågor, och därmed ges Hamnarbetarförbundet rätt i den viktiga principfrågan.

Någon skyldighet att komma överens om ett avtal finns däremot inte, noterar Arbetsdomstolen.

Trots sin inställning kom Sveriges Hamnar till ett förhandlingssammanträde den 14 juni förra året. Men då hade Hamnarbetarförbundet väntat sedan den 18 april, och det var för länge enligt AD.

Tre ledamöter i domstolen reserverade sig mot beslutet. Skadeståndet blir 20 000 kronor, i stället för de 200 000 som facket begärt.

"Näringslivet har länge försökt sprida bilden av att Hamnarbetarförbundet inte vill ha kollektivavtal. Den här domen visar att det tvärtom är arbetsgivarorganisationen som inte vill komma framåt i frågan", säger förbundets ordförande Eskil Rönér i ett pressmeddelande.

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna har ställts på sin spets i Göteborgs containerhamn, som ägs av kommunen men drivs av bolaget APM Terminals.

  • TT