2017-11-15 11:08

2017-11-15 11:11

Facken förlorar om myndighetsflytt

Arbetsmarknad

Arbetstagare vid statliga myndigheter är skyldiga att flytta med om arbetsplatsen flyttas till annan ort.

Det beslutar Arbetsdomstolen som därmed avslår fackens begäran om att en påtvingad flytt inte ska behöva resultera i att den anställde måste säga upp sig själv om man inte vill flytta med.

Orimligt har facken tyckt. Då blir man utan uppsägningslön och straffas med karensdagar i a-kassan. Facken anser att arbetsskyldigheten bara borde gälla där myndigheten var placerad när anställningen påbörjades.

Förutom Fastighetsmäklarinspektionen, som det aktuella fallet i AD handlar om, står flera myndighetsflyttar med hundratals statliga jobb på tur efter tidigare beslut av regeringen. På sikt har regeringen pratat om uppemot 10 000 jobb som kan komma att flytta ut i landet, från framför allt Stockholm.

  • TT