2017-10-13 11:31

2017-10-13 11:33

Allra-chef häktad - besked om vd senare

Ekonomi

En tidigare toppchef inom pensionsbolaget Allra häktades i dag. Senare under dagen hålls häktningsförhandling mot vd Alexander Ernstberger.

Olle Marcusson, som var vd för Allras fondbolag i Luxemburg, har häktats av Stockholms tingsrätt. Marcusson, som suttit anhållen sedan i tisdags, är på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Marcusson förnekar brott.

Tingsrätten beslutade också om kvarstad på drygt 242 miljoner kronor, något som Pensionsmyndigheten yrkat på. Det är pengar som ska säkras i väntan på en eventuell dom längre fram.

– Under förhören som har hållits under förundersökningen hittills har misstankarna stärkts, säger kammaråklagare Thomas Hertz till journalister utanför rättssalen.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar och förundersökningen är belagd med sekretess.

Allra misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor genom vidlyftiga och olagliga affärer. Innan Olle Marcusson kom till Allra vad han vd för Oak Capital, det bolag som Allra gjort några av de affärer som står i centrum för brottsutredningen med. Brotten som Marcusson misstänks för ska ha begåtts under 2011 och 2012.

Thomas Hertz konstaterar ett det är en komplicerad brottsutredning, både vad gäller att samla bevis och eftersom den berör många personer och många rättsliga frågor.

Häktningsförhandlingen gällande Allras vd Alexander Ernstberger inleds kl 13.

– Jag bedömer att han på sannolika skäl är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och att det finns en risk att han flyr och påverkar utredningen, sade Thomas Hertz till TT om Ernstberger i går.

  • TT