2017-09-14 05:04

2017-09-14 05:06

Norska SAS-strejken avblåst

Ekonomi

Parterna i den norska flygkonflikten är överens och SAS-strejken är avblåst.

Parterna i SAS-konflikten satt under natten i samtal hos medlare i Oslo, utan att det rörde sig om en formell medling.

Strax efter kl 04 kom beskedet om att parterna enats om ett nytt, treårigt avtal, enligt de två norska pilotföreningarna.

"Vi har fått genomslag för våra viktigaste krav. Det gör att vi kan rekommendera avtalet för våra medlemmar", säger förhandlingsledaren Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund och Jan Levi Skogvang i Parat, i ett pressmeddelande.

Avtalet ger bland annat löneökningar på sex procent på tre år, och att semester ska kunna tas ut under skolornas ledighet, enligt Parat.

SAS skriver i ett pressmeddelande att "det treåriga avtalet är i linje med de avtal som nyligen undertecknades med de svenska och danska pilotföreningarna och innehåller en gemensam ambition att skapa ett långsiktigt lönsamt SAS".

"Vi är glada att vi nu har enats kring ett nytt avtal, och att vi därmed har undvikit en strejk som skulle drabba våra kunder", säger Eivind Bjurstrøm, förhandlingsansvarig i SAS.

SAS och de norska pilotföreningarna har förhandlat i ett halvår. Facken har sagt att man vill ha samma villkor som de danska och svenska facken har fått igenom med det skandinaviska flygbolaget.

En full strejk riskerade att bryta ut från torsdagen. Inför detta har SAS ställt in ett stort antal avgångar fram till klockan 14 under torsdagen.

SAS vd Rickard Gustafson sade under onsdagen att piloternas krav betyder att bolagets kostnader stiger 20-25 procent.

– Vi verkar i en bransch som är präglat av knivskarp global konkurrens. Piloternas krav är omöjliga att gå med på, sade han.

  • TT