2017-09-14 09:10

2017-09-14 09:12

En verksamhet ska bli två för Autoliv

Ekonomi

Bilsäkerhetsjätten Autoliv undersöker möjligheterna till en uppdelning av de två affärssegmenten "Passive safety" och "Electronics". Det uppger bolaget i ett pressmeddelande inför bolagets kapitalmarknadsdag i Frankfurt. Uppgifterna fick också aktien att rusa på börsen och inledningsvis stiger den elva procent.

"Den nuvarande verksamhetsstrukturen har tjänat Autoliv mycket väl och skapat stora värden för aktieägare och andra intressenter sedan noteringen på Stockholmsbörsen 1994. . . vi är övertygade om att det är dags att de båda, var och en för sig, får maximera sin potential", skriver vd:n Jan Carlson i ett pressmeddelande.

"Passive safety" är den del av företaget som berör system för krockkuddar, rattar och säkerhetsbälten. Försäljningen uppgick 2016 till 7,9 miljarder dollar, cirka 64 miljarder kronor.

Affärsområdet Electronics som bland annat består av aktiva säkerhetssystem som radar till fordonsindustrin och kameror med mörkerseende hade i sin tur hade under samma år en försäljning på 2,2 miljarder dollar.

  • TT