2017-09-13 15:30

2017-09-13 15:32

Ännu ingen lösning i SAS-konflikt

Ekonomi

Flygbolaget SAS och de norska pilotföreningarna har inlett nya samtal tillsammans med medlare. Kommer parterna inte överens före midnatt väntar pilotstrejk på torsdag morgon.

Det är oklart exakt hur flygtrafiken till och från Sverige kommer att påverkas om det blir en strejk.

– Om piloterna väjer att strejka kommer det primärt att beröra Norge, säger Mariam Skovfoged på SAS pressavdelning.

Klockan 14 på onsdagen träffades parterna tillsammans med medlare för att undersöka om det finns grund för fortsatta samtal, uppger nyhetsbyrån NTB. Förhandlingarna bröt ihop i måndags.

SAS vd Rickard Gustafson har flugit till Oslo.

– Vi har sträckt ut en hand och önskar verkligen att få till en lösning, sade Gustafson i samband med att han kom till SAS kontor vid Gardermoens flygplats.

Enligt Gustafson skulle piloternas krav betyda att bolagets kostnader stiger 20-25 procent.

– Vi verkar i en bransch som är präglat av knivskarp global konkurrens. Piloternas krav är omöjliga att gå med på.

De norska pilotfacken säger sig vara villiga att acceptera samma avtal som pilotfacken i Danmark och Sverige redan sagt ja till, med en anpassning till villkoren som råder i Norge.

Fackföreningen Parat har kallat SAS agerande för provocerande. "Det ligger helt på SAS ansvar om passagerare drabbas", skrev facket i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

De norska facken får stöd av Svensk pilotförening som skriver i ett pressmeddelande att SAS ägnar sig åt en medveten smutskastning i medierna "med falska uppgifter kring piloternas vardag", och drar paralleller till konflikten i Sverige i fjol.

SAS har kallat in extra personal för att hantera om- och avbokningar som en följd av den eventuella strejken.

  • TT