2017-06-19 15:03

2017-06-19 15:05

Lockheed har gjort klart med indisk partner

Ekonomi

Försvarskoncernen Saabs konkurrent om en mångmiljardorder till Indien - amerikanska Lockheed - har knutit ett avtal med det inhemska företaget Tata Advanced Systems. Det handlar om att låta tillverka Lockheeds stridsflygplan F-16 i Indien vid ett eventuellt köp av stridsflygplanet.

Indien med premiärminister Narendra Modi i spetsen vill uppgradera landets flygförsvar och Saab med Gripen och Lockheed med F-16 tros konkurrera om affären, som skulle innebära ett köp av 100-250 stridsflygplan. Ett krav från Indiens sida har dock varit att tillverkningen ska ske i Indien. Saab har ännu inte meddelat vilket företag man tänkt att samarbeta med i Indien.

Samtidigt meddelar också Lockheed i anslutning till den stora flygshowen i Paris att företaget är i slutförhandlingarna kring en order på 440 F 35-plan till elva olika länder inklusive USA:s försvar, uppger Reuters. Affären ska vara värd 37 miljarder dollar, motsvarande 358 miljarder svenska kronor.

  • TT-Reuters