2017-05-19 13:09

2017-05-19 13:12

Börsen stiger i linje med omvärlden

Börs

Stockholmsbörsen tar rygg på ledande Europabörser och avslutar veckan med ett kurslyft. OMXS-index har vid klockan 13 gått upp 0,6 procent till 581,2.

Håller uppgången i sig reduceras nedgången i den turbulenta börsveckan till 1,2 procent.

Storbanken Nordea och läkemedelskoncernen Astra Zeneca är ledande bland indextungviktarna som drar uppåt på Stockholmsbörsen, med kurslyft på 2 respektive 0,8 procent.

Autoliv-aktien lyfter 0,8 procent sedan den japanska konkurrenten Takata gjort upp med fyra ledande biltillverkare om hur kostnader för 16 miljoner återkallade bilar med potentiellt defekta krockkuddar ska fördelas. Uppgörelsen är värd 553 miljoner dollar (4,9 miljarder kronor).

Ventilations- och avfuktningsbolaget Munters aktie lyfter med 22 procent i börsintroduktionen, som återför aktien till Stockholmsbörsen efter sju år i privat regi.

Återhämtningen på europeiska börser följer på det att marknaden i Asien också återhämtat sig något efter veckans våg av marknadsoro till följd av den politiska turbulensen kring USA:s president Donald Trump.

Dollarn fortsätter dock att pressas nedåt av USA-oron och sjunker till 8:76 kronor. Det är nära årslägsta och kan jämföras med kurser på över nio kronor per dollar i början av året.

  • TT