2016-10-04 10:59

2016-10-04 11:02

Helena Stjernholm årets Ruter Dam

Ekonomi

Industrivärdens vd Helena Stjernholm utses till Ruter Dam, den kvinna som under året fått den mest inflytelserika posten i svenskt näringsliv. Hon hoppas kunna inspirera andra kvinnor att ta viktiga ledarroller.

Stiftelsen Ruter Dam vill lyfta fram kvinnor som utvecklats i sina karriärer och fått framstående positioner. Årets utmärkelse går till Helena Stjernholm, som förra hösten utsågs till vd för Industrivärden.

– Det känns otroligt hedrande och väldigt roligt. Jag tycker att det är bra att man lyfter fram kvinnor i ledande positioner och hoppas att jag kan vara en inspiration för unga kvinnor som letar efter förebilder och vill förstå hur någon annan har gjort, säger Helena Stjernholm.

Ledande bolag

Industrivärden är ett av Nordens ledande investmentbolag. Handelsbanken är huvudägare och bland bolagets större innehav finns Volvo, Ericsson, SCA, SSAB, Skanska och Skandia.

Helena Stjernholm kan inte riktigt svara på om det varit svårt att nå så långt i en värld som i hög utsträckning fortfarande styrs av framför allt män.

– Jag har inte testat alternativet, att göra samma sak som man. Så det är svårt att tala utifrån om det var svårt för att jag är kvinna. Jag har ju haft förmånen att ha väldigt spännande jobb hela tiden, fått nya roller och utveckling.

Ruter Dam-utmärkelsen delades ut första gången 1990. I dag, 26 år senare, finns det betydligt fler kvinnor på tunga chefsposter.

Mångfald viktigt

Att öka mångfalden, såväl vad gäller kön som bakgrund och erfarenhet, inom näringslivet är angeläget, anser Helena Stjernholm. Hon är emot kvotering men anser att företag ska jobba mer proaktivt för att få in ny kompetens.

– I slutändan måste man välja den som man tror är mest lämpad för jobbet. Men om man har en medvetenhet om de här frågorna kan man också göra processen på ett sådant sätt att det får den önskade effekten, säger hon.

  • TT